Perbezaan Siri dan Litar Selari dan Contohnya

litar selari

Litar selari adalah satu jenis litar atau susunan komponen elektrik yang disambungkan secara selari.


Di era moden ini, elektrik adalah keperluan yang sangat penting untuk kehidupan. Sebenarnya, hampir semua aktiviti manusia memerlukan sumber elektrik sehingga elektrik nampaknya menjadi peralatan dalam kehidupan seharian. Walau bagaimanapun, masih banyak orang yang tidak memahami elektrik, terutamanya asas elektrik, contohnya rangkaian dan litar selari.

Pengetahuan mengenai siri siri selari adalah perkara biasa bagi semua orang. Contoh aplikasinya adalah ketika seseorang ingin memasang pemasangan lampu di rumahnya. Oleh itu, artikel ini akan membincangkan siri dan siri selari bermula dari perbezaan, kelebihan dan kekurangan bersama dengan contoh kedua-duanya.

awal

Sebelum kita membincangkan lebih lanjut mengenai litar siri dan selari, kita perlu mengetahui asasnya terlebih dahulu.

Litar elektrik adalah kumpulan beberapa komponen elektrik yang saling bersambung dan melekat pada voltan. Berikut adalah beberapa komponen elektrik bersama dengan simbol yang sering digunakan dalam litar:

Terdapat juga simbol mengenai parameter lain yang disebut arus elektrik. Biasanya, arus elektrik ditunjukkan oleh arah anak panah di litar dan simbol "I"

Perbezaan antara siri dan selari

Seperti yang kita ketahui, siri dan siri selari mempunyai pelbagai perbezaan yang ketara. Beberapa perbezaan ini merangkumi:

Perbezaan dalam susunan litar

Apa yang dapat kita lihat dengan jelas dari perbezaan antara dua litar adalah susunan komponen yang dipasang. Susunan ini dapat dilihat dari pencabutan kabel atau penempatan komponen. Untuk keterangan lebih lanjut, berikut adalah keterangan secara terperinci:

Baca juga: Bahan Ketagihan: Definisi, Jenis, Kesan dan Bahaya

Seri Seri

"Litar siri mempunyai susunan sederhana sehingga susunan siri tidak mempunyai cabang kawat antara beban atau sumber voltan yang dipasang."

Litar selari

"Dalam rangkaian selari ia mempunyai susunan yang kompleks dan terdapat kabel bercabang antara beban atau voltan yang terpasang."

Perbezaan komponen litar

Selain daripada perbezaan susunan yang jelas, kita dapat membezakan rangkaian dan litar selari komponen yang digunakan. Walaupun jumlah beban atau rintangan dapat disesuaikan, terdapat perbezaan komponen, termasuk:

Seri Seri

Dalam rangkaian litar, komponennya lebih mudah terdiri daripada sumber voltan, kabel dan beban. Walaupun kadangkala litar siri menggunakan suis, litar siri hanya memerlukan satu suis.

Litar selari

Dalam litar selari, komponen yang digunakan cenderung lebih banyak. Contohnya, kabel yang digunakan dalam litar selari lebih panjang kerana litar selari mempunyai cabang. Di samping itu, litar selari biasanya menggunakan satu suis untuk satu beban sahaja.

Perbezaan Formula dan Parameter Fizikal

Selain daripada yang dapat dilihat dengan jelas, terdapat parameter lain yang mempunyai pengaruh dalam rangkaian dan litar selari, iaitu voltan elektrik "V" dan arus elektrik "I". Sudah tentu untuk mencari kedua parameter ini mempunyai cara yang berbeza untuk litar siri dan litar selari. Inilah cara mengira voltan dan arus dalam rangkaian dan litar selari:

Arus elektrik

Arus elektrik adalah kuantiti yang menyatakan setiap cas elektrik yang mengalir dalam komponen. Dalam rangkaian siri dan selari, arus elektrik mempunyai pengiraan yang berbeza untuk setiap komponen.

Seri Seri

"Arus elektrik dalam rangkaian bersiri mempunyai jumlah arus elektrik yang sama yang mengalir di setiap rintangan. Ini menjadikan satu titik dalam siri ini akan sama dengan titik yang lain. "

Litar selari

Baca juga: Penjelasan mengenai Siri Seri dan Penggantian Contoh Masalah

"Dalam litar selari, jumlah arus kuat yang mengalir keluar dari cabang akan sama dengan jumlah arus yang memasuki cabang."

Voltan elektrik

litar elektrik

Dalam litar elektrik, voltan adalah jumlah tenaga berpotensi dalam medan elektrik dan dalam volt. Voltan dalam rangkaian dan litar selari mempunyai pengiraan yang berbeza.

Seri Seri

seri seri

"Dalam rangkaian siri, voltan tidak seperti arus kuat tetapi voltan yang dipasang sama dengan voltan pada komponen."

Litar selari

litar selari

"Tidak seperti rangkaian litar siri, voltan yang dilekatkan pada semua litar akan selalu menjadi nilai yang sama dalam litar selari."

Rintangan elektrik

Sebagai tambahan kepada sumber voltan dan arus, ada satu lagi parameter yang biasanya dimiliki oleh setiap komponen, iaitu rintangan atau beban. Secara keseluruhan, setiap siri mempunyai penambahan yang berbeza, termasuk:

Seri Seri

seri seri

"Setiap rintangan yang dipasang secara bersiri dalam siri akan saling meningkat. Oleh itu, jumlah rintangan yang dipasang adalah jumlah rintangan untuk setiap komponen. "

Litar selari

litar selari

"Sementara itu, dalam litar selari semua voltan pada komponen akan mempunyai nilai yang sama. Oleh itu rintangan total yang dipasang dalam litar selari seperti yang dijelaskan dalam gambar di atas. "

Demikianlah artikel mengenai siri siri dan siri selari, semoga dapat bermanfaat untuk anda.