Mad Wajib Muttashil: Syarat Membaca, Cara Membaca + Contoh

contohnya muttashil gila yang wajib

Contoh kegilaan muttashil wajib adalah Jaaaaaa a, Asyi taaaaaa i…. ini kerana garis lengkung tebal yang kelihatan seperti pedang dan terletak di atas huruf hijaiyah dan wajib dengan 6 harakat (ketukan) yang tidak dapat dirundingkan lagi.

Mad Wajib Muttashil atau mad wajib adalah salah satu daripada tiga belas bahagian hukum mad far'i dalam ilmu tajwid.

Etimologi muttashil wajib gila berasal dari tiga perkataan berbeza yang terdiri daripada mad yang bermaksud panjang bacaan, wajib yang bermaksud must dan muttashil yang bermaksud berlanjutan.

Jadi, wajib bagi muttashil membaca bacaan yang panjang dan mesti dihubungkan.

Jadi, untuk keterangan lebih lanjut mengenai syarat undang-undang untuk membaca, bagaimana membaca muttashil wajib. Lihat penjelasan berikut.

Syarat Hukum Membaca Muttashil Wajib

Hukum Mad Wajib Muttashil adalah ketika surat hijaiyah mad thobi'I bertemu hamzah dengan masyarakat fathah (fathatain), kasrah (kasratain) atau dhamah (dhammatain) dalam satu kalimat ( ءَ / ءً - ءِ / ءٍ - ءُ / ءٌ ). Cara membacanya adalah sepanjang 6 harakat atau pukul.

Cara Membaca Muttashil Wajib Mad

Cara membaca muttashil wajib hukum mad, yang wajib dengan 6 harakat (beats) yang tidak dapat dirundingkan.

Dalam Al-Quran, tanda hukum muttashil mad wajib adalah garis melengkung tebal yang kelihatan seperti pedang dan terletak di atas huruf hijaiyah Mad Thobi'I atau terletak di antara huruf hijaiyah mad thobi'I dan huruf hamzah.

Perbezaan antara Mad Wajib Muttashil dan Mad Jaiz Munfashil

Muttashil wajib gila mempunyai tanda dalam bentuk garis melengkung tebal seperti pedang, sementara mad jaiz munfashil mempunyai garis melengkung dan nipis seperti cacing.

Baca juga: Tarian Peminat: Sejarah, Asal Wilayah, Fungsi dan Gambar

Cara membacanya berbeza, hukum membaca mad muttashil wajib adalah panjang 3 alif atau 6 harakat sementara cara membaca mad jaiz munfashil adalah panjang 1.2, atau 3 alif atau (2,4 atau 6 harakat) panjangnya.

Syarat hukum untuk membaca mad thobi'i adalah pertemuan mad thobi'i dengan huruf hijaiyah Hamzah, sementara Mad Jaiz Munfashil memiliki hukum membaca jika mad thobi'i memenuhi huruf hijaiyah Alif.

Contoh Undang-Undang Mad Wajib Muttashil

Berikut adalah beberapa contoh bacaan muttashil yang wajib

contohnya muttashil gila yang wajib
MembacaBaca
جَآءَJaaaaaa a
اَلشِّتَآءِAsyi taaaaaa i
خُنَفَآءَKhuna pelajaranaaa a
عَآئِلاً' AAAAAA ilan
اَلسَّآئِلَSebagai saaaaaa ila
اُولٰٓئِكَU laaaaaa ika
اَلْمَلٰٓئِكَةُAlma laaaaaa ikatu
وَجِيْٓئَWa jiiiiii a
قُرُوْٓءٍQu ruuuuuu di
سُوْٓءُالدَّارِSuuuuu uddaari

Itulah penjelasan mengenai muttashil mad yang wajib, hukum membacanya, cara membacanya berserta contoh, Semoga Bermanfaat