Terumbu Karang Adalah: Definisi, Fungsi, Jenis dan Faedah

terumbu karang adalah

Terumbu karang adalah sekumpulan haiwan karang yang mempunyai simbiosis (saling menguntungkan) dengan zooxanthellae, organisme seperti tumbuhan. Terumbu karang termasuk dalam jenis filum Cnidaria Anthozoa yang mempunyai tentakel.

Dunia adalah negara dengan spesies karang paling banyak di dunia. World mempunyai kawasan terumbu karang seluas 2.5 hektar.

Mungkin ada di antara kita yang melihat terumbu karang secara langsung atau melalui gambar di TV.

Namun, tahukah anda bahawa terumbu karang adalah haiwan? Kerana terumbu karang tidak dapat membuat makanan mereka sendiri. Tetapi mendapat makanan dari persekitaran sekitarnya. Oleh itu, terumbu karang bukanlah tanaman.

Definisi Terumbu Karang

terumbu karang adalah

Terumbu karang terdiri daripada dua perkataan, iaitu 'karang' dan 'karang'. Karang bermaksud batuan sedimen dari batu kapur atau kalsium karbonat (CaCO3), yang dihasilkan oleh karang. Sementara karang adalah karang atau sekumpulan binatang dari urutan Scleractinia yang menghasilkan kapur.

Terumbu karang adalah sekumpulan haiwan karang yang mempunyai simbiosis (hidup saling bermanfaat) dengan zooxanthellae, organisme seperti tumbuhan. Terumbu karang termasuk dalam jenis filum Cnidaria Anthozoa yang mempunyai tentakel.

Kelas Anthozoa terdiri daripada dua sub- kelas iaitu Hexacoralli a "atau Zoantharia" dan Octocorallia , yang keduanya dibezakan oleh asal, morfologi dan fisiologi.

Karang mempunyai beberapa cara untuk menghasilkan semula. Cara pertama menghasilkan semula karang adalah apabila polip karang cukup besar. Polip adalah koleksi beribu-ribu haiwan kecil yang membentuk karang. Polip membahagi menjadi separuh.

Cara kedua adalah untuk polip karang melepaskan sel pembiakan ke dalam air, maka sel akan bergabung dan membentuk polip baru.

Fungsi Terumbu Karang

terumbu karang adalah

Terdapat beberapa fungsi terumbu karang, iaitu

 • Pelindung Ekosistem Pantai

Terumbu karang dapat melindungi daratan atau pantai dari ribut atau taufan dan mencegah lelasan

 • Pengeluar Oksigen

Seperti hutan di darat, terumbu karang memiliki kemampuan untuk menghasilkan oksigen di laut. Jadi ia baik untuk keselesaan hidupan laut.

 • Rumah bagi semua jenis makhluk hidup

Tumbuhan laut menggunakan terumbu karang sebagai rumah mereka. Bukan hanya tumbuh-tumbuhan, haiwan laut seperti ikan kecil dan ketam laut juga menjadikan terumbu karang sebagai tempat berkumpul, mencari makanan, membiak dan berlindung. Oleh itu, di mana terdapat terumbu karang, terdapat ekosistem yang kaya.

 • Sumber Dadah

Terumbu karang mengandungi bahan kimia yang dianggap sebagai ubat bagi manusia yang dianggap sebagai ubat untuk manusia.

 • Tarikan pelancong
Baca juga: Penyebaran Flora di Dunia (Lengkap) dan penjelasannya

Terumbu karang mempunyai warna dan bentuk yang unik dan pelbagai. Ini mewujudkan pemandangan yang sangat indah. Jadi ia sangat sesuai untuk dijadikan tempat pelancongan.

 • Kawasan penyelidikan

Terumbu karang adalah tempat berkumpulnya ikan, tumbuhan dan mikroorganisma laut. Oleh itu, banyak kajian telah dilakukan di kawasan terumbu karang untuk mendapatkan maklumat penting.

 • Mempunyai Nilai Kerohanian

Bagi masyarakat tertentu, laut adalah kawasan kerohanian yang penting. Terumbu karang mempunyai peranan penting untuk menjaga kesihatan laut.

Jenis-Jenis Terumbu Karang

terumbu karang adalah

Berdasarkan lokasi

 • RUJUKAN FRINGING

Terumbu pinggir atau terumbu pengganti berkembang di sebahagian besar pantai pulau-pulau besar. Perkembangannya dapat mencapai kedalaman 40 meter dengan pertumbuhan ke atas dan ke luar menuju laut terbuka.

Dalam proses pengembangan, terumbu ini berbentuk bulat yang ditandai dengan pembentukan ban atau endapan karang mati yang mengelilingi pulau ini.

Di pantai yang curam, pertumbuhan terumbu sangat menegak. Contoh: Bunaken (Sulawesi), Pulau Panaitan (Banten), Nusa Dua (Bali).

