7 Inilah Punca Pemanasan Global

Pemanasan global menyebabkan bumi menjadi lebih teruk.

Pemanasan global menyebabkan bumi mengalami kenaikan suhu rata-rata yang memberi kesan luar biasa terhadap kehidupan di dalamnya.

Kepupusan hidupan, perubahan iklim yang melampau juga merupakan kesan pemanasan global.

Berikut adalah 7 perkara yang menyebabkan pemanasan global:

Penebangan hutan

Hutan memainkan peranan penting dalam persekitaran, semakin banyak hutan semakin rendah pencemarannya. Kehilangan hutan secara besar-besaran menyebabkan perubahan iklim secara tiba-tiba.

Pokok yang merupakan kunci untuk pengaturan iklim, berperanan sebagai pengawal CO₂ dan oksigen. Kawasan belukar dan hutan bertindak sebagai penyerap karbon dan mengatur suhu hingga sekitar 1.5 darjah.

Gambar berkaitan

Pada masa ini, industri menggunakan kayu sebagai bahan mentah yang diperoleh dengan menebang hutan. Penebangan hutan adalah sebab utama pemanasan global kerana jumlah oksigen menurun dan CO₂ meningkat di atmosfera.

Kita tahu bahawa tumbuh-tumbuhan sangat penting, tetapi terus-menerus dihancurkan dan dihapuskan, kepekatan CO2 meningkat dan menyebabkan pemanasan global, 1/5 pencemaran gas rumah kaca dihasilkan dari degradasi hutan dan penebangan pokok.

Punca pemanasan global sebenarnya dapat dicegah dan diperiksa apakah perkara yang betul dilakukan seperti menanam lebih banyak dan penghutanan semula

Perindustrian pesat

Hasil gambar untuk industri

Industri menggunakan bahan kimia dalam pembuatannya dan menghasilkan sisa yang mencemarkan alam sekitar. Bahan kimia dan sisa industri ini memasuki alam sekitar dan bercampur dengan air dan menyebabkan pelbagai penyakit.

Sebilangan industri menggunakan gas dan bahan bakar untuk menjalankan kilang. Semasa proses, salah satu produk akhir adalah asap berbahaya dan mencemarkan udara. Asap mengandungi sejumlah besar CO₂ yang merupakan penyebab utama pemanasan global

Baca juga: 15+ Kesan Putaran Bumi dan Sebab dan Penjelasannya

Pengangkutan

Gambar berkaitan

Berdasarkan penelitian, penemuan, dan pengamatan, dikumpulkan bahawa pengangkutan juga memiliki peranan penting dalam penyebab pemanasan global. Ini juga dapat dilihat pada output gas dari peralatan pengangkutan seperti kereta, kapal terbang, kereta api, dan lain-lain.

World Resources Intitute pada tahun 2012 membuktikan bahawa 15% pencemaran iklim berasal dari pengangkutan.

Baja dan racun perosak

racun perosak pemanasan global

Baja dan racun perosak digunakan untuk meningkatkan pengeluaran dari sektor pertanian. Pada mulanya jelas bahawa penggunaan baja dan racun perosak meningkatkan pengeluaran. Tetapi sebaliknya ini mengakibatkan pembebasan gas nitrogen yang bercampur ke udara dan menyebabkan pemanasan global.

Pertanian juga menghasilkan produk gas metana, terutama dari ternakan seperti lembu dan biri-biri. Baja yang diperbuat daripada nitrogen melepaskan nitrogen oksida dan baru-baru ini menjadi masalah di banyak negara.

Membuang Sampah

Hasil gambar untuk sampah

Akhir pembuangan sampah adalah TPA. TPA ini melepaskan gas metana yang segera bertindak balas dengan oksigen dan mengubah keadaannya. Mengapa perkara ini berlaku?

Sekiranya tidak diuruskan dengan betul, sisa yang biasanya berasal dari sisa organik yang merupakan  "sisa antropogenik"  akan merosot dan terurai menjadi gas metana (CH 4 ).  Gas CH 4 adalah gas rumah hijau yang boleh menyebabkan kesan rumah hijau yang berpotensi menyebabkan pemanasan global.

Peti sejuk dan penghawa dingin

Gambar berkaitan

Peti sejuk dan penghawa dingin digunakan di hampir setiap rumah dan pejabat. Alat ini menggunakan gas Freon atau CFC (Cloro Fouro Carbon).

Freon dapat menguraikan lapisan ozon ketika dimasukkan ke udara dan merupakan salah satu penyebab pemanasan global. Lapisan ozon ini berguna untuk melindungi bumi dan makhluk hidup dari pendedahan kepada radiasi Ultra Violet B (UV-B) dan juga menyerap sinaran ultraviolet yang tinggi dari matahari dari sampai ke bumi.

Pembakaran Fosil

Gambar berkaitan

Bahan bakar fosil termasuk gas, minyak dan arang batu. Pengeluar utama CO₂ adalah Australia yang telah dikenal luas selama bertahun-tahun berbanding yang lain. Apabila bahan bakar fosil terbakar, karbon dioksida dilepaskan ke atmosfera.

Baca juga: Ekosistem bakau di Dunia memang rosak, jadi apa kesannya terhadap kita?

Punca pencemaran ini di Australia dikaitkan dengan elektrik di mana sekitar 73% elektrik berasal dari pembakaran arang batu dan sekitar 14% dari pembakaran gas. Selebihnya 13% berasal dari sumber seperti angin, matahari dan air atau air. Sebenarnya, pencemaran kurang dicapai apabila jumlah gas, arang batu, beberapa sumber tenaga. Pembakaran bahan bakar fosil selama bertahun-tahun diakui sebagai penyebab utama pemanasan global.