Punca dan Cara Menghilangkan Tartar

cara membuang tartar

Cara menghilangkan tartar secara umum adalah dengan pergi ke doktor gigi, tetapi kaedah berikut dapat merawat tartar secara semula jadi.

Menjaga kesihatan dan kebersihan gigi adalah kewajiban bagi semua orang. Sekiranya satu perkara ini tidak dirawat, ia akan menyebabkan banyak masalah dengan kesihatan mulut, salah satunya ialah penampilan tartar.

Tartar gigi, dalam istilah perubatan dikenali sebagai kalkulus gigi, adalah penumpukan serpihan makanan atau plak yang mengeras pada gigi.

Sebagai peraturan, orang membersihkan tartar ke doktor gigi. Oleh itu, jika anda tidak mahu melawat doktor gigi, mari lihat ulasan berikut untuk merawat tartar dari rumah.

Punca Tartar

Tartar gigi muncul kerana serpihan makanan yang tertinggal dan tidak dibersihkan dengan segera. Selepas beberapa ketika, sisa akan terkumpul. Dengan bantuan air liur yang mengandungi mineral, timbunan makanan akhirnya mengeras dan membentuk tartar.

Kemunculan tartar boleh menyebabkan seseorang tidak yakin pada gigi mereka kerana giginya kelihatan kuning, melekit, dan mempunyai bau mulut.

Secara amnya, tartar muncul di kawasan di bawah gigi pada gusi. Ini kerana sisa makanan terkumpul di kawasan ini dan akhirnya terbentuk plak gigi. Sekiranya anda tidak segera merawat tartar, ia akan mengembang dan menyebabkan kawasan gusi menjadi jengkel.

Cara Menghilangkan Tartar

Terdapat banyak kaedah alternatif untuk membuang tartar. Antaranya seperti beirkut.

1. Flossing

Menyikat gigi adalah aktiviti membersihkan gigi. Namun, pada praktiknya berus gigi tidak dapat mencapai bahagian terdalam, terutama di antara gigi. Oleh itu, membersihkan tartar di antara gigi dapat dilakukan dengan berkesan dengan menggunakan benang ( gigi palsu ).

Kaedahnya adalah dengan lembut menggosok benang di antara gigi seperti yang ditunjukkan dalam gambar. Cuba elakkan terlalu kerap menggosok benang di antara gigi dan gusi anda. Kerana, ini boleh mencederakan gusi dan menyebabkan mereka berdarah.

Baca juga: FREELANCE Adalah: Definisi, Syarat & Contoh Kerja

2. Rajin Membersihkan Lidah

Lidah adalah tempat bersarang untuk pelbagai bakteria di mulut. Oleh itu, jika anda tidak mahu bakteria ini tumbuh di gigi anda dan menyebabkan batu karang, mulai sekarang, rajin membersihkan lidah anda.

Campuran air liur dan bakteria membentuk plak pada permukaan lidah yang tidak dapat segera dikeluarkan dengan air atau ubat kumur. Oleh itu, kaedah terbaik untuk membuang plak yang tersekat pada permukaan lidah adalah dengan menyikat lidah dengan tekun.

Beberapa berus gigi di pasaran hadir dengan tekstur menggosok lidah di bahagian belakang. Sekiranya tidak, anda boleh mencari kit lulur lidah khas di pasar raya terdekat.

Kaedah membersihkan lidah anda dengan scrub cukup mudah. Cuba gosokkan lidah anda bermula di bahagian bawah pangkal dan perlahan-lahan menariknya ke hadapan dalam satu gerakan. Sebaiknya elakkan menggosok lidah anda berulang-ulang. Ulangi pergerakan ini beberapa kali sehingga lidah terasa benar-benar bersih, kemudian bersihkan mulut dengan bilas.

3. Gosok gigi dengan baking soda

Baking soda sering digunakan sebagai pengganti ubat gigi. Ini kerana baking soda dapat membantu menghilangkan plak dan memutihkan gigi dengan cepat. Bukan hanya itu, baking soda juga dapat digunakan sebagai pembersih tartar yang mengeras.

Cara menggunakan baking soda cukup mudah. Ambil satu sudu besar baking soda, kemudian masukkan sedikit garam kemudian gaul rata. Seterusnya, celupkan berus gigi yang dilembapkan ke dalam campuran soda penaik. Mulailah menggosok gigi selama kira-kira 2 minit kemudian bilas mulut anda. Sekiranya dilakukan secara berkala, hasilnya akan maksimum.

5. Gosok gigi dengan kulit oren

//id.wikipedia.org/wiki/Sirih

Kulit oren sebenarnya sangat baik untuk menjaga kesihatan gigi. Kulit oren mengandungi sebatian antibakteria yang sangat baik untuk membantu mencegah pembentukan plak pada gigi dan rongga. Kulit oren juga mengandungi fosforus dan kalium yang diperlukan untuk menjaga kesihatan tulang dan gigi.

Selain sangat baik untuk menjaga gigi yang sihat, kulit jeruk juga dapat membantu memutihkan gigi kerana mengandungi sebatian limonena. Sebatian ini melarutkan kotoran yang melekat pada permukaan gigi, sehingga gigi kelihatan lebih cerah.

Baca juga: 25+ Jenis Lovebird Terindah di Dunia [PENUH]

Cara membersihkan gigi dengan kulit jeruk sangat mudah. Bersihkan kulit oren terlebih dahulu kemudian gosokkannya terus ke gigi sehingga rata. Setelah menggosok secara merata, jangan segera bilas mulut, tetapi biarkan semalaman hingga pagi sebelum berkumur. Lakukan setiap hari sebelum tidur untuk hasil maksimum

6. Daun sirih

cara membuang tartar

Daun sirih mempunyai kandungan antibakteria yang tinggi. Oleh itu, daun sirih sangat baik untuk mencegah plak pada gigi sehingga dapat membantu mencegah tartar.

Cukup ambil sehelai daun sirih dan masukkan 1 ulas. Kisar hingga separuh halus kemudian kunyah.

7. Ambil Vitamin C

cara membuang tartar

Vitamin C sangat baik untuk gigi dan gusi yang sihat. Ini kerana vitamin C dapat berfungsi sebagai anti-bakteria yang dapat mencegah jangkitan atau radang pada mulut. Oleh itu, dengan mengonsumsi vitamin C secara berkala dapat membantu mencegah tartar.

Untuk membersihkan gigi dari tartar, cukup campurkan vitamin C dengan ubat gigi untuk membersihkan gigi.

8. Rajin Minum Air

cara membuang tartar

Minum air dengan kerap dapat mengurangkan tartar, anda tahu . Aktiviti minum air dapat membantu mengekalkan ketersediaan air liur di mulut.

Air liur berfungsi untuk menjaga kelembapan mulut. Selain itu, air liur juga dapat menumpahkan plak dan serpihan makanan yang terdapat di permukaan gigi. Enzim yang terkandung dalam air liur juga dapat membantu melawan bakteria penyebab jangkitan di dalam mulut.

9. Penggunaan Buah dan Sayuran

Semua orang sudah tahu bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai ramuan yang baik untuk tubuh, dan juga untuk mulut.

Cara menghilangkan tartar dari yang berikutnya sudah cukup untuk mengunyah buah-buahan dan sayur-sayuran secara berkala. Selain menghilangkan tartar, bau mulut juga dapat dikurangkan.


Ini adalah tinjauan mengenai sebab dan cara menghilangkan tartar pada gigi. Semoga ini bermanfaat.