Adakah Perubahan Iklim Berbahaya bagi Pertanian Kita?

Perubahan iklim sebenarnya dapat memberi manfaat kepada beberapa tanaman, dengan memperpanjang musim tumbuh dan meningkatkan karbon dioksida.

Walau bagaimanapun, kesan lain dari dunia yang lebih panas seperti peningkatan perosak, kekeringan dan banjir akan menjadi semakin ganas.

Bagaimana planet Bumi dan tumbuh-tumbuhan menyesuaikan diri?

Dengan menggunakan model iklim yang agresif yang disebut HadGem2, para penyelidik di Institut Penyelidikan Dasar Makanan Antarabangsa mengatakan bahawa pada tahun 2050, tanah pertanian yang sesuai untuk komoditi utama, seperti jagung, kentang, padi dan gandum akan berubah, dalam beberapa kes mendesak petani menanam tanaman. baru.

Terdapat ladang yang mungkin mendapat manfaat daripada pemanasan global, tetapi ada yang tidak.

Jagung

Dengan perubahan iklim, akan ada kawasan baru di mana jagung dapat ditanam, tetapi kawasan lama akan kurang menghasilkan. Lebih banyak jagung akan ditanam di lebih banyak petani di lebih banyak tempat.

Tempat penanaman jagung paling banyak adalah di bahagian tengah Amerika Syarikat. Walaupun pengeluaran telah menurun 20 peratus, wilayah ini tetap menjadi pembekal global.

Banyak tanaman di Brazil akan menderita. Dalam model HadGem2, hasil jagung akan berkurang hampir 16 persen di wilayah ini.

Kentang

Pertumbuhan ladang kentang cenderung paling baik pada suhu sejuk. Di iklim yang lebih panas, mungkin menanam kentang lebih tinggi di pergunungan.

Peningkatan perosak akan mengurangkan produktiviti penanaman kentang di kawasan tinggi di Pergunungan Andes, Amerika Selatan.

Petani kentang Eropah Utara akan mengalami musim yang lebih panjang. Padang yang lebih jauh ke selatan akan menjadi lebih kering.

Nasi

Tidak seperti tanaman yang akan merosot secara mendadak, padi yang dapat tumbuh dalam cuaca panas dan sejuk mungkin akan baik. Para penyelidik mengesyaki hasil tanaman Afrika dapat meningkat dua kali ganda di masa depan.

Baca juga: Selamat Datang di Dunia Satelit Himawari

Tanah subur Afrika Barat dan air yang banyak mungkin menyokong lebih banyak padi. Beberapa bahagian di Afrika Timur diprediksi berpotensi untuk memperluas pengeluaran.

Sebilangan besar pengeluaran padi dunia tidak akan dipengaruhi oleh perubahan iklim, tetapi pengeluaran jagung akan menurun sebanyak 20 peratus.

Gandum

Hampir semua senario iklim menunjukkan penurunan hasil gandum. Cuaca yang lebih panas di seluruh dunia juga dapat menyebabkan peningkatan penyakit tanaman yang merosakkan.

Sebilangan bahagian baru Australia akan dapat ditanam, tetapi musim kemarau harus ditangani dengan pertanian yang cekap, jika gandum terus berlanjut.

Perubahan iklim mungkin merupakan toleran terhadap gandum, tetapi tidak cukup untuk mengikuti pengeluaran tanaman utama yang lain.

Masalah yang akan kita hadapi

Perubahan di Asia, dengan jumlah penduduk dan luas tanahnya, akan mempengaruhi kebanyakan orang. India dan China akan mengalami kekurangan tanah yang besar.

Cabarannya akan lebih berat, ditambah dengan pertumbuhan populasi manusia. Untuk memenuhi keperluan ini, pengeluaran pertanian dunia tahunan mesti meningkat 60-70 peratus menjelang 2050.

Manusia tidak kekurangan nasihat mengenai bagaimana menjalani kehidupan dalam keadaan sekarang. Pencarian untuk "bagaimana hidup dengan" di mesin carian Google, penanda aras populariti, menghasilkan lebih dari 55 juta halaman. Sekiranya anda menambahkannya ke "bagaimana hidup dengan perubahan iklim" hasilnya akan menurun menjadi sekitar 44.000.

Banyak idea mengenai perkara ini. Di antara banyak, tentu ada beberapa yang dapat membantu kita menyesuaikan diri dengan masalah yang tidak dapat kita atasi.

Sekiranya benar bahawa kita belajar dengan melakukan, pelajaran itu sudah bermula. Perkara yang kita hadapi adalah cuaca buruk, cuaca dan panas yang teruk, ancaman terhadap air, tanaman dan kesihatan.

Baca juga: Adakah semua warna yang kita lihat dalam spektrum cahaya yang dapat dilihat?

Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif.