Main Fizik dengan Richard Feynman

Bermula dari perkembangan awal fizik pada zaman Yunani, fizik tidak pernah kekurangan tokoh hebat yang dikenang sepanjang sejarah.

Sebut saja  Archimedes, Galileo, Newton, Einstein , dan sekarang ini  Stephen Hawking .

Sayangnya, kehebatan tokoh-tokoh hebat ini masih tidak dapat menghapus  stereotaip  fizik di mata umum: rumit dan membosankan.

Stereotaip  seperti ini telah lama terpasang, sama ada kerana cara penyampaian fizik yang salah atau faktor lain, yang pasti menjadikan fizik ' disalahtafsirkan '.

Sebenarnya, jika kita faham dengan betul, fizik (dan sains secara umum) adalah seperti mainan yang sangat menyeronokkan.

Jangan percaya?

Mari berkenalan dengan salah seorang ahli fizik hebat kami yang suka bermain-main, menyeronokkan, dan tidak  serius . Memperkenalkan, dia adalah  Richard Philip Feynman .

Philip Richard Feynman  atau  Feynman  adalah tokoh fizik yang hebat yang dikenali sebagai karya hebat dan kisah-kisah  gokil sepanjang hayatnya yang terkandung dalam dua buku autobiografi.

Cerita bodoh beliau terdiri daripada beliau tertarik dengan sains untuk pranks  seperti mencipta penggera anti-kecurian untuk gurauan  ibu bapa, anjing meniru sapu tangan beliau, mogok van, minat terhadap seni, penyelidikan bom atom, membuat gambar rajah Feynman - yang memudahkan berpuluh-puluh helai kertas ke dalam lukisan yang mudah.

Sebenarnya, dia telah memenangi Hadiah Nobel yang pada awalnya ingin ditolak. Kepintaran Richard bahkan dapat menyelesaikan misteri besar letupan pesawat ulang-alik  Challenger  pada 73 saat selepas pelancaran.

Dengan gaya yang menarik dan semangat petualang, fizik dan sains adalah kaedah untuk pengembaraan yang panjang melalui kehidupan dan menerobos batas pengetahuan. Mari lihat titik-titik pengembaraan yang menarik ini.

Suatu ketika, Feynman kecil bertemu dengan rakannya yang suka seni, yang sering berbeza pandangan dengannya. Rakannya mengambil bunga dan berkata,

"Lihat betapa cantiknya bunga ini,"

Bunga itu cantik dan Feynman bersetuju. Kemudian rakannya terus ...

"Saya seorang artis, saya dapat melihat betapa indahnya tangkai ini. Tetapi anda para saintis, potonglah menjadi kepingan kecil sehingga anda tidak dapat menikmatinya lagi! "

Sudah tentu Feynman menolak. Keindahan yang dilihat oleh rakannya adalah keindahan yang dapat dilihat oleh semua orang. Namun, bagi Feynman, kecantikan tidak terbatas pada estetika, terdapat banyak jenis kecantikan lain dari bunga tersebut.

"Saya dapat membayangkan sel-sel di dalam bunga, yang juga memiliki keindahan tersendiri. Terdapat keindahan yang tidak terbatas pada dimensi sentimeter, tetapi juga pada skala yang lebih kecil.

Terdapat banyak kejadian kompleks di dalam sel, serta proses lain. Perhatikan warna bunga berkembang untuk menarik serangga dan membantu pendebungaan. Ini sangat menarik, kerana ini bermaksud serangga juga melihat warna-warna ini.

Ini menimbulkan persoalan: apakah estetika yang kita miliki pada makhluk hidup yang lebih rendah (serangga atau lebih kecil) juga ada?

