Bolehkah Landak Menembak Duri Mereka?

Adakah anda suka haiwan?

Bukankah jika haiwan itu comel kita mahu memeluknya? Bagaimana dengan anak kucing? Atau mungkin arnab?

Tetapi bagaimana dengan landak? Adakah anda mahu memeluknya?

Pasti tidak

Kemungkinan besar pengetahuan anda tentang landak berasal dari kartun di televisyen. Dalam kartun, landak biasanya akan menyalakan bulu burung ke arah orang atau haiwan yang mengganggu mereka.

Walau bagaimanapun, landak dalam siri kartun sangat berbeza dengan landak pada hakikatnya. Dalam kehidupan nyata, landak tidak dapat mengarahkan dan memusnahkan haiwan atau manusia.

Walaupun begitu, landak itu masih berbahaya

Terdapat lebih daripada 24 jenis landak di dunia, semuanya memiliki mantel yang ditutup dengan duri tajam yang membantu melindungi mereka dari pemangsa.

Duri diperbuat daripada keratin. Sama dengan bahan yang membentuk tanduk badak dan kuku manusia.

Walaupun landak tidak dapat menembakkan bulu duri seperti anak panah, duri landak dengan mudah dikeluarkan.

Sekiranya pemangsa menyerang landak, sentuhan sedikit pun boleh menyebabkan puluhan tulang belakang menusuk badan pemangsa secara langsung dan melepaskan diri dari badan landak.

Tulang belakang yang dimiliki landak adalah seperti jarum kecil dengan hujung tajam. Reka bentuknya memungkinkan untuk menembusi kulit pemangsa. Dan hujung batangnya menyukarkan duri.

Menghilangkan duri landak boleh menjadi proses yang sukar dan menyakitkan.


Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif


Rujukan:

//www.woot.com/blog/post/the-debunker-can-porcupines-shoot-their-quills