Tisu Otot: Fungsi, Jenis, Contoh dan Gambarnya

tisu otot

Tisu otot adalah rangkaian yang berfungsi sebagai alat gerakan aktif yang menggerakkan tulang. Tisu otot terdiri daripada tisu otot berjalur, otot jantung, dan otot licin.

Setakat ini, kita mengetahui otot sebagai bahagian tubuh manusia yang muncul di bahagian badan atlet bina badan.

Namun, tidak hanya itu, kerana manusia dilengkapi dengan lebih dari 600 jenis tisu otot yang berlainan di seluruh tubuh. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tisu otot, mari kita lihat ulasan berikut!

Jenis-Jenis Tisu Otot Manusia

Secara umum, terdapat 3 jenis tisu otot manusia, iaitu otot striated, otot jantung, dan otot licin.

1. Rangkaian Otot Striated

tisu otot

Tisu otot striated adalah otot yang melekat pada tulang atau juga dikenali sebagai otot rangka. Jenis otot ini berperanan dalam pergerakan badan kita. Otot berjerawat menyumbang sekitar 40% berat badan manusia.

Otot-otot yang dililit akan mula berfungsi apabila sistem saraf menghantar isyarat, kemudian mengarahkan otot-otot tersebut berkontrak. Apabila terdapat arahan ini, sekumpulan otot yang badannya perlu bergerak ke arah tertentu akan bekerjasama.

Pergerakan yang melibatkan otot yang dililit tidak automatik sepenuhnya. Walaupun anda tidak perlu secara khusus mengarahkan otot untuk menggerakkan kaki, anda masih perlu berada dalam keadaan sedar agar otot-otot yang dililit dapat bergerak.

2. Rangkaian Otot Jantung

tisu otot

Seperti namanya, tisu otot jantung hanya dapat dijumpai di organ yang sama. Fungsi utama otot jantung adalah mengepam darah ke dan dari jantung. Sudah tentu, otot ini berfungsi secara automatik tanpa memerlukan arahan khusus.

Otot jantung adalah rangkaian utama yang membentuk dinding jantung. Tisu jenis ini juga menimbulkan dorongan elektrik yang menyebabkan jantung berkontrak.

Dorongan elektrik yang muncul di jantung juga dapat dipengaruhi oleh hormon dan rangsangan dari sistem saraf. Ini biasanya ditandai dengan peningkatan degupan jantung anda ketika anda merasa takut.

Baca juga: Elemen Ekstrinsik dan Intrinsik dalam Cerpen (Lengkap) + Contoh Soalan

3. Rangkaian Otot licin

tisu otot

Tisu otot licin adalah otot yang terdapat di organ dalaman seperti perut, usus, dan saluran darah. Otot licin juga boleh disebut sebagai otot viseral dan dianggap sebagai otot yang paling lemah berbanding jenis lain.

Jenis otot ini berfungsi untuk membuat organ-organ dalaman ini berkontrak, sehingga dapat memberikan pengambilan makanan lain ke dalam tubuh, ke organ-organ tertentu.

Otot licin berfungsi secara tidak sedar atau automatik. Jadi, kita tidak perlu sengaja "mengarahkan" otot ini untuk membawa makanan yang kita makan, dari usus ke perut. Proses ini boleh berlaku dengan sendirinya.

Fungsi Tisu Otot

Fungsi tisu otot berbeza mengikut penggunaan otot pada bahagian badan tertentu. Berikut adalah beberapa fungsi tisu otot.

1. Melakukan pergerakan badan

Otot rangka bertanggungjawab untuk pergerakan yang anda buat. Jenis otot ini melekat pada tulang anda dan sebahagiannya dikendalikan oleh sistem saraf pusat (CNS).

Anda boleh melakukan pergerakan kerana aktiviti kerangka. Otot mengikut arah yang anda mahukan untuk bergerak, bersama dengan tulang dan tendon.

2. Menjaga badan tetap stabil

Tisu otot bertali yang berada di kawasan perut ke belakang, bertindak sebagai penyokong badan sambil melindungi tulang belakang. Otot di kawasan ini juga dikenali sebagai otot inti. Semakin kuat inti anda, semakin stabil tubuh anda.

3. Membina postur

Tisu otot dalam badan juga berperanan mengatur postur tubuh. Untuk mempunyai postur tubuh yang baik, anda perlu mempunyai kelenturan dan kekuatan yang baik.

Otot leher dan paha yang kaku dan otot punggung yang lemah boleh menyebabkan postur yang lemah. Postur yang lemah boleh menyebabkan rasa sakit di kawasan sendi.

4. Membantu pernafasan

Otot yang peranannya sangat penting dalam bernafas adalah diafragma. Diafragma, terletak di bawah paru-paru dan akan menguncup ketika kita menarik nafas, kemudian kembali ke relaks ketika kita menghembuskan nafas.

Apabila otot diafragma menghirup, ruang di paru-paru akan mengembang, membolehkan tubuh menangkap udara sebanyak mungkin.

Kemudian, apabila otot ini kembali mengendur, udara yang dirawat di paru-paru akan didorong keluar.

Baca juga: Memahami Peniruan dan Penjelasan Lengkap

5. Mengepam darah

Otot jantung berperanan dalam peredaran badan dengan mengepam darah dari jantung ke seluruh badan.

Sementara itu, otot licin pada saluran darah berperanan dalam melancarkan aliran ini sambil mengekalkan tahap tekanan darah.

6. Membantu proses pernafasan

Diafragma adalah otot utama yang berfungsi semasa bernafas.

Apabila anda bernafas lebih berat, seperti ketika anda bersenam, diafragma memerlukan bantuan otot lain, seperti otot perut, otot leher, dan otot belakang.

7. Membantu proses pencernaan

Sistem otot manusia juga berfungsi dalam membantu proses pencernaan. Ya, ketika tubuh mencerna makanan, prosesnya dikendalikan oleh otot licin yang terdapat di saluran pencernaan.

Otot licin anda mengendur dan mengencangkan ketika makanan melewati badan anda semasa pencernaan. Otot ini juga membantu mengeluarkan makanan dari badan anda melalui pergerakan usus, atau muntah ketika sakit.

8. Membantu proses penghantaran

Otot licin juga dijumpai di rahim. Semasa mengandung, otot-otot ini membesar dan meregang ketika badan janin berada di rahim.

Semasa melahirkan anak, otot licin pada rahim berkontraksi dan berehat untuk membantu mendorong bayi melalui faraj.

9. Mengekalkan keupayaan untuk melihat

Enam jenis otot yang dililit di sekitar mata berperanan dalam menjaga pergerakan mata.

Otot-otot ini berfungsi dengan cepat sehingga kita dapat menjaga kestabilan gambar yang kita lihat, mengimbas persekitaran dengan pandangan, dan mengikuti pergerakan objek.

10. Melindungi organ dalam badan

Otot yang berada di kawasan perut, melindungi banyak organ dalaman dari depan, sisi, ke belakang.

Otot juga bekerjasama dengan tulang untuk memberikan perlindungan terbaik bagi organ tubuh.

11. Tetapkan suhu

Otot memainkan peranan penting dalam mengatur suhu di dalam badan. Kerana, sekitar 85% panas badan, berasal dari otot yang berkontrak.

Apabila suhu badan anda turun, otot anda bekerja lebih keras untuk menghasilkan haba. Apabila otot bekerja lebih keras seperti ini, badan akan bergetar atau menggigil.


Demikianlah tinjauan tisu otot beserta jenis, fungsi dan gambarnya. Semoga bermanfaat.