 • RUJUKAN BARIS BARU

Terumbu karang ini terletak pada jarak yang agak jauh dari pulau, sekitar 0.52 km ke laut terbuka, dibatasi oleh perairan hingga kedalaman 75 meter. Kadang-kadang ia membentuk lagun (tiang air) atau jurang air yang luasnya berpuluh-puluh kilometer.

Umumnya terumbu penghalang tumbuh di sekitar pulau atau benua yang sangat besar dan membentuk gugusan pulau karang yang berselang-seli. Contoh: Batuan Tengah (Bintan, Kepulauan Riau), Spermonde (Sulawesi Selatan), Kepulauan Banggai (Sulawesi Tengah).

 • RING CORAL REEF (ATOLLS )

Terumbu karang berbentuk cincin yang mengelilingi sempadan pulau-pulau gunung berapi yang terendam sehingga tidak ada sempadan dengan daratan.

Menurut Darwin, terumbu karang cincin adalah lanjutan dari terumbu karang penghalang, dengan kedalaman rata-rata 45 meter. Contoh: Kadar Tulang Taka (Sulawesi), Maratua (Kalimantan Selatan), Pulau Dana (NTT), Mapia (Papua)

 • FLAT REEFS (PATCH REEFS)

Terumbu karang kadang-kadang disebut sebagai pulau rata. Terumbu ini tumbuh dari bawah ke permukaan dan, dari waktu ke waktu geologi, membantu pembentukan pulau-pulau datar.

Secara umumnya, pulau ini akan berkembang secara mendatar atau menegak dengan kedalaman yang agak cetek. Contoh: Kepulauan Seribu (DKI Jakarta), Kepulauan Ujung Batu (Aceh)

Mengikut Zon

 • Terumbu menghadap angin

Windward adalah sisi yang menghadap ke arah angin. Zon ini didahului oleh cerun karang yang menghadap ke laut terbuka. Di lereng karang, kehidupan karang melimpah pada kedalaman sekitar 50 meter dan umumnya dikuasai oleh karang lembut.

Baca juga: Demokrasi Liberal: Definisi, Prinsip, Ciri dan Contoh

Namun, pada kedalaman sekitar 15 meter sering terdapat terumbu karang yang mempunyai banyak karang keras dan karang tumbuh subur.

 • Terumbu karang ke belakang

Leeward adalah sisi dari mana angin datang. Zon ini secara amnya mempunyai hamparan terumbu karang yang lebih sempit daripada terumbu angin dan mempunyai hamparan goba (laguna) yang agak luas.

Kedalaman goba biasanya kurang dari 50 meter, tetapi keadaannya kurang ideal untuk pertumbuhan karang kerana gabungan faktor gelombang dan peredaran air yang lemah dan pemendapan yang lebih besar.

Berdasarkan kemampuan menghasilkan kapur

 • Karang Hermatipik

adalah karang yang dapat membentuk struktur karang yang diketahui menghasilkan karang dan penyebarannya hanya terdapat di kawasan tropika.

Umumnya, karang jenis ini hidup di perairan pesisir yang cukup dangkal di mana penembusan cahaya matahari masih sampai ke dasar perairan.

 • Karang Hermatipik

Merupakan karang yang tidak dapat menghasilkan karang dan merupakan kumpulan yang tersebar di seluruh pelosok dunia.

Perbezaan utama antara karang hermatipik dan karang ahermatipik adalah simbiosis mutualisme antara karang hermatipik dan zooxanthellae, yang merupakan sejenis alga unikular (dinoflagellates unikular), seperti Gymnodi niummicroadriatum, yang terdapat dalam tisu polip haiwan karang dan melakukan fotosistesis.

Hasil sampingan dari aktiviti ini adalah simpanan kalsium karbonat yang mempunyai struktur dan bentuk bangunan yang tersendiri. Ciri ini akhirnya digunakan untuk menentukan jenis atau spesies haiwan karang.

Khasiat Terumbu Karang

Terumbu karang mempunyai faedah baik dari segi ekologi dan ekonomi.

1. Faedah ekologi

Ini bermaksud bahawa terumbu karang bermanfaat untuk hidupan di sekitarnya. Termasuk persekitaran tempat dia tinggal, iaitu di laut dan pantai.

Terumbu karang memiliki peranan yang sangat penting dalam menjaga ekosistem laut, kerana di situlah banyak makhluk hidup hidup sehingga terumbu karang juga disebut sebagai sumber keanekaragaman hayati yang tinggi.

Terumbu karang juga berperanan seperti bakau, iaitu melindungi tanah dari diserang ombak dan angin. Terumbu karang dapat mengurangkan tenaga gelombang yang datang dari lautan sehingga tidak merosakkan pesisir.

2. Faedah ekonomi

Terumbu karang mempunyai peranan ekonomi. Kerana terumbu karang mengandung sumber makanan, bahan asas untuk membuat ubat ke tempat-tempat pelancongan.

Jadi biasanya masyarakat pesisir bergantung kepada terumbu karang untuk mencari nafkah.

Oleh itu perbincangan mengenai terumbu karang adalah ... Semoga dapat bermanfaat untuk anda.