Garis Panduan Pembuatan dan Keperluan untuk Pelanjutan SIM Dalam Talian

syarat peluasan sim

Syarat untuk pelanjutan sim termasuk SIM yang akan diperpanjang, 2 salinan SIM dan KTP, sijil kesihatan dari doktor atau pusat kesihatan dan perincian dalam artikel ini.

Tempoh sah SIM setelah berlalu 5 tahun mesti dilanjutkan lagi agar dapat digunakan lagi. Proses peluasan SIM inilah yang masih dikeluhkan oleh ramai orang.

Ini kerana prosesnya dianggap terlalu lama dan melibatkan keperluan pentadbiran yang rumit. Untuk meningkatkan perkhidmatan kepada masyarakat, polis Indonesia akhirnya membuat kejayaan dalam perkhidmatan SIM dalam talian.

Mari kita perhatikan ulasan berikut mengenai panduan pembuatan dan keperluan pelanjutan SIM secara dalam talian.

Pengesahan Data untuk Pendaftaran dan Pembaharuan SIM

syarat peluasan sim

Era teknologi memberikan akses mudah ke sistem, termasuk SIM. Kehadiran SIM Si online dalam talian membantu polis dan orang ramai dalam memproses data SIM secara bersama.

Walaupun dapat diakses secara dalam talian, aplikasi sambungan SIM itu sendiri masih harus pergi ke kemudahan sambungan SIM yang dikenali sebagai Satpas (SIM Pentadbiran Unit)

Melalui Satpas ini, data pemohon SIM dapat disatukan secara kolektif secara dalam talian antara satu balai polis dan sistem yang ada di pemerintah pusat atau Ditlantas Polri.

Selain mengunjungi Satpas, kini pemohon SIM juga dapat mengunjungi kemudahan berikut untuk memperluas SIM mereka:

1. SIM mudah alih

Kemudahan SIM mudah alih ada untuk komuniti untuk menjadikan perkhidmatan lebih mudah. SIM mudah alih ke pelbagai kawasan menggunakan kereta khas dan pegawai yang bersedia memberikan pelanjutan SIM untuk pemohon.

Walau bagaimanapun, kemudahan ini khusus untuk pemohon untuk peluasan SIM A dan C sahaja. SIM mudah alih tidak disediakan untuk pembuatan SIM baru. Oleh itu, pemohon masih harus pergi ke pejabat Satpas untuk memohon SIM baru.

2. Kaunter SIM

Kemudahan outlet SIM hampir sama dengan SIM mudah alih, tetapi tidak menggunakan kereta untuk melayani sambungan SIM.

Biasanya kedai SIM terdapat di tempat yang sesak seperti pusat membeli-belah atau pusat membeli-belah. Sama seperti SIM mudah alih, outlet SIM hanya melayani sambungan SIM A dan C dan tidak menerima aplikasi untuk SIM baru.

Sambungan SIM Dalam Talian

syarat peluasan sim

Setelah memahami proses peluasan SIM, langkah seterusnya adalah mendaftar sambungan secara dalam talian.

Pendaftaran dalam talian mesti dilakukan sebelum memohon pelanjutan SIM ke Satpas, SIM mudah alih atau outlet SIM.

Untuk mendaftar SIM dalam talian, pergi ke halaman //sim.korlantas.polri.go.id/. Kemudian setelah tiba di laman web web, ikuti langkah-langkah ini.

1. Pilih Menu SIM Pendaftaran Dalam Talian

Di bahagian ini keseluruhan panduan tersedia, anda hanya perlu memastikan lagi dengan Satpa di mana kita akan mengesahkan data kemudian.

Baca dengan teliti setiap petunjuk. Setelah selesai membaca, klik pada butang  Next

2. Masukkan data mengikut maklumat yang tertera di halaman "Data Aplikasi"

Untuk bahagian ini, data yang muncul termasuk: Jenis Permohonan (isi, "Peluasan SIM"), Kelas SIM (jenis SIM yang ingin dikemukakan oleh pemohon.

