Adakah benar bahawa aluminium foil dapat meningkatkan kelajuan Wi-Fi?

Pernahkah anda mendengar bahawa aluminium foil dapat mempercepat isyarat Wi-Fi?

Ini mungkin terdengar seperti perkara bodoh. Tuntutan ini sebenarnya telah banyak didengar sejak dekad yang lalu.

Akhirnya, untuk membuktikan adakah benar atau tidak, satu kajian telah dijalankan. Hasil yang diperoleh membenarkan tuntutan yang ada. Malah, mereka juga menemui cara untuk menyesuaikan kepekatan isyarat berdasarkan bilik yang dikehendaki.

Cukup ketik "Wi-Fi Aluminium" di medan carian Google. Anda akan menemui beberapa gambar pelik Wi-Fi yang pelik dengan aluminium.

Idea ini tidak begitu tidak masuk akal.

Isyarat Wi-Fi adalah jenis gelombang radio tertentu yang apabila dibaca di komputer akan berbentuk internet. Isyarat ini disiarkan oleh penghala ke setiap arah tetapi mempunyai batasan.

Sementara aluminium foil dipasang sedemikian rupa sebagai reflektor. Kerajang aluminium dapat memantulkan isyarat ke arah yang diinginkan.

Pasukan penyelidikan yang dilakukan oleh pasukan penyelidik dari Universiti Darthmore untuk mencuba mengubah router Wi-Fi dengan memasangkan aluminium foil. Kerajang aluminium dipasangkan dengan bentuk tertentu untuk mencerminkan isyarat Wi-Fi ke arah yang diinginkan.

Selanjutnya, pasukan penyelidik memasang Wi-Fi di sebuah bilik. Bilik ini mempunyai sensor yang disambungkan ke komputer sehingga dapat dianalisis. Sensor ini menunjukkan bagaimana isyarat Wi-Fi tersebar di dalam bilik.

Dari hasil eksperimen yang dilakukan, dapat diperhatikan bahawa terdapat perbezaan yang signifikan sebelum dan sesudah aluminium foil dipasang pada penghala Wi-Fi.

Sebelum aluminium foil dipasang, isyarat Wi-Fi tersebar di setiap arah bilik. Sementara itu, setelah memasang aluminium foil, isyarat Wi-Fi dapat difokuskan ke arah tertentu.

Jadi, di tempat itu kesan isyarat terasa kuat. Di samping itu, dengan mengubah bentuk aluminium foil yang dipasang, dapat ditentukan bahagian ruangan mana yang ingin anda mengurangkan kesan isyarat dan bahagian mana yang anda inginkan agar isyarat Wi-Fi terasa lebih cepat.

Baca juga: Siapa kata susu pekat manis tidak mempunyai susu?

Anda boleh membuktikan eksperimen ini dengan peralatan sederhana di sekitar anda. Video berikut akan menerangkan dengan lebih terperinci:

Rujukan:

  • Aluminium Foil Benar-benar Dapat Meningkatkan Kelajuan Wi-Fi. Ini caranya.
  • Ternyata aluminium foil dapat membantu meningkatkan isyarat tanpa wayar
  • WiPrint: Mencetak 3D Liputan Tanpa Wayar Anda