Soalan-soalan lain akan timbul yang dari perspektif ilmiah hanya akan menambah keseronokan dan misteri dan kekaguman bunga itu. Saya tidak tahu bagaimana pemahaman saintifik seperti itu dapat dianggap mengurangkan keindahan bunga. "

Baca juga: Kuantiti Pengetua dan Derivatif dalam Fizik (PENUH)

Salah satu anugerah tertinggi dalam bidang sains adalah  Hadiah Nobel . Yup ... anugerah ini sangat  berprestij  dan diinginkan oleh hampir semua orang, tetapi bukan untuk Feynman.

Sebenarnya, dia berniat untuk menolak hadiah Nobel, kerana baginya yang paling penting bukanlah penghargaan.

"Sebenarnya, saya telah menerima penghargaan yang lebih besar daripada Hadiah Nobel, kerana kesenangan mencari sesuatu adalah penghargaan yang paling berharga bagi saya." Dia berkata dalam ucapan penerimaan Hadiah Nobelnya.

Ini adalah prinsip yang Feynman gunakan, yang membuatnya teruja untuk menjelajahi semua bidang yang belum dia fahami.

Tidak terbatas pada fizik atau sains, dia berjaya memecahkan tulisan Maya kuno, melukis pelbagai potret, menjadi pemain bongo yang hebat, dan menguasai geografi di berbagai tempat hanya dengan mengumpulkan setem. Semua kejayaan ini dicapai kerana dia ingin tahu.

Dia tidak dapat melukis, jadi dia memulakan dengan menulis di atas kertas. Dia tidak memahami muzik, jadi dia bermula dengan yang asli. Dengan minat itu, dia selalu memikirkan perkara-perkara yang tidak difikirkan oleh orang lain, idea yang sederhana tetapi menarik. Bagaimanapun, dia melakukan semuanya atas dasar rasa ingin tahu dan dorongan hati nurani.

Dengan kesederhanaan pemikiran, dia bahkan dapat menyederhanakan puluhan halaman kertas elektrodimanika kuantum menjadi rajah sederhana yang disebut rajah Feynman.

Inilah yang mendorong Feynman memenangi Hadiah Nobel.

Cuba rakan meneka apa yang menginspirasinya untuk mendapatkan idea yang luar biasa ?? Petunjuk awal ternyata dari pinggan yang dipusingkan di kantin kampus.

Sangat ringkas kan ?? Oleh itu, perkara yang paling penting adalah pemikiran kita yang sentiasa bergerak untuk mengungkapkan sesuatu.

Baca juga: Mengapa melihat foto makanan membuat anda lapar?

Di samping itu, dengan pemikirannya yang teliti, dia bahkan dapat menyelesaikan misteri ledakan pesawat ulang-alik Challenger dan memberikan demonstrasi sederhana yang dapat difahami oleh orang awam.

Itulah coretan kecil dari pengembaraan Feynman yang menarik  , pengembaraan lengkapnya dapat diikuti dalam dua buku autobiografinya:

Tentunya Anda Bercanda Mr Feynman: Adventure of Curious Character  (Dunia Bahasa, Nobelis Fizik Cerdas: Richard Feynman's Life Adventure),

dan  "Apa Yang Anda Peduli Apa Yang Orang Lain Fikirkan?": Pengembaraan Lebih Lanjut Karakter Penasaran  (Dunia Bahasa, Feynman: Genius Fizikal Paling Hebat di Dunia).

Atau tonton filem dokumentari "The Fantastic Mr. Feynman ”mengikuti:

Oleh itu, kita dapat belajar banyak dari  Feynman  mengenai keindahan sains dan rasa ingin tahu yang dapat mendorong penemuan. Fizik (sains) tidak rumit dan membosankan, tetapi sebaliknya, ia adalah alat terbaik yang menjadikan pengembaraan hidup menarik. Adakah anda bersetuju ??

Sekiranya kita memahami keindahan sains dengan betul, berminat dengan sepenuh hati, tidak mustahil inovasi terbaik akan dicapai.

Saya telah menerbitkan artikel ini di pemula.