Baca juga: Cukai adalah: Fungsi dan Jenis [PENUH]

Contoh: C untuk SIM C dan A untuk SIM A), nombor SIM (masukkan nombor seperti yang dinyatakan pada SIM yang akan dilanjutkan), Kedatangan Polda, Kedatangan Satpas, Lokasi Kedatangan.

Untuk tiga bahagian, iaitu; Lokasi Polda, Satpas, dan Kedatangan, adalah tempat di mana pemohon SIM akan mengesahkan data SIM  Online  yang telah dilakukan.

Pastikan bahawa kita telah membaca dengan teliti mengenai maklumat Satpas di mana pengesahan akan dilakukan, kerana proses tersebut tidak akan dilakukan di luar kemudahan yang telah memasukkan maklumat tersebut. Pastikan data betul sebelum mengklik,  Lanjutkan

3. Isi Borang "Data Peribadi"

Paparan di bahagian ini berkaitan dengan maklumat peribadi pemohon.

Sebilangannya sesuai dengan KTP atau Kad Pengenalan pemohon, termasuk: Nama, Alamat, Tinggi, Jenis Darah, dan lain-lain. Kenali semua data peribadi anda, pastikan anda mengisi keseluruhan borang.

4. Masukkan Maklumat "Data Kecemasan Boleh Dihubungi"

Setelah selesai dengan borang "Data Peribadi" dan klik,  Lanjutkan , maka pemohon SIM  dalam talian  akan diarahkan ke paparan "Data Kecemasan Boleh Dihubungi".

Secara umum, terdapat 3 jenis maklumat asas, antara lain; hubungi untuk keadaan kecemasan (hubungan, nama, alamat, telefon), Data Pengesahan (nama ibu kelahiran), dan Data Perakuan (pilihan sama ada mengikuti kursus memandu atau tidak).

5. Maklumat Medan, "Sahkan Data Input"

Bahagian ini adalah bahagian di mana pemohon SIM merancang untuk mengesahkan data SIM Dalam  Talian  yang telah dilakukan.

Oleh itu, pastikan bahawa kedatangan anda di kemudahan seperti outlet SIM Satpas / SIM / Mudah Alih, di mana anda melakukan pengesahan data tidak lulus dari data yang telah dimasukkan.

6. Tunggu Pengesahan E-mel Pendaftaran Dalam Talian SIM

Apabila keseluruhan proses telah selesai dan data selesai. Kemudian pemberitahuan e-mel akan muncul sebagai bukti pendaftaran SIM  Online .

Sekiranya e-mel ini telah diterima, masih ada beberapa proses lebih lanjut yang perlu dilakukan, seperti tinjauan berikut.

Proses Permohonan Membuat dan Memperbaharui SIM

Langkah untuk memperluaskan SIM Online tidak berhenti sehingga SIM pengganti tiba. Oleh itu, masih banyak yang perlu dilakukan. Berikut adalah panduan:

1. Buat Jumlah Bayaran Bil yang dinyatakan

Dalam e-mel pengesahan bahawa bukti pendaftaran telah diterima, terdapat sebahagian daripada bil yang mesti dibayar.

Pembayaran ini dibuat di bank yang telah dilantik oleh Kor Polis Negara dan boleh dibuat melalui ATM, mesin EDC atau juruwang dari bank.

2. Lengkapkan Syarat untuk Membawa

Untuk mengambil SIM pengganti, setelah menjalankan semua tahap pendaftaran SIM Online dan membayar ha, apa yang harus dilakukan selanjutnya adalah menyelesaikan syarat, termasuk:

 • E-KTP pemohon
 • SIM Lama dan Salinan SIM Lama
 • Sijil Kesihatan Mata dari Doktor (lawati pakar oftalmologi di setiap bandar untuk mendapatkan surat ini)
 • Bukti Pendaftaran Dalam  Talian  dan Bukti Pemindahan Bayaran Bil

3. Datang ke Satpas Online Office mengikut tempat dan masa untuk mengisi pendaftaran SIM Online

Sekiranya syarat pemohon lengkap, mereka boleh terus ke Satpas Online. Syarat yang perlu dibawa adalah sesuai dengan yang diisi oleh pemohon semasa pendaftaran dalam talian

Baca juga: 15+ Manfaat dan Kandungan Susu Kedelai untuk Kesihatan

Dalam proses ini, terdapat beberapa aktiviti termasuk mengambil gambar SIM baru , merakam cap jari dan mengambil SIM baru.

