Panduan Cara Menghilangkan Kutu Rambut Secara Semula Jadi

cara menghilangkan kutu kepala

Cara menghilangkan kutu kepala bukanlah perkara yang sukar dan boleh dilakukan dalam pelbagai bahan dan kaedah.

Kutu kepala adalah serangga penghisap darah kecil yang diambil dari kulit kepala. Oleh kerana itu, kulit kepala akan terasa gatal dan tidak selesa.

Kutu kepala mudah dipindahkan dari orang ke orang melalui sentuhan langsung kepala penderita. Selain itu, kutu kepala juga dapat bergerak melalui objek seperti sisir, topi keledar, jepit rambut dan topi.

Cara Menghilangkan Kutu Rambut

Kutu kepala sukar dibunuh, tetapi itu tidak bermaksud mustahil. Berikut adalah beberapa panduan bagaimana menghilangkan kutu kepala secara semula jadi

1. Sikat Gigi Halus

cara menghilangkan kutu kepala

Sikat bergigi halus atau juga disebut sisir serit. Susunan gigi yang ketat sisir ini cukup baik untuk 'menyaring' kutu yang bersembunyi di rambut. Cara menggunakannya juga mudah dan banyak dijual di pasaran.

Sikat dengan lembut rambut dari pangkal ke hujung sehingga kutu dan telur ditolak keluar. Jangan lupa membersihkan sisir serat selepas setiap penggunaan.

2. Minyak Kelapa

cara menghilangkan kutu kepala dengan kelapa

Ternyata minyak kelapa juga cukup kuat untuk mengusir kutu kepala. Ini kerana minyak kelapa mengandungi asid lemak jenuh yang dikhuatiri oleh kutu.

Vitamin E dalam minyak kelapa juga sangat baik untuk kulit dan rambut kepala.

3. Minyak Zaitun

cara menghilangkan kutu kepala minyak zaitun

Seperti minyak kelapa, minyak zaitun juga mengandung vitamin E. Cara menggunakannya adalah menggosok minyak zaitun ke seluruh bahagian luar dan ke rambut selepas setiap syampu.

Baca juga: Panduan cara menanam cili yang benar-benar anti-kematian

Sapukan juga minyak zaitun secara merata di kulit kepala kemudian urut dengan lembut, kemudian tutup dengan penutup mandi kemudian diamkan semalaman.

4. Minyak Lavender

cara menghilangkan kutu kepala lavender

Minyak lavender mempunyai aroma harum yang juga cukup berkesan untuk menghilangkan kutu kepala.

Cara menggunakannya sama seperti minyak zaitun, iaitu dengan menggosoknya pada kulit kepala dan kemudian biarkan semalaman. Keesokan paginya, bilas dengan air dan syampu, kemudian sikatnya dengan sisir kutu sehingga kutu itu hilang.

5. Bawang merah

cara menghilangkan kutu kepala bawang

Bukan hanya sebagai rempah di dapur, bawang juga berguna untuk menghilangkan kutu kepala. Kutu tidak menyukai bau bawang yang menyengat.

Caranya adalah dengan mengupas bawang, tumbuk hingga rata, kemudian campurkan sedikit minyak zaitun atau minyak hazelnut. Kemudian doh dilumurkan pada rambut dan kulit kepala hingga rata. Diamkan selama 10 minit, kemudian bilas hingga bersih.

6. Cuka

cara menghilangkan kutu kepala cuka

Sekiranya anda tidak menyukai bau bawang, anda boleh menggantinya dengan cuka. Boleh menggunakan cuka putih atau cuka sari apel. Kerana cuka mengandungi asid asetik yang dapat melonggarkan ikatan kuat antara rambut dan kulit.

Kaedahnya ialah mencampurkan cuka dan air dalam nisbah 1: 1. Sapukan campuran ini pada rambut dan kulit kepala. Kemudian diamkan selama 1-3 jam sambil ditutup dengan topi mandi atau tuala. Setelah selesai, sikat rambut menggunakan sisir berenda. Kemudian bilas rambut sehingga bersih.

7. Baking Soda

cara menghilangkan kutu kepala baking soda

Baking soda diketahui dapat membantu mengurangkan rasa gatal pada kulit kepala. Anda melakukannya dengan mencampurkan baking soda dan perapi dalam nisbah 1: 3.

Sapukan campuran ini pada kulit kepala dan rambut secara merata. Selepas itu, sikat menggunakan serit sisir. Setelah selesai, bilas rambut dengan bersih. cara ini dapat dilakukan beberapa hati berturut-turut.

Baca juga: Prosedur Penanaman dan Penjagaan Bawang Putih untuk Menuai

8. Jeli Petroleum

Petroleum jelly, yang diketahui berguna untuk melembutkan permukaan kulit, sebenarnya boleh membuat kutu kepala mati.

Kaedahnya cukup mudah, iaitu menggunakan petroleum jelly pada rambut dan kulit kepala. Kemudian diamkan semalaman. Keesokan paginya, sikat dengan sisir kutu dan kemudian bilas berkali-kali sehingga bersih.

9. Lemon

Perah dua lemon kemudian campurkan dengan 100 ml air. Kemudian tuangkan campuran ke permukaan kulit kepala hingga rata. Biarkan selama kira-kira 30 minit kemudian bilas dengan air suam.

Lemon kaya dengan vitamin C yang baik untuk kesihatan kulit. Kandungan asid dalam lemon juga disukai oleh kutu.

10. Minyak Eucalyptus

Menurut Journal of Medical Entomology , minyak kayu putih adalah fumigant kuat yang membunuh kutu dengan berkesan. Sebenarnya, ia terbukti berkesan melawan kutu yang tahan terhadap rawatan kimia.

Caranya adalah dengan mencampurkan minyak kayu putih dengan minyak zaitun atau minyak sayuran. Kemudian sapukan pada kulit kepala dan rambut secara merata. Tutup dengan  penutup mandi  dan biarkan semalaman.

Keesokan paginya, sikat rambut anda untuk menghilangkan kutu mati dan kemudian basuh rambut anda seperti biasa. Ulangi kaedah ini bila diperlukan.