Nama Rumah Tradisional Papua: Gambar dan Penjelasan Lengkap

Rumah tradisional orang Papua

Rumah tradisional Papua merangkumi rumah honai, rumah ebai, rumah wamai, rumah kawari, dan rumah rumsram. Penjelasan dan gambar terdapat dalam artikel ini.

Dunia adalah sebuah negara yang kaya dengan pelbagai adat dan budaya. Setiap wilayah mempunyai ciri tradisional dan budaya tersendiri yang membezakannya dari daerah lain, salah satunya adalah Papua. Kawasan Papua mempunyai rumah tradisional yang unik yang berasal dari kepelbagaian setiap suku.

Dari segi seni bina, rumah tradisional Papua mempunyai bentuk yang cantik sehingga sering kali pelancong tempatan dan asing datang ke Papua untuk menikmati keindahan rumah tradisional Papua atau hanya untuk menghabiskan masa percutian di sana.

Wilayah Papua mempunyai wilayah terbesar jika dibandingkan dengan wilayah lain.Tidak dibayangkan bahawa Papua mempunyai budaya etnik yang lebih berbeza di setiap suku. Di samping itu, penduduk Papua juga masih menjunjung dan memelihara warisan dan adat nenek moyang mereka.

Rumah Tradisional Papua

Rumah tradisional Papua mempunyai bentuk dan makna yang berbeza kerana bahan yang digunakan tidak sama. Bentuk yang berbeza ini menjadikan Papua lebih eksotik dan pelbagai.

Berikut adalah beberapa nama rumah tradisional Papua lengkap dengan penjelasan.

1. Rumah Tradisional Honai

Rumah tradisional pertama adalah Honai. Honai adalah rumah tradisional orang Papua di mana suku Dani tinggal. Secara amnya, Honai dihuni oleh lelaki dewasa. Istilah Honai berasal dari kata "hun" atau lelaki dan "ai" yang bermaksud rumah.

Rumah Hanoi biasanya terdapat di sekitar lembah dan pergunungan. Dinding rumah terbuat dari kayu dengan atap jerami yang berbentuk kerucut, menyerupai bentuk jamur.

Baca juga: Anatomi dan Fungsi Manusia + Gambar [PENUH]

Bentuk bumbung seperti ini berfungsi untuk melindungi permukaan dinding dari air hujan, serta mengurangi udara dingin dari lingkungan sekitarnya.

Ciri khas rumah tradisional Hanoi ialah ia tidak mempunyai tingkap dan hanya mempunyai satu pintu. Ketinggian rumah ini kira-kira 2.5 meter dan mempunyai lebar bilik 5 meter, atau anda boleh mengatakan kategori sempit dengan kawasan seperti itu.

Namun, kawasan sempit ini bertujuan menahan suhu sejuk di kawasan pergunungan. Dilengkapi dengan tempat api di tengah menjadikan rumah ini lebih panas.

2. Rumah Ebai

Rumah ebai berasal dari perkataan "ebe" yang bermaksud badan dan "ai" yang bermaksud rumah. Rumah ebai biasanya digunakan untuk proses pendidikan anak perempuan yang akan menjadi ibu selepas berkahwin.

Ebai dihuni oleh ibu, anak perempuan dan anak lelaki. Namun, kanak-kanak lelaki yang telah dewasa akan berpindah ke rumah Hanoi.

Rumah Ebai serupa dengan honai, tetapi mempunyai ukuran yang lebih kecil. Ia terletak di sebelah kanan atau kiri honai dan mempunyai pintu yang tidak selari dengan pintu utama.

3. Rumah Wamai

Rumah tradisional orang Papua

Wamai adalah tempat tinggal ternakan peliharaan. Haiwan yang biasa dibiakkan oleh suku Papua ialah ayam, babi, anjing dan lain-lain.

Wamai memiliki bentuk persegi, ada yang memiliki bentuk lain bergantung pada ukuran dan jumlah haiwan yang dimiliki setiap keluarga.

4. Rumah Kariwari

Rumah tradisional Kariwari adalah rumah tradisional Papua yang diduduki oleh suku Tobati-Enggros yang tinggal di tepi Tasik Sentani, Jayapura.

Rumah Kariwari adalah rumah khas untuk kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun yang digunakan untuk mendidik anak-anak mengenai kehidupan, pengalaman hidup dan cara mencari nafkah.

Baca juga: Mekanisme Mengangkut Air Dari Akar ke Daun (PENUH)

Rumah ini mempunyai bentuk segi delapan yang menyerupai piramid dan mempunyai atap berbentuk kerucut yang menurut kepercayaan masyarakat adalah simbol untuk mendekati nenek moyang.

5. Rumah Rumsram

Rumah tradisional terakhir adalah Rumsram. Rumsram adalah rumah tradisional Papua dari suku Biak Numfor di pulau-pulau.

Rumah ini dihuni oleh lelaki yang mempunyai fungsi yang sama dengan Kariwari untuk mendidik anak lelaki dalam mencari pengalaman hidup dan mengajar tentang tanggungjawab menjadi ketua keluarga.

Rumah Rumsram mempunyai bentuk persegi seperti rumah di atas panggung dan beberapa ukiran di beberapa bahagian dan di bahagian atasnya berbentuk seperti perahu terbalik yang mempunyai falsafah sebagai gambaran mengenai penghidupan sebahagian besar penduduk yang merupakan nelayan. Rumah Rumsram setinggi 6-8 meter.

Oleh itu, penjelasan mengenai rumah tradisional Papua lengkap dengan gambar. Semoga bermanfaat!