Cara Mengganti Kad SIM Lama dengan SIM Pintar

Pada 22 September 2019, Kor Lalulintas Polis Nasional (Korlantas) telah mengeluarkan SIM Pintar sebagai Lesen Memandu (SIM) baru.

Bagi pemohon yang memohon SIM baru, syarat dan prosedur untuk mendapatkan SIM Pintar adalah sama dengan memohon SIM biasa. Sementara itu, pemohon yang ingin memperbaharui diminta untuk datang ke Satpas terdekat untuk mengganti SIM lama dengan SIM Pintar. Proses ini tidak dapat dilakukan secara dalam talian.

Berikut adalah beberapa syarat dan dokumen yang mesti dipenuhi semasa memohon dan memperbaharui SIM:

Keperluan untuk Membuat Dokumen SIM

 • Dua salinan KTP (tempat bandar tempatan)
 • Pemohon membawa sijil kesihatan dari doktor.
 • Borang lulus dan sijil
 • Setelah menyerahkan dokumen yang diperlukan, peserta yang menghasilkan SIM baru mesti membuat pengesahan dengan membawa foto, cap jari, dan tandatangan.

Keperluan Dokumen untuk Sambungan SIM / Menukar SIM lama ke SIM Pintar

 • SIM akan diperbaharui
 • 2 salinan SIM dan KTP.
 • Sijil kesihatan dari doktor atau pusat kesihatan.
 • Dan telah lulus ujian psikologi juga selesai mengisi borang yang diminta.

Tidak perlu menukar SIM lama ke SIM Pintar, jika memang tempoh sah SIM masih panjang, tidak perlu menukarnya ke SIM baru. Bayaran tambahan tidak ditetapkan untuk menukar SIM lama ke SIM Pintar baru ini.

Di samping itu, semua yuran masih sama, berikut adalah perincian kos pembuatan dan pembaharuan SIM:

Bayaran Membuat SIM

 • SIM A: Rp120,000
 • SIM B1: Rp120,000
 • SIM B2: Rp120,000
 • SIM C: IDR 100,000
 • SIM D: IDR 50,000

Kemudian ada bayaran tambahan berupa IDR 30,000 Sijil Ujian Insurans dan Klinikal Pemandu (SKUKP) untuk SIM B1, B2, dan SIM Umum IDR 50,000.

Bayaran Sambungan SIM

 • SIM A: IDR 80,000
 • SIM B1: IDR 80,000
 • SIM B2: IDR 80,000
 • SIM C: IDR 75,000
 • SIM D: IDR 30,000

Mengubah atau memperpanjang SIM lama ke SIM Pintar untuk beberapa bulan ke depan tidak dapat dilakukan di Mobile Samsat, tetapi bagi mereka yang sudah memiliki SIM Pintar, pembayaran denda tiket atau biaya perpanjangan SIM berikutnya dapat dilakukan di Mobile Samsat.

Bagi pemilik kad SIM lama, sekiranya tempoh sah SIM belum tamat, mereka tidak perlu menggantinya dengan yang baru.

Lakukan sesuai dengan peraturan dan prosedur yang berlaku

Buat lanjutan dengan mendaftar melalui SIM Online 14 hari sebelum SIM tamat atau 3 bulan selepas itu. Apabila keseluruhan proses selesai dan SIM pengganti baru ada, pemanduan akan lebih selesa dan tenang.


Oleh itu kajian semula panduan untuk membuat dan memperbaharui SIM. Semoga bermanfaat.