Doa Selepas Makan: Bahasa Arab, Latin dan Maknanya

doa selepas makan

Doa setelah makan berbunyi: Alhamdu lillahhil-ladzi ath-amanaa wa saqaana waja'alanaa minal muslimiin, yang bermaksud puji bagi Allah yang telah memberi kita makanan dan banyak lagi dalam artikel ini.

Makan adalah satu bentuk aktiviti yang mendasari keperluan asas manusia, sama seperti kita memerlukan tidur untuk berehat dan kita perlu makan untuk mengekalkan sistem ketahanan badan kita supaya pengambilan nutrien tetap mencukupi, dll.

Apabila seseorang telah selesai menikmati makanan yang enak dari makanan itu, hendaklah dia berdoa kepada Allah SWT. Apa itu solat? Berikut adalah tinjauan bacaan doa selepas makan.

Bacaan Doa Selepas Makan

الْحَمْدُ ِللهِ الَّذِيْنَ اَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَجَعَلَنَا مِنَ الْمُسْلِمِيْنَ

Alhamdu lillahhil-ladzi ath-amanaa wa saqaana waja'alanaa minal muslimiin "

Artinya: Segala puji bagi Allah yang telah memberi kita makanan dan minuman dan menjadikan kita kumpulan Muslim (HR.Ahmad, Abu Dawud, Tirmidhi).

doa selepas makan

Keutamaan Membaca Doa Selepas Makan

Dan alangkah baiknya jika setelah makan kita selalu berdoa kepada Allah SWT. Sehingga makanan kita menjadi rahmat bagi kita yang memakannya.

Selain sebagai bentuk kesyukuran kepada Allah SWT, terdapat beberapa kebaikan ketika kita membaca doa setelah makan. Apa kelebihannya? Inilah penjelasannya:

1. Sunnah Nabi Muhammad SAW.

Seperti yang diriwayatkan oleh Abu Huroiroh Rodhiyallahu'anhu mengatakan bahawa Rasulluah SAW ketika ingin minum, dia akan menarik nafas.

Sekiranya gelas minumannya dibawa ke dekat bibirnya, maka dia akan menyebut nama Allah SWT. Setelah itu selesai, dia juga tahmid dengan memuji Allah SWT.

2. Menjaga Kesihatan Badan

Dr. Masaru Emoto mengatakan bahawa makanan dan minuman terbaik adalah yang dibacakan dengan doa. Dia juga mengatakan bahawa makanan dan minuman yang dibacakan doa dapat mempengaruhi tingkah laku orang menjadi lebih baik.

Baca juga: Jenis-jenis Rezeki dari Allah yang Disebutkan dalam Al-Quran

Di samping itu, ia dapat meningkatkan kesihatan manusia, terbukti dalam sebuah kajian di tanah Sakura, Jepun yang menyatakan bahawa setiap makanan dan minuman dibaca dengan doa.

Makanan ini akan mengalami perubahan molekul yang ketara. Komposisi molekul sangat bermanfaat untuk kesihatan tubuh manusia.

3. Menambah Berkat

Sangat jelas bahawa makanan dan minuman yang kita baca dalam doa akan menambah keberkatan kita kerana doa adalah satu bentuk kesyukuran kepada Allah SWT.

Supaya kita bersyukur, nikmat yang kita terima akan dilipatgandakan oleh Allah SWT, dan berkat itu akan bersama kita.


Itulah beberapa artikel ulasan mengenai doa selepas makan dan bacaan serta kebajikan mereka. Semoga artikel ini bermanfaat dan jangan lupa amalkan solat selepas makan agar kebaikan sentiasa bersama kita.