11 Faedah Hutan untuk Manusia (PENUH)

Manfaat hutan termasuk: menjaga keseimbangan iklim, menjadi paru-paru dunia, menjaga keanekaragaman hayati, dan sebagainya.

World adalah negara tropika di mana terdapat banyak hutan, termasuk hutan bakau, hutan paya, hutan savana, hutan bermusim, dan hutan hujan tropika. Kewujudan hutan di Dunia memainkan peranan utama sebagai penyumbang paru-paru dunia dengan kawasan hutan 125,922,474 (menurut data 2017 dari KLHK).

Selain menjadi paru-paru dunia, hutan mempunyai banyak faedah yang dapat dirasakan oleh penduduk bumi hari ini. Berikut adalah beberapa faedah hutan yang perlu kita ketahui:

faedah hutan untuk manusia

Faedah Klimatologi

1. Mengekalkan keseimbangan iklim

Perubahan iklim sangat bergantung pada aktiviti manusia. Peningkatan pemanasan global menyebabkan perubahan iklim yang melampau di pelbagai bahagian dunia.

Ini telah mengakibatkan beberapa kerugian di sektor pertanian, perladangan dan perikanan. Salah satu langkah yang dapat diambil untuk mencegah pemanasan global yang berdampak pada perubahan iklim yang semakin melampau adalah menguruskan hutan.

Dengan mencegah penebangan hutan, hutan dapat mencegah pelbagai bencana alam seperti banjir dan tanah runtuh. Melindungi hutan bermaksud menjaga kestabilan ekosistem persekitaran sehingga terhindar dari perubahan musim yang tidak stabil atau melampau.

2. Paru-paru dunia

Hutan adalah kawasan yang diliputi oleh pokok dan beberapa tanaman lebat di dalamnya. Hutan kaya dengan kepelbagaian flora. Sekurang-kurangnya terdapat ratusan atau bahkan ribuan habitat tumbuhan di hutan. Tumbuhan bernafas dengan karbon dioksida dan menghasilkan oksigen yang diperlukan oleh manusia dan haiwan untuk bernafas.

Pelbagai jenis tanaman di hutan mampu membersihkan pencemaran udara bandar dari sisa pembakaran automotif dan industri dalam bentuk karbon dioksida dan menggantinya dengan oksigen. Oleh itu, pemeliharaan hutan, bekalan oksigen di seluruh dunia dapat dipenuhi. Inilah sebab mengapa hutan adalah paru-paru dunia.

Faedah Ekologi

3. Mencegah hakisan dan banjir

Sebilangan besar hutan ditanam dengan pokok lebat. Pokok lebat yang menjulang tinggi mempunyai akar yang kuat yang mampu menyerap air bawah tanah dengan baik, mencegah banjir. Di samping itu, hutan dengan pokok lebat mampu menyokong tanah dan menahan aliran air sehingga dapat mengelakkan hakisan tanah atau hakisan ketika musim hujan tiba. Dengan melindungi hutan, kita telah mencegah bencana alam.

Baca juga: Tulang Paha: Anatomi, Fungsi, dan Gambarnya [PENUH]

4. Kesuburan tanah

Secara semula jadi, apabila daun yang ditumpahkan jatuh ke tanah, daun busuk terjadi. Hutan mempunyai pelbagai jenis tanaman, jadi ada banyak daun yang terurai dan hancur menjadi humus. Hasil membusuk sangat berguna sebagai baja untuk tanaman dan menyuburkan tanah secara semula jadi. Tanah yang subur dengan pohon lebat dapat dimanfaatkan baik dari segi estetika maupun ekonomi.

5. Menjaga pemeliharaan keanekaragaman hayati

Keanekaragaman hayati yang terdapat di dunia berasal dari hutan. Di hutan simpan ratusan hingga ribuan spesies flora dan fauna. Sebenarnya, banyak spesies flora dan fauna di hutan masih dikaji dan belum diketahui.

Tumbuhan pelbagai spesies secara semula jadi tumbuh liar di hutan. Pelbagai spesies haiwan liar hidup bergantung pada kelestarian hutan. Dengan memelihara hutan, ia juga akan melindungi dan mencegah kepupusan keanekaragaman hayati.

