Mengapa Badan Kita Memerlukan Oksigen?

Oksigen sangat penting untuk kehidupan manusia.

Tanpa itu, tidak akan lama sebelum kita mati.

Rata-rata orang menghirup dan menghembuskan nafas sekitar 16 kali seminit untuk mendapatkan cukup oksigen untuk terus hidup.

Di dalam badan, oksigen akan dibawa oleh hemoglobin, protein dalam sel darah merah untuk diedarkan. Ketika mencapai sel-sel badan, oksigen ini akan dilepaskan untuk bertindak balas di dalam sel-sel badan untuk menghasilkan tenaga, air dan gas karbon dioksida.

Reaksi metabolik dalam badan berlaku seperti ini:

Oksigen diperlukan untuk tindak balas ini berlaku dan kita mendapat tenaga.

Pendek kata seperti itu ...

Malah lebih kecil

Sebenarnya, reaksi kimia dalam badan kita tidak semudah itu. Masih banyak reaksi kimia yang lebih kecil dan berbeza di dalam badan.

Pada skala yang lebih kecil, proses penjanaan tenaga yang ditunjukkan dalam tindak balas di atas berlaku seperti ini.

Ringkasnya, sel-sel di dalam tubuh kita memiliki bagian yang disebut mitokondria, atau apa yang biasanya dikenal sebagai The House Power.

Mitokondria bertanggungjawab untuk menghasilkan sebahagian besar tenaga yang kita gunakan. Untuk sel, tenaga yang dihasilkan digunakan untuk membina molekul yang disebut adenosin trifosfat (ATP).

ATP berfungsi seperti mata wang tenaga sel.

ATP mempunyai tiga fosfat di dalamnya, dan setiap kali kita menggunakan salah satu fosfat dari ATP, kita mengeluarkan banyak tenaga yang dapat digunakan untuk melakukan banyak reaksi kimia penting dalam tubuh kita.

Tenaga yang dihasilkan akan digunakan untuk pelbagai aktiviti badan seperti pertumbuhan semula sel, pertumbuhan, aktiviti dan untuk menghasilkan tenaga lagi.

Oksigen seumur hidup

Oksigen diperlukan oleh makhluk hidup untuk terus hidup. Tetapi bagi sebilangan bakteria seperti bakteria yang hidup di usus kita, ia tidak memerlukan oksigen.

Baca juga: Mengapa orang mudah gemuk ketika meningkat usia?

Walaupun bagi manusia, kita tidak menghirup oksigen 100% kerana kita boleh bertindak balas dengan begitu banyak benda dalam tubuh jika kepekatannya terlalu tinggi.