Fungsi Tulang Kelapa Sawit: Struktur dan Fungsi

fungsi tulang sawit

Fungsi tulang telapak tangan adalah untuk memberi bentuk tangan, membentuk alat gerakan, hubungan antara tulang jari dan tulang pergelangan tangan, dan banyak lagi dalam artikel ini.

Tangan terdiri daripada 4 bahagian, iaitu jari, telapak tangan, belakang tangan dan pergelangan tangan. Telapak tangan adalah salah satu bahagian tangan yang mempunyai fungsi penting untuk mencengkam, mengepalkan, memegang dan mengambil objek.

Salah satu anggota badan tangan adalah tulang telapak tangan. Tulang telapak tangan adalah tulang yang menghubungkan tulang pergelangan tangan dan tulang jari.

Lokasi tulang telapak tangan tepat di antara pangkal tapak tangan dan buku jari. Sekarang, untuk maklumat lebih lanjut mengenai struktur tulang telapak tangan, ciri dan fungsi tulang telapak tangan. Lihat penjelasan berikut.

Struktur Tulang Kelapa Sawit

Struktur anatomi telapak tangan terdiri daripada dua bahagian utama, iaitu bahagian keras dan bahagian lembut.

1. Bahagian yang keras atau bertulang

Bahagian yang keras terdiri daripada tulang karpal, metacarpal dan phalangs. Tulang karpal adalah tulang bulat dan pendek berjumlah 8 keping, yang dihubungkan ke hujung distal dan jejari.

Metacarpals adalah tulang yang terletak di pergelangan tangan dan nombor 5. Sementara itu, falang adalah tulang jari-jari yang mempunyai sendi peluru di dalamnya.

2. Bahagian lembut

Bahagian lembut tapak tangan adalah otot. Sebenarnya, terdapat banyak otot yang berbeza yang membentuk telapak tangan dan mempunyai fungsi yang berbeza. Salah satunya adalah otot intrinsik yang berperanan memberi kekuatan pada jari ketika melakukan pergerakan motor halus.

Di telapak tangan terdapat juga saraf yang terdiri daripada saraf median dan sayatan saraf ulnar. Selain itu, di telapak tangan juga terdapat arteri telapak tangan yang terdiri daripada arteri ulnar dan arteri radial.

Baca juga: Rumus Derivatif Trigonometri: Perbincangan dan Contoh Lengkap

Ciri-ciri

Berikut adalah bahagian-bahagian yang membentuk tulang telapak tangan

fungsi tulang sawit

Adapun ciri-ciri yang dimiliki oleh tulang sawit, antaranya.

 1. Terdiri daripada satu set tulang kecil
 2. Terdapat banyak artikulasi antara tulang telapak tangan
 3. Hampir tidak ada otot, hanya hujung otot yang memanjang di lengan bawah
 4. Tidak bergerak seperti sendi yang lain
 5. Terdapat banyak tisu penghubung atau ligamen yang membentuk tulang telapak tangan
 6. Pergerakan telapak tangan dipengaruhi oleh otot-otot lengan
 7. Sering dijumpai tulang aksesori dalam bentuk serpihan tulang, juga sering menyebabkan salah diagnosis kerana mereka dianggap patah tulang atau patah tulang sedangkan sebenarnya tidak.

Fungsi Tulang Sawit

Tulang telapak tangan mempunyai beberapa fungsi, salah satunya adalah alat untuk menggerakkan jari. Fungsi tapak tangan yang lain termasuk:

 • Memberi Bentuk Tangan

Tulang telapak tangan mempunyai fungsi memberi bentuk telapak tangan. Tulang telapak tangan membentuk kerangka tangan manusia dan membentuk sendi di cacat jari.

 • Membentuk Peranti Gerak

Tulang telapak tangan berfungsi sebagai alat untuk menggerakkan jari. Tulang pergelangan tangan juga membantu menggerakkan ibu jari dan jari ke hadapan, ke samping dan ke belakang.

 • Sambungan Antara tulang jari dan tulang pergelangan tangan

Fungsi tulang telapak tangan seterusnya adalah menghubungkan tulang jari ke tulang pergelangan tangan. Menghubungkan tulang jari atau phalanges dengan tulang pergelangan tangan disebut karpal.

 • Berbentuk seperti buku jari

Tulang telapak tangan membentuk buku jari atau disebut buku jari. Buku jari terbentuk ketika tangan dikepal menjadi penumbuk dan berbentuk seperti penonjolan antara tapak tangan dan jari.

 • Tempat di mana otot tangan melekat

Tulang telapak tangan berfungsi sebagai tempat di mana otot tangan melekat atau melekat, seperti lumbricals yang melekat pada telapak tangan.