28 Julai 2018 Jumlah Gerhana Bulan dalam Lima Fakta Menarik

Tidak sabar untuk menyaksikan gerhana bulan 28 Julai 2018? Atau adakah anda tidak tahu bahawa pada tarikh itu terdapat gerhana bulan? Sementara menunggu gerhana tiba, bagaimana pula kita melihat lima fakta menarik?

Untuk makluman anda, sekiranya anda terlupa, gerhana bulan secara menyeluruh dapat terjadi ketika Matahari-Bumi-Bulan berada dalam garis lurus yang dikenal sebagai posisi syzygy. Kedudukan ini menjadikan cahaya matahari yang semestinya bersinar di Bulan disekat oleh Bumi. Namun, kerana Bumi mempunyai atmosfer, cahaya matahari masih bersinar di Bulan, tetapi membiaskannya sehingga hanya cahaya merah yang tersisa.

Itulah yang menjadikan Bulan benar-benar gelap, gerhana bulan total kelihatan merah.

Oleh itu, agar tidak berlaku panjang lebar, mari kita mulakan membincangkan lima fakta menarik mengenai gerhana bulan 28 Julai 2018 yang akan datang.

Satu, gerhana bulan terpanjang abad ini

Berapa lama gerhana bulan? Paling lama, boleh sampai 106 minit. Apa yang menarik mengenai gerhana bulan 28 Julai 2018, jangka masa akan sampai 103 minit! Ia tidak lama  ~

Ya, Bulan akan memasuki umbra bumi (bayangan gelap) sepenuhnya selama 103 minit, menjadikan gerhana ini merupakan gerhana bulan terpanjang pada abad ke-21. Namun, durasinya hanya untuk fasa totaliti, untuk keseluruhan fasa gerhana, bermula dari fasa penumbra dan separa, akan memakan masa 6 jam 14 minit dari awal hingga akhir.

Apa yang menjadikan tempohnya begitu lama? Jawapannya mudah, ini kerana Bulan akan melintasi tengah umbra. Mendapat ke tengah, semakin lama tempohnya.

Selepas gerhana bulan total pada 28 Julai 2018, gerhana lain yang cukup lama akan berlaku pada 26 Jun 2029, di mana keseluruhannya akan berlangsung selama 102 minit.

Dua, gerhana bulan mini

Pada pukul 12:43 WIB pada 27 Julai 2018, bulan purnama akan mencapai apogee - titik paling jauh di orbitnya mengelilingi Bumi. Walaupun begitu, bulan akan menjadikan Bulan tampak kecil, yang kini lebih dikenali sebagai Mini Moon .

Baca juga: Manfaat daun kelor untuk kesihatan (PENUH)

Kemudian, kita akan melihat gerhana bulan total dengan diameter sudut kecil jika dibandingkan dengan bulan purnama lain tahun ini. Kedudukan Bulan di apogee juga cukup menguntungkan, kerana Bulan akan mengambil masa lebih lama untuk bergerak melintasi bayangan umbra Bumi ketika berada di paling jauh. Inilah juga sebab mengapa gerhana ini akan lebih lama daripada gerhana bulan yang lain pada abad ini.

Tiga, ada Planet Mars

Ada planet Marikh? Ya ~ Kita dapat melihat planet Marikh berhampiran gerhana bulan total. Planet Merah, selama gerhana bulan total, akan mencapai titik penentangan, yang merupakan titik yang bertentangan dengan Matahari di langit Bumi, dengan konfigurasi adalah bahawa Matahari-Bumi-Mars berada dalam garis lurus di bidang sistem suria.

Pada 31 Julai 2018, Mars juga akan berada dalam jarak paling dekat dengan Bumi - iaitu sekitar 57 juta kilometer. Kedua-dua peristiwa ini (penentangan dan jarak Bumi-Mars yang paling dekat) akan menjadikan Mars kelihatan lebih cerah dan lebih mudah dilihat di langit malam.

Bagaimana anda menemui Marikh? Sangat mudah, dia kelihatan seperti bintang berwarna merah dengan cahaya yang stabil (tidak berkelip). Semasa gerhana bulan total, Marikh akan berada di titik bersamaan dengan Bulan, sehingga mereka akan muncul bersebelahan.

Menariknya, ini adalah jarak paling dekat antara Bumi dan Marikh dalam lima belas tahun terakhir. Jarak terdekat antara dua planet seterusnya akan berlaku lagi pada 28 Ogos 2287.

Empat, Perbezaan Masa

Tidak seperti gerhana matahari total yang berlaku pada waktu yang hampir sama di pelbagai tempat, gerhana bulan total mempunyai masa pemerhatian yang berbeza.

Ini kerana gerhana bulan dapat dilihat di semua wilayah Bumi yang mengalami waktu malam. Dengan kata lain, ada wilayah di Bumi yang dapat mulai mengamati gerhana bulan total pada 28 Julai 2018 pada waktu subuh, ada yang mulai larut malam, sehingga seseorang dapat memerhatikannya sejak matahari terbenam.

Baca juga: Benarkah manusia telah mendarat di bulan?

Gerhana bulan 28 Julai 2018 itu sendiri akan dapat dilihat dari sebahagian besar Eropah, Asia, Australia, New Zealand, Afrika dan sebahagian Amerika Selatan.

Orang di timur Amerika Selatan akan dapat melihat fasa terakhir gerhana setelah matahari terbenam pada 27 Julai, sementara orang di New Zealand akan dapat menikmati permulaan gerhana sebelum matahari terbit pada 28 Julai.

Lokasi terbaik untuk memerhatikannya adalah di Asia dan Australia, yang akan dapat melihat semua fasa gerhana dari awal petang 27 Julai hingga pagi 28 Julai.

Bagaimana dengan Dunia? Kita dapat melihat gerhana ini bermula pada 01:24 WIB pada 28 Julai 2018. Puncak gerhana akan berlaku pada 03:21 WIB, maka gerhana akan berakhir pada 05:19 WIB.

Lima,  Perseid juga memeriahkan

Apa itu Perseid? Ini adalah nama untuk hujan meteor yang memiliki titik radian di buruj Perseus.

Sekiranya anda bernasib baik, anda mungkin dapat melihat beberapa "bintang jatuh" atau meteor Perseid. Pancuran meteor ini biasanya aktif antara 17 Julai dan 24 Ogos, dan akan memuncak pada malam 12 Ogos hingga awal pagi 13 Ogos.

Untuk memerhatikan Perseid juga tidak memerlukan alat khas seperti teleskop. Kerana meteor melintang di langit, anda dapat memerhatikannya tanpa bantuan visual. Hanya berbaring, nikmati gerhana bulan sambil ditemani meteor.

Jadi, itu adalah lima fakta menarik mengenai gerhana bulan total pada 28 Julai 2018. Adakah anda bersedia untuk memerhatikannya?

Langit cerah!