Kebaikan Hidraulik

6. Mengumpulkan air hujan

Hutan dipenuhi dengan pelbagai jenis pokok dan tanaman yang dapat menyerap air bawah tanah. Semakin padat pokok dan tumbuh-tumbuhan, semakin banyak air bawah tanah diserap sehingga terdapat banyak simpanan air bawah tanah. Selama musim kemarau atau musim panas, tanah masih memiliki simpanan air yang mencegah kekeringan.

Selain mencegah kekeringan pada musim kemarau, keberadaan hutan yang dapat menyerap air bawah tanah dapat mencegah aliran air berlebihan yang menyebabkan banjir dan tanah runtuh pada musim hujan. Dengan ini, hutan memainkan peranan penting untuk keseimbangan kitaran air.

7. Mencegah pencerobohan air garam

Pencerobohan air masin adalah proses mencampurkan air masin dan air tawar akibat air garam memasuki tanah, mencemarkan air tawar. Pencemaran ini menyebabkan simpanan air tawar di tanah di ekosistem pesisir semakin berkurang.

Oleh itu, diperlukan kawasan ekosistem hutan bakau yang berguna untuk menyerap air garam sehingga dapat mengurangkan pencerobohan air masin di darat.

8. Atur kitar air di dalam tanah

Hutan memainkan peranan yang sangat penting dalam kitaran air bawah tanah. Hutan mampu menyerap air bawah tanah dan mengekalkan kesuburan tanah. Ini sangat bermanfaat bagi sektor pertanian.

Ekosistem hutan dapat mengekalkan ketersediaan air bawah tanah yang dapat dimanfaatkan di sektor pertanian. Kerosakan maut pada hutan akan mengganggu keseimbangan bekalan air ke sistem pertanian.

Baca juga: Badan bukan kerajaan (NGO) PENUH: Definisi, fungsi, ciri, dan contoh

Ini menyebabkan kemarau panjang di musim kemarau dan lebihan air dipertahankan semasa musim hujan. Ketidakseimbangan ini akan memberi kesan kepada penurunan hasil ekonomi pertanian.

Faedah Ekonomi

9. Penjualan hasil hutan

Selain mempunyai banyak faedah untuk alam sekitar secara ekologi dan hidraulik, hutan membawa banyak faedah dalam sektor ekonomi. Dunia adalah kawasan tropika dengan banyak hutan hujan tropika di dalamnya.

Terdapat pelbagai jenis flora dan fauna yang dapat dimanfaatkan dalam sektor ekonomi, termasuk dalam pembuatan kertas industri, obat-obatan, tekstil, perabot, bahan makanan dan banyak lagi. Dunia sendiri adalah negara yang bergantung pada ekonomi, salah satunya berasal dari hasil hutan. Banyak sumber hasil hutan semula jadi diurus dan diimport ke pelbagai negara di dunia.

10. Pelancongan

Selain menjana manfaat ekonomi dari hasil hutan, jika diuruskan dengan baik, hutan dapat berfungsi sebagai tempat pelancongan pendidikan. Keindahan panorama, kawasan yang sejuk, indah, dan kepelbagaian flora dan fauna di hutan menjadi tarikan utama bagi pelancong yang ingin bersantai di hiruk pikuk kota.

11. Penyumbang pertukaran wang asing

Tukaran wang asing adalah kaedah pembayaran antarabangsa dalam bentuk barang berharga yang telah disepakati oleh setiap negara. Pertukaran asing boleh dalam bentuk pertukaran mata wang asing, emas, sekuriti, atau barang yang telah disepakati di peringkat antarabangsa. Pertukaran mata wang asing sangat bermanfaat bagi sebuah negara sebagai kaedah membebankan pembayaran hutang asing dan mengembangkan negara.

Di Dunia, hasil hutan juga boleh menjadi penyumbang pertukaran wang asing utama bagi sebuah negara kerana kekayaan hutan sangat banyak. Sebilangan besar hasil hutan diuruskan dan digunakan untuk aktiviti eksport. Semakin banyak eksport sesebuah negara, semakin besar pertukaran asing negara itu.

Barang eksport dari hasil hutan termasuk kayu untuk bahan binaan, getah, selain hasil hutan lain seperti rempah, madu, kayu manis, halia, dan minyak sawit. Sebilangan hasil hutan diuruskan di hutan pengeluaran.

Hutan memberikan banyak faedah besar bagi kehidupan di bumi. Namun, manusia tidak boleh tamak dalam menggunakan hasil hutan. Pemeliharaan hutan mesti dijaga demi kehidupan masa depan. Mari lindungi hutan, sayangi bumi.