Penjelasan Sebab Punca Pemadaman Tenaga di Jawa Barat Ahad lalu

Cahaya terik pada petang hari Ahad, saya berjalan di luar di dataran kota Bandung. Sementara menunggu azan bergema dari Masjid Besar Bandung.

Sehingga jam 12:00 WIB, tidak ada panggilan untuk solat. Walaupun waktu tengah malam di Bandung pada hari itu adalah 11:56 WIB. Seketika saya baru memasuki masjid tanpa menunggu panggilan untuk solat.

Eh ... ruangan itu semua gelap, ternyata elektrik terpadam beberapa minit sebelum waktu solat tengah hari.

Dan ada banyak aktiviti orang lain di Bandung, Jakarta, dan Banten, tiba-tiba terputus ketika elektrik mati secara tiba-tiba.

Di kota Bandung, pemadaman hanya dipulihkan pada pukul 22.00 WIB, lebih dari 10 jam.

Apakah punca pemadaman massa ini?

Berikut adalah penjelasan, berdasarkan maklumat yang diberikan oleh PLN pada hari Isnin (05/08).

Rangkaian elektrik pulau Jawa

Tenaga elektrik keluar di Jawa

Sistem elektrik Pulau Jawa bergantung pada dua saluran kuasa 500kV raksasa, iaitu saluran utara dan saluran selatan. Di setiap saluran ini terdapat dua saluran penghantaran.

Mengapa terdapat 2 baris di setiap saluran? Fungsinya sebagai sandaran. Sekiranya 1 talian tidak berfungsi atau terganggu, masih ada 1 lagi talian yang boleh beroperasi.

Lokasi muatan lebih tertumpu di Jawa barat dan lebih banyak generator terletak di Jawa timur, menyebabkan aliran daya mengalir dari timur ke daerah barat.

Elektrik ini dibekalkan melalui saluran utara, sebahagiannya dari saluran selatan.

Bencana petang Ahad

Ahad lalu, tiba-tiba dua laluan utara mengalami gangguan. Ya, 2 lorong sekaligus terganggu. Sebenarnya, saluran utara ini biasanya membekalkan elektrik ke Jakarta dan sekitarnya, serta Bandung.

Sistem kawalan PLN mengesan gangguan ini, kemudian segera mengalihkan aliran bekalan secara automatik dari saluran utara ke selatan.

Baca juga: Ekosistem bakau di Dunia memang rosak, jadi apa kesannya terhadap kita?

Setiap hari Ahad, beban elektrik lebih rendah daripada hari kerja. PLN menggunakannya dengan melakukan penyelenggaraan di beberapa kemudahan penghantaran kuasa.

Minggu itu, satu laluan ke selatan sedang dalam penyelenggaraan rutin. Sehingga keseluruhan beban elektrik hanya terletak di laluan selatan yang tersisa.

Perubahan mendadak ini kemudian menimbulkan kejutan, yang mungkin disebabkan oleh menerima beban yang besar dalam waktu yang singkat. Oleh itu, sistem akan melindungi dirinya secara automatik dengan memutuskan sambungan dari saluran penghantaran.

Pencawang Voltan Ekstra Tinggi di Tasikmalaya kemudiannya rosak akibat kejutan ini.

Satu talian bekalan elektrik terputus. Akibatnya, bekalan elektrik dari wilayah timur tidak dapat tiba kerana semua laluan terputus, sehingga wilayah barat tidak menerima elektrik.

Skenario Gangguan Transmisi PLN Menyebabkan gangguan elektrik

Dalam pernyataannya, PLN mengakui bahawa setakat ini senario yang dikira hanya terhad kepada 1 jalan mati + 1 lorong yang masih dalam penyelenggaraan.

Sedangkan apa yang berlaku semalam, 2 talian mati + 1 lorong masih dalam penyelenggaraan. Itulah sebabnya pada akhirnya pembaikan memerlukan masa lebih lama daripada biasa.

