Mengapa Banyak Perokok Tetap Sihat? (Penyelidikan Terkini)

Rokok yang sihat

Mereka mengatakan rokok berbahaya dan buruk bagi kesihatan, tetapi mengapa banyak perokok masih sihat?

Pasti anda pernah melihat perokok aktif yang keadaan kesihatannya baik, sementara ada orang yang tidak merokok (juga bukan perokok pasif) yang sering sakit.

Ini kemudian digunakan oleh perokok sebagai alasan bahawa merokok tidak benar-benar mempengaruhi kesihatan mereka, dan juga tidak mempengaruhi umur panjang mereka….

Tetapi, adakah itu benar?

Kematian setiap tahun

Berdasarkan data penyelidikan dari Pusat Tunjang Kawalan Tembakau (TSCS) World, sebanyak 427.948 penduduk Dunia mati setiap tahun kerana merokok.

Begitu banyak, bukan?

Sekiranya terdapat banyak, mengapa kita jarang mengetahuinya secara langsung?

Mari kita kaji lebih lanjut.

Untuk mempermudah perbincangan, kami mempermudah bilangannya menjadi hanya 400,000. Sekiranya 400,000 adalah jumlah kematian dalam satu tahun, maka setiap bulan terdapat 33,000 kematian, atau 1,100 orang mati setiap hari.

Sementara itu, di Dunia terdapat 514 daerah / bandar. Oleh itu, setiap hari sekurang-kurangnya dua orang di setiap kabupaten / kota yang mati akibat merokok * (anggapan bahawa kematian akibat merokok diagihkan secara merata di setiap daerah / bandar)

ro2

Adakah anda ingin anda tahu?

Boro-boro , anda bahkan tidak tahu kematian seseorang di kampung seterusnya ... ini adalah dalam lingkup daerah / bandar yang lebih luas. Oleh itu, adalah wajar jika anda tidak mengetahui secara langsung orang yang mati akibat merokok - dan melihat lebih banyak perokok 'sihat' .

Adakah perokok hidup lebih lama?

"Jiran saya merokok dan usianya hingga 90 tahun ... sementara mereka yang tidak merokok hanya hingga 70 tahun."

Adakah anda pernah mendengar perkara seperti itu?

Ini adalah contoh bias selektif, kecenderungan untuk melihat bukti yang sesuai dengan andaiannya dan mengabaikan bukti yang tidak menyokongnya. Hanya menggunakan sampel kecil (iaitu dua jiran) untuk membuat kesimpulan yang sangat besar.

Baca juga: Seberapa berbahaya mi segera? (Penjelasan saintifik)

r3

Salah satu kaedah terbaik untuk mengelakkan bias selektif ini adalah dengan menguji sampel yang lebih besar secara objektif. Dalam konteks usia perokok dan bukan perokok, banyak data mengenai usia perokok dan bukan perokok diperlukan yang perlu kita analisis.

Tenanglah, kita tidak perlu membuat kajian itu sendiri. Para penyelidik cukup baik untuk berkongsi hasil penyelidikan mereka.

Penyelidikan mengenai usia perokok dan bukan perokok telah dilakukan oleh Richard Doll et al.

Kajian ini dijalankan selama lima puluh tahun (1951-2001) ke atas 34,439 doktor di England yang merokok dan tidak merokok.

Hasil penyelidikan diringkaskan dalam grafik di bawah:

z2

Grafik 1 : Bagi doktor yang lahir pada tahun 1851 - 1899 (berumur 70-an), hanya 68% perokok berusia lebih dari 70 tahun, sementara bukan perokok 82%

Grafik 2 : Bagi doktor yang lahir pada tahun 1900 - 1930 (orang tua pada tahun 90an), hanya 71% perokok yang boleh berumur 70 tahun, sementara 88% orang yang tidak merokok. Hanya ada 5% perokok yang umurnya boleh mencecah 90 tahun, sementara bagi yang tidak merokok 26%

Grafik 3 : Bagi doktor yang lahir pada tahun 1900 - 1930, setelah berumur 70 tahun, jangka hayat orang yang tidak merokok adalah 10 tahun lebih tinggi daripada perokok.

Dari kajian-kajian ini, kesimpulannya adalah bahawa merokok mempunyai potensi yang kuat untuk mengurangkan jangka hayat. Kajian ini jauh lebih kuat daripada hujah menggunakan sampel hanya dua orang.

Pembanding itu salah

Di samping itu, bias yang berlaku ketika membandingkan kesihatan perokok dan bukan perokok adalah disebabkan oleh perbandingan yang tidak tepat.

Andi adalah seorang perokok yang setiap hari bekerja di ladang dan melakukan banyak aktiviti fizikal, sementara Budi adalah orang yang tidak merokok yang duduk di komputer setiap hari, makan secara tidak teratur dan kurang makanan. Secara amnya, wajar bagi Budi untuk mempunyai keadaan kesihatan (jangka pendek) yang lebih buruk daripada Andi.

Baca juga: Kaedah Saintifik dan Kes Kopi Cyanide

Tetapi itu tidak dapat digunakan sebagai asas bahawa merokok tidak semestinya mempengaruhi kesihatan.

r4

Perkara yang sama berlaku ketika membandingkan Cahyo, yang pada mulanya sihat dan kemudian merokok, dengan Dani, yang mudah jatuh sakit tetapi tidak merokok.

Untuk membuat kesimpulan yang betul, kita memerlukan perbandingan yang tepat. Sebagai contoh, kami ingin melihat kesan merokok terhadap kesihatan seseorang, melihat (sekurang-kurangnya) dua orang yang aktiviti dan kualiti kesihatannya serupa, sehingga pemerhatian kami dapat lebih tepat.

Berbekalkan kajian Richard Doll di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa jika perokok dan bukan perokok yang mempunyai aktiviti serupa dan kualiti kesihatan awal, perokok lebih cenderung mempunyai kesihatan yang buruk daripada bukan perokok.

Kesimpulannya

Jadi, mengapa kita melihat begitu banyak perokok tetap sihat?

  • Angka kematiannya kecil, jadi sukar untuk mengetahui secara langsung siapa yang meninggal akibat penyakit itu akibat merokok.
  • Bias selektif: kecenderungan untuk melihat perokok yang sihat dan mengabaikan perokok yang sakit
  • Penyakit yang disebabkan oleh merokok biasanya bersifat jangka panjang (jangka hayat berkurang), jadi kita jarang melihatnya secara langsung.

Dan ya, tentu saja, walaupun perokok kelihatan sihat di luar, pada dasarnya terdapat banyak gangguan pada organ di badan mereka.

Rujukan

  • Bagaimana Anda Boleh Membuat Kesimpulan Rasional? - Zenius
  • Kematian berkaitan dengan merokok: Pemerhatian 50 tahun terhadap doktor lelaki Britain
  • Lembaran Fakta Tembakau di Dunia
  • Senarai Daerah dan Bandar di Dunia