8 Kebaikan Kulit Manggis untuk Kesihatan Tubuh

Kulit manggis

Kelebihan kulit manggis banyak. Kulit manggis mengandungi zat seperti xhantone, tanin, dan astosionin. Bahan-bahan ini membuat manggis dapat digunakan untuk anti-inflamasi, alergi, antibakteri, anti-jamur, dan antioksidan. Semua bahan ini adalah bahan yang sangat berguna untuk merawat kesihatan kulit dan badan secara umum.


Manggis adalah buah yang tidak lagi asing di telinga. Selain dari buah yang sedap, bahagian lain yang mengandungi banyak khasiat adalah kulit.

Kulit manggis boleh digunakan untuk kesihatan badan dan juga untuk penjagaan kecantikan.

Sebilangan kebaikan kulit manggis

Berikut adalah beberapa kebaikan kulit manggis

1. Anti alergi dan Anti-radang

Kulit manggis dapat menghambat kadar histamin dalam badan. Histamin ini adalah penyebab seseorang menghidap penyakit alahan.

Selain itu, kulit manggis juga mengandungi zat anti-radang (anti-radang) yang dapat melegakan keradangan.

2. Menurunkan Tahap Gula Darah

Satu kajian dalam Journal of Agricultural and Food Chemistry menunjukkan bahawa kulit manggis dapat menghambat enzim yang menyebabkan kanji di dalam tubuh terurai menjadi glukosa.

Kandungan ini sama dengan bahan yang terdapat dalam preskripsi ubat diabetes jenis 2.

3. Mencegah Penyakit Jantung

Kulit manggis mengandungi salah satu zat, iaitu xanthones.

Xanthones ini berfungsi sebagai antioksidan super yang sangat baik untuk merawat penyakit jantung. Bahan ini dapat mengurangkan penumpukan lemak dan melebarkan saluran darah.

4. Sistem Pencernaan yang lancar

Kulit manggis mempunyai kadar serat yang tinggi sehingga bermanfaat untuk pencernaan. Selain itu, ia juga dapat mencegah sembelit / sembelit.

Baca juga: Penyelidik MIT Membuat Nanopartikel yang Membuat Tumbuhan Bersinar Seperti Lampu

Kandungan serat dalam kulit manggis akan mendorong penyerapan nutrien dari makanan oleh usus dan membuang sisa pencernaan makanan.

5. Mengawal Tahap Kolesterol

Kulit manggis yang mempunyai kandungan serat yang tinggi dapat meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL), mengurangi kadar kolesterol jahat (LDL), serta kadar trigliserida darah.

6. Melambatkan penuaan

Kandungan antioksidan dalam kulit manggis baik untuk melambatkan proses penuaan.

Antioksidan ini menyingkirkan sel mati dan kemudian mendorong pertumbuhan semula sel baru. Salah satu kelebihannya dapat dirasakan pada kulit yang diperlahankan oleh penampilan kerutan halus.

7. Mencegah Serangan Strok

Kandungan antioksidan selain memperlambat penuaan, juga dapat mencegah strok. Dengan mengekalkan kelenturan dinding saluran darah agar tidak mengeras.

8. Mencegah Kanser

Kulit manggis mempunyai kemampuan anti-proliferatif yang dapat memperlambat pertumbuhan dan perkembangan sel barah.

Tetapi tentu saja anda tidak boleh hanya bergantung pada manfaat kulit manggis dalam mengubati barah, kerana semua ramuan ini tidak cukup berkesan untuk membunuh sel barah sahaja.


Rujukan: 11 Manfaat Kesihatan Manggis (Dan Cara Memakannya)