3 Sebab psikologi mengapa orang menipu

Menipu adalah tindakan tidak baik dalam bentuk ketidakjujuran seseorang terhadap pasangannya.

Lebih daripada 90% orang Amerika percaya bahawa menipu adalah perkara yang buruk, namun 30-40% dari mereka menipu dalam hubungan mereka.

Mengapa orang menipu?

Kelly Campbell PhD, profesor psikologi dari  California State University menjelaskan bahawa kecurangan secara psikologi boleh disebabkan oleh tiga sebab utama:

Penyelidik telah mengenal pasti pelbagai faktor risiko individu, termasuk:

 • Jantina

  Lelaki lebih cenderung berzina daripada wanita, terutamanya kerana lelaki mempunyai lebih banyak testosteron, yang bertanggungjawab terhadap keinginan kuat untuk melakukan hubungan seks.

 • Keperibadian

  Mereka yang mempunyai keperibadian yang kurang teliti dan kurang senang lebih cenderung untuk berzina daripada orang yang mempunyai keperibadian positif dalam aspek kesedaran dan interaksi dengan orang.

 • Keagamaan dan Orientasi Politik

  Orang yang sangat beragama dan mempunyai orientasi politik yang konservatif cenderung untuk berzina kerana mereka mempunyai nilai yang lebih tegar.

Orang juga berpotensi untuk menipu dengan alasan hubungan - iaitu ketika hubungan mereka dengan pasangannya tidak memuaskan.

Pada orang-orang ini, kecenderungan untuk menjalin hubungan yang serasi dapat mengurangkan atau menghilangkan keinginan mereka untuk menipu.

Para penyelidik mendapati bahawa hubungan yang dicirikan oleh rasa tidak puas hati, seks yang tidak dipenuhi, dan tahap konflik yang tinggi berisiko tinggi menyebabkan orang menipu.

Seseorang mungkin tidak mempunyai keperibadian yang cenderung curang, dan mungkin berada dalam hubungan yang sangat bahagia ...

... Tetapi dia mungkin berada di lingkungan yang membuat mereka berisiko kafir.

Baca juga: Minum Tanpa Jerami Tidak Dapat Menyelamatkan Lautan dari Plastik

Sebenarnya, beberapa persekitaran lebih rentan dan 'lebih menggoda' daripada yang lain.

 • Menghabiskan banyak masa untuk berinteraksi dengan orang yang menarik dapat membuat kecurangan lebih cenderung berlaku.
 • Pekerjaan yang melibatkan menyentuh orang lain, mengadakan perbincangan peribadi, atau mengadakan banyak pertemuan satu lawan satu lebih cenderung menipu
 • Nisbah seks yang tidak seimbang (sebilangan besar lelaki atau wanita di persekitaran kerja) juga mendorong orang untuk menipu
 • Kawasan bandar mewujudkan persekitaran tanpa nama yang lebih tinggi dan kumpulan pasangan berpotensi yang lebih besar untuk berzina daripada kawasan luar bandar.

Inilah tiga sebab utama dari sudut psikologi mengapa orang menipu.

Sekiranya anda mengharapkan hubungan yang lancar tanpa curang, maka seboleh mungkin anda harus meminimumkan tiga sebab di atas.

Rujukan:

Mengapa Orang Menipu - Memahami sebab di sebalik perselingkuhan dapat membantu anda mengelakkan kerosakannya, Psychology Today