4 Saintis yang Menjadi Pemimpin Politik Hebat di Dunia

Saintis tidak hanya berkeliaran di makmal.

Menjadi saintis bermaksud mempelajari sains secara mendalam. Pengetahuan yang mendalam ini kemudian dapat diaplikasikan dalam pelbagai cara dalam kehidupan seharian.

Buktinya ialah ... ada beberapa saintis hebat yang dapat menggunakan pengetahuan mereka dan menjadi pemimpin politik yang hebat pada zaman mereka.

Berikut adalah 4 pemimpin politik.

Margaret Thatcher, ahli kimia

Saintis pemimpin politik

Bekas perdana menteri Britain itu memperoleh ijazah sarjana muda dalam bidang kimia dari University of Oxford, lulus dengan kepujian.

Margaret Thatcher pakar dalam kristalografi sinar-X. Semasa kuliah, dia berada di bawah bimbingan Dorothy Hodgkin, yang kemudian memenangi Hadiah Nobel dalam Kimia.

Selepas menamatkan pengajian Thatcher bekerja sebagai penyelidik kimia.

Selepas itu dia berpindah ke Dartfor untuk memulakan karier politiknya.

Thatcher adalah salah satu pemimpin dunia pertama yang menangani masalah pemanasan global. Dia mendirikan Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim dan Pusat Ramalan dan Penyelidikan Iklim Hadley Britain (dan mencetuskan mogok penambang arang batu).

Jimmy Carter, jurutera nuklear

Jimmy piagam, saintis yang menjadi presiden Amerika

Jimmy Carter bertugas sebagai jurutera kapal selam nuklear sebelum menjadi presiden Amerika Syarikat.

Carter lulus dari Akademi Tentera Laut Amerika Syarikat pada tahun 1946 dengan ijazah sarjana muda dalam bidang sains.

Dia berkhidmat sebagai pegawai kejuruteraan di USS Seawolf, kapal selam nuklear kedua di Amerika, sebelum menamatkan pengajian pascasiswazah dalam fizik nuklear di Union College New York.

Kematian ayahnya mengakhiri kerjaya kejuruteraannya ketika dia kembali ke Plains, Georgia, untuk mengambil alih ladang kacang keluarga.

Carter kemudian pergi dari kacang tanah ke politik. Dia terus berusaha mengembangkan dirinya walaupun menghadapi kesukaran.

Baca juga: #WorldClass: Dapatkan inspirasi daripada saintis hebat dunia

Puncak kariernya adalah ketika dia berjaya menjadi presiden Amerika Syarikat ke-39.

BJ Habibie, jurutera penerbangan

Siapa yang tidak mengenalnya? Presiden Ketiga Republik Dunia.

BJ Habibie belajar hingga kedoktoran di Jabatan Kejuruteraan Aeronautika atau Penerbangan di Universiti RWTH Aachen, Jerman.

Dia merumuskan beberapa perkara penting dalam kejuruteraan aeronautik semasa menjadi penyelidik di Jerman, termasuk Faktor Habibie, Teorema Habibie, dan Kaedah Habibie.

Tetapi BJ Habibie enggan menjadi profesor di Jerman, dan kembali ke Dunia untuk mempelopori industri penerbangan di Dunia.

Dari tahun 1978 hingga 1998, dia juga menjadi Menteri Penyelidikan dan Teknologi dan Ketua Badan Penilaian dan Aplikasi Teknologi.

BJ Habibie menggantikan Suharto sebagai Presiden pada tahun 1998 - 1999.

Walaupun berkhidmat dalam jangka waktu yang singkat, BJ Habibie dapat membangkitkan Dunia dari krisis kewangan yang dahsyat.

Angela Merkel, ahli kimia kuantum

Angela Merkel, seorang saintis politik

Angela Merkel telah menjadi canselor Jerman sejak 2005.

Merkel adalah seorang Canselor Jerman yang berjaya dalam akademik di sekolah menengah, tetapi setelah gagal dalam bidang fizik, dia memutuskan untuk pindah ke kimia di University of Leipzig.

Merkel lulus dengan ijazah dalam fizik dan kimia fizikal sebelum memperoleh PhD dalam kimia kuantum dari Akademi Sains Jerman.

Dia bekerja sebagai ahli kimia di akademi sehingga kejatuhan Tembok Berlin. Ini mendorongnya untuk bergerak ke arah karier dalam politik.


Rujukan: Empat Saintis yang Menjadi Pemimpin Dunia