Sementara itu, loji tenaga yang ada di Jawa barat, yaitu PLTU Cilegon dan PLTU Suralaya di Banten, nampaknya tidak dalam keadaan siap sedia untuk beroperasi. Perlu beberapa saat untuk mula beroperasi.

Sehingga tidak dapat segera menggantikan bekalan elektrik dari timur.

Untuk mempercepat pemulihan bekalan elektrik, bantuan pasokan juga digunakan dari pembangkit listrik tenaga air Saguling dan Cirata di Jawa Barat, yang pada awalnya hanya berfungsi sebagai penstabil voltan untuk bekalan elektrik dari wilayah timur.

Hanya selepas itu elektrik di Jabodetabek, Bandung dan sekitarnya dapat dipulihkan.

Mengapa dua laluan di utara terganggu secara serentak?

Dilaporkan ada pohon sengon yang tergantung terlalu tinggi untuk menyentuh SUTET (Extra High Voltage Airway), saluran utara Ungaran-Pemalang di Gunungpati, Semarang.

Ketinggian minimum SUTET 500 kv adalah 13 meter dari tanah. Manakala ketinggian pokok sengon ini dikatakan mencapai 8.5 meter.

Akibatnya, terdapat kilat atau lompatan elektrik yang dapat menyebabkan gangguan pada voltan, menyebabkan letupan yang mengakibatkan kerosakan pada kabel SUTET.

Baca juga: Fizik Di Sebalik Tendangan Pisang

Pengembangan Kabel SUTET

Kabel pada SUTET disokong oleh menara transmisi dengan ketinggian 40 meter.

Jarak antara menara ini adalah kira-kira 450 m, jadi panjang kabel yang menghubungkan menara lebih dari 450 m kerana jatuh ke bawah.

Kabel SUTET diperbuat daripada logam, jika terdapat haba tambahan di dalamnya, kabel akan mengembang.

Dalam kabel kuasa kosong seperti kabel PLN ini, haba di dalam kabel dibenarkan sampai tahap tertentu.

Selagi haba ini dapat disejukkan dengan memindahkannya ke udara untuk mencapai keseimbangan terma, tidak mengapa.

Dalam keadaan biasa, di mana arus yang mengalir dalam kabel adalah normal dan suhu udara tidak terlalu panas, pengembangan kabel ini mungkin tidak terlalu banyak.

Sekiranya arus elektrik yang mengalir terlalu besar, kabel ini akan menjadi lebih panas dan mengembang. Ditambah dengan suhu yang panas pada siang hari pada waktu itu, panjang kabel ini semakin lama semakin lama semakin tergantung.

Malangnya, di bawah peregangan kabel ini terdapat pohon sengon yang tumbuh tinggi, sehingga jarak antara pokok dan kabel terlalu dekat, yang menyebabkan pelepasan elektrik dari kabel ke pokok seperti petir yang terdengar letupan.

Dengan gangguan ini, arus kuat yang mengalir di kabel akan berayun cukup besar untuk mencetuskan pengaktifan geganti pelindung.

Relay yang aktif segera memutuskan talian untuk melindungi diri daripada potensi kerosakan yang lebih besar.

Walau bagaimanapun, penyebab ini hanya satu faktor yang lain. Punca sebenarnya masih disiasat sehingga kini.

Tugas PLN ketika ini adalah mempunyai prosedur untuk menangani 3 talian yang tidak berfungsi, seperti kejadian semalam yang menyebabkan gangguan bekalan elektrik ...

… Dan susunan sistem perkongsian beban mesti diperbaiki agar tidak ada lagi pemadaman massa seperti semalam.

Rujukan

  • PT PLN (Persero) Distribusi dan Pusat Pengurusan Beban Jawa Bali
  • Kompas - Penjelasan dari Presiden Pengarah PLN
  • Kumparan - Pokok Sengon yang dituduh menyebabkan pemadaman secara besar-besaran
  • Gambar oleh Aldie Elkazzar
  • Ekliptik - Menjuntai Kabel Elektrik