Kisah Inspirasi Alan Turing dan Pelanggaran Kod Enigma

Tepat hari ini 23 Jun 2018 adalah ulang tahun ke-106 Alan Turing, seorang saintis pahlawan perang Britain yang terkenal sebagai bapa  sains komputer  dan  kecerdasan buatan .

Alan Turing adalah seorang saintis genius yang telah banyak memberi sumbangan kepada peradaban dunia masa kini.

Salah satunya adalah perintis komputer, hingga sekarang kita dapat menikmati komputer moden dengan mudah.

Di samping itu, jasanya dalam memecahkan kod Enigma Jerman telah dapat mengubah peta dunia, tanpanya keadaan dunia mungkin tidak seperti hari ini kerana Nazi akan memenangkan Perang Dunia II melawan Sekutu.

Mesin Enigma

Enigma (cermin)

Mesin Enigma adalah mesin elektrik-mekanikal yang digunakan untuk menukar mesej menjadi kod rahsia atau sebaliknya.

Enigma dicipta oleh jurutera Jerman Arthur Scherbius.

Salah satu versi Enigma yang terkenal adalah yang digunakan oleh tentera Jerman ketika menghadapi Perang Dunia II untuk menukar kod rahsia tanpa diketahui oleh musuh.

Enigma diprediksi sebagai mesin pengekodan paling selamat di dunia, kerana mekanisme cipher berlapis-lapis (9 lapisan) dan disesuaikan yang menjadikan setiap watak dalam mesej mempunyai kemungkinan resolusi 1.59 x 10 ^ 14.

Hampir mustahil untuk diselesaikan!

Sistem Kerja Enigma

Berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas mengenai pelan lantai dalaman mesin Enigma:

gambarajah enigma (gvsu)

Sistem pengekodan Enigma terdiri dari 9 (sembilan) tahap, dengan setiap tahap mengubah (pengekodan) huruf yang kita masukkan:

Dimulai dengan mengetik huruf / pesan melalui papan kekunci, dan memasuki papan pemalam (1), menuju ke rotor kanan (2), rotor tengah (3), rotor kiri (4), reflektor (5), kembali ke rotor kiri (6) , rotor tengah (7), rotor kanan (8) dan kembali ke papan palam (9) untuk menghidupkan isyarat elektrik ke papan cahaya: hidupkan huruf yang akan menjadi kod rahsia.

Baca juga: 10 Penemuan hebat yang telah mengubah dunia

infografik sistem kerja enigma (tumblr)

Pemecahan Kod Mesin Enigma

Kerumitan kod Enigma masih boleh dipelajari.

Seorang ahli matematik Poland, Marian Rejewski (et al) berjaya menemui struktur terperinci mesin Enigma yang digunakan oleh tentera Jerman. Penemuan itu kemudian disedari dalam bentuk mesin Bombe untuk memecahkan kod Enigma.

Tetapi sayangnya, sebelum alat itu dapat digunakan, Poland diserang oleh Jerman sehingga pasukan pelanggar kod Poland kehilangan komunikasi. Nasib baik, pasukan berjaya melarikan diri dari mesin Enigma dan mesin Bomba yang mereka bawa ke England.

Di England, Alan Turing dan rakan-rakannya meneruskan usaha mereka untuk melanggar kod Enigma.

ilustrasi (ahli ekonomi)

Pasukan penyerang coding Enigma Turing pada mulanya cuba memecahkan kod secara manual, tetapi sangat sukar kerana sistem pengkodan berlapis dan perubahan kombinasi rotor setiap hari memungkinkan untuk berbilion kemungkinan penyelesaian.

Kemudian pasukan Alan Turing memecahkan kod yang diilhami oleh mesin Bombe. Dengan cara ini mereka dapat menyelesaikan enkripsi enigma cipher dalam masa sekitar 18 jam, peningkatan yang besar berbanding penyelesaian manual.

Tetapi 18 jam adalah masa yang lama untuk cracker cipher Jerman,  lebih cepat  Jerman akan melakukan tindakan tersebut daripada kodnya yang dapat ditembusi.

Di sinilah kepintaran Alan Turing dapat mencari celah dalam mesin Enigma: dengan 9 peringkat pengekodan, tidak mungkin Enigma dapat mengeluarkan surat berkod sesuai dengan surat itu sendiri. Memandangkan fakta itu, lokasi kata umum dalam kod dapat diketahui dan jumlah kemungkinan penyelesaian menurun secara mendadak, tidak semestinya sebanyak 10 ^ 14 percubaan secara individu.

Dengan teknik ini, Alan Turing et al dapat memecahkan kod Enigma setiap pagi hanya dalam 20 minit, satu pencapaian yang luar biasa.

Baca juga: Flora normal, mikroorganisma yang menghuni mulut manusia

Berkat strategi perang Jerman - sebagai kuasa besar dalam Perang Dunia II - dan  Perang Dunia II berakhir lebih cepat berkat pelanggaran kod Enigma ini.

Filem biografi

Kisah hidup inspirasi Alan Turing telah dibuat menjadi sebuah filem pilihan berjudul 'The Imitation Game'

Anda dapat menikmati kisah hidup Alan Turing dan betapa dramatiknya proses pengekodan enigma dalam filem ini.

Hebat, Tuan Alan Turing.

(Saya telah menerbitkan artikel ini di pemula)