Selamat Datang di Himawari Satellite World

Kota Hujan kembali mengamuk 6 Disember lalu. Bukan hanya hujan biasa, tetapi disertai angin puyuh yang, menurut Hadi Saputra, seorang pegawai di Stasiun Klimatologi Bogor Dramaga dengan kecepatan 20 knot atau sekitar 50 km / jam, berlaku selama 10-15 minit. Ini dianggap melampau memandangkan kecepatan angin biasa rata-rata 10-20 km / jam. Sekali lagi, Encik Hadi Saputra melanjutkan, satelit Himawari menunjukkan awan perolakan dari jenis Cumulonimbus yang meliputi wilayah Bogor Selatan dari jam 14.30-15.30.

Tunggu, apakah satelit Himawari? Sejauh ini, bukankah Dunia hanya mempunyai satu satelit, satelit Palapa? Hmm, jangan silap. Sesungguhnya, satelit Palapa adalah satu-satunya satelit yang dibuat oleh negara sejak zaman dahulu lagi untuk tujuan telekomunikasi. Namun, World juga mempunyai beberapa satelit yang diimport.

Di sini, satelit Himawari atau Himawari-8 adalah salah satu satelit yang diimport untuk pengesanan cuaca dan iklim dari Tanegashima, Jepun. Ia dilancarkan pada 18 Mac 1995 tetapi mula digunakan secara meluas di Dunia pada pertengahan 2015. Terdapat 2 jenis satelit yang popular di masyarakat, iaitu satelit geostasioner seperti satelit Himawari dan satelit kutub. Satelit Himawari mempunyai ketinggian orbit 35.900 km di atas bumi pada kedudukan 1400 Bujur Timur. Kedudukan ini hanya untuk memantau bahagian timur Asia dan Pasifik Barat.

Tidak hanya biasa digunakan di Dunia, Anda tahu, satelit ini juga biasa digunakan di negara-negara Barat seperti Amerika dan Eropah dan negara-negara Timur Tengah walaupun berasal dari tanah matahari terbit. Biasanya, mereka menggunakan satelit ini untuk pelbagai tujuan baik yang hampir sama seperti di Dunia, dari memantau pencemaran udara, debu, gelombang laut, penyebaran debu dan awan gunung berapi, pembuangan tenaga hingga keadaan semula jadi yang tidak sama dengan Dunia, seperti pemetaan ais, salji, ribut pasir khusus untuk iklim padang pasir dan aurora cahaya untuk kawasan berhampiran kutub utara dan selatan bumi. Bagaimanapun, satelit ini juga mempunyai beberapa kelebihan, salah satunya dapat digunakan untuk menyokong peta anggaran hujan GsMap.

Baca juga: Proses Hujan (+ Gambaran Lengkap dan Penjelasan)

Satelit Himawari terdiri daripada 16 saluran dengan resolusi spasial 0,5 km dan 1 km untuk 3 saluran cahaya yang dapat dilihat, 2 km untuk 10 saluran IR (Inframerah) dan 1 km dan 2 km untuk data saluran 3 NIR (Near Infrared). Oleh itu, jangan risau kawan, kerana masa liputan hanya 10 minit di seluruh dunia dan 2.5 minit cukup untuk pemerhatian khas. Cepat, kan? Ini juga membantu anda membuat keputusan dengan lebih pantas.

Bagaimana satelit ini berfungsi? Daripada hanya berkeliling sambil mengintip, lebih baik saya memberitahu anda, percuma. Pertama, data dari syarikat operasi satelit Himawari dihantar ke JMA dan kemudian diproses oleh Pusat Satelit Meteorogi (MSC) berdasarkan data satelit primer dan sekunder mengikut piawaian data mengenai kes meteorologi atau fenomena apa yang sedang berlaku. Baru-baru ini, data tersebut diedarkan ke pejabat meteorologi negara lain dengan minat terhadap produk berikut:

  1. Atmospheric Motion Vector (AMV) untuk ramalan cuaca berangka, terutama di lautan
  2. Clear Sky Radiance (CSR) berdasarkan data inframerah dari setiap grid 16 x 16 piksel
  3. Maklumat Analisis Awan Resolusi Tinggi (HCAI) khusus untuk analisis awan dan pemeriksaan kualiti
  4. Ketebalan Optik Aerosol untuk maklumat aerosol optik dengan ketebalan 500 nm dan indeks Armstrong di atas lautan serta untuk daratan di atas

Anda faham sedikit, sekarang, Himawari ini? Jangan hanya bermimpi atau cemburu, jadikan World dapat memiliki satelit cuaca sendiri tanpa perlu mengimport, ya jurutera kecil .

Sumber:

  • Hari, Bang. Kenali Satelit Cuaca Himawari-8 . //www.climate4life.info/. 24 Julai 2018. //www.climate4life.info/2018/07/mengenal-satellite-cuaca-himawari-8.html?m=1/. 11 Disember 2018.
  • Himawari (Satelit) . //www.wikipedia.org/. 8 Disember 2018. //www.wikipedia.org/wiki/Himawari_(satelit)/.
  • Ramdhani, Jabbar. 6 Disember 2018. Inilah Punca Meletakkan Kapal. //www.detik.com/. 8 Disember 2018. //www.detik.com/news/berita/4332983/ini-penyebab-puting-beliung-bogor/.
  • Pandjaitan, Bony Septian, Asri Susilowati & Andersen Pandjaitan. 2016. www.researchgate.net/. Bahagian Kertas Persidangan BMKG untuk Pemantauan Jauh . www.researchgate.net/publication/323616170_Pemanfaataan_Data_Multi_Kanal_Satelit_Cuaca_Himawari_8_Dengan_Mengakai_B Beberapa_Teknik_RGB_Untuk_Mendeksi_Debu_Vulcanic_Studi_Kasus_Letusan_GunungObron
  • Penjelasan BMKG Berkaitan dengan Meletakkan Fenomena Kapak di Bogor. 7 Disember 2018. //www.tribunnews.com/. 8 Disember 2018. //www.tribunnews.com/regional/2018/12/07/penjelas-BMKG-terkait-fenomena-puting-beliung-di-bogor/.
  • Satelit Geostasioner. //www.wikipedia.org/. 8 Disember 2018. //www.wikipedia.org/wiki/Satelit_Geostasioner/.