10 Laman Penterjemah atau Penterjemah Bahasa Inggeris yang Tepat

penterjemah bahasa Inggeris

Penterjemah Bahasa Inggeris yang lengkap dan tepat dapat memanfaatkan laman web dan aplikasi seperti terjemahan Google, Bing Translator dan banyak lagi dalam artikel ini.

Kini berkomunikasi dengan orang di seluruh dunia sangat mudah. Ini disokong oleh penggunaan media sosial yang semakin besar berdasarkan aplikasi mudah alih dan media digital yang lain.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang laras bahasa masih menjadi masalah bagi banyak orang untuk berkomunikasi secara intensif dengan pembicara mereka.

Oleh itu, terdapat pelbagai laman web penterjemah yang membantu mempermudah memahami pelbagai bahasa asing. Berikut adalah beberapa laman web penterjemah Bahasa Inggeris yang lengkap dan tepat yang boleh anda gunakan.

1. Terjemahan Google

Siapa yang tidak tahu terjemahan Google! Terjemahan Google telah dipercayai sebagai laman terjemahan terbaik di dunia.

Memiliki pangkalan data lebih dari 100 bahasa di dunia, terjemahan Google juga mempunyai terjemahan ke bahasa serantau di Dunia.

Menterjemahkan bahasa melalui terjemahan Google sangat mudah dilakukan. Pengguna boleh memeriksa dokumen bahasa asing untuk diterjemahkan.

Sebenarnya, terjemahan Google telah menggunakan teknologi pengimbasan gambar yang secara automatik membaca teks pada gambar dan menerjemahkannya dengan segera.

Terjemahan Google sangat mudah digunakan dalam pelbagai media digital seperti PC, Komputer riba, Android, dan IOS. Anda boleh mengakses terjemahan Google dengan mudah melalui laman web atau aplikasi yang dapat diset dalam ciri mod luar talian .

2. Penterjemah Bing

Oleh kerana Google mempunyai terjemahan Google, mesin carian Bing juga mempunyai Penterjemah Bing!

Perkhidmatan Penterjemah Bing adalah laman terjemahan terbaik selain terjemahan Google. Terdapat hingga 60 bahasa yang dapat diterjemahkan melalui Penterjemah Bing, termasuk Dunia ke Bahasa Inggeris dan sebaliknya.

Berdasarkan beberapa pengalaman pengguna Bing Translator, hasil terjemahan melalui Bing Translator cukup memuaskan dan bahkan lebih tepat jika dibandingkan dengan Google Translate.

Anda boleh mengakses Penterjemah Bing dengan mudah melalui PC, Android atau IOS.

Baca juga: Bahan dan Faedah Salmon untuk Kesihatan [LENGKAP]

3. Oxford Disiplin

Siapa yang tidak biasa dengan kamus Inggeris Inggeris?

Sekiranya anda ingin mencari laman terjemahan terperinci, mungkin kamus ini adalah pilihan yang tepat.

Kamus Oxford dilengkapi dengan ciri tambahan dalam bentuk kelas kata yang menjelaskan penggunaan tatabahasa dalam bahasa Inggeris, peribahasa, petua menulis dan banyak lagi yang lain.

4. Terjemahan.com

Translate.com adalah salah satu laman terjemahan terbaik yang digunakan khas oleh pengguna PC. Anda dapat memberikan input dalam bentuk gambar, suara, dan teks.

Sama seperti terjemahan Google, laman web ini dapat mengimbas dokumen gambar.

Oleh itu, anda hanya perlu memasukkan dokumen gambar, maka Translate.com secara automatik akan menerjemahkan ayat dokumen gambar tersebut mengikut pilihan bahasa yang diinginkan.

5. Sederet.com

penterjemah bahasa Inggeris

Giliran di luar sana loh penterjemah laman World asal, Yap, berturut-turut!

Laman penterjemah ini dapat membantu pekerjaan anda dalam menterjemahkan dokumen dalam Bahasa Inggeris ke Dunia dan sebaliknya. Buat masa ini laman web ini hanya menyediakan perkhidmatan terjemahan Dunia - Inggeris.

Di laman web ini terdapat beberapa ciri menarik seperti bahan mengenai tatabahasa Inggeris, kosa kata, pengucapan yang baik. Di samping itu, laman web ini juga menyediakan pelbagai media pembelajaran termasuk menulis melalui artikel, contoh pertuturan Bahasa Inggeris, dan beberapa petua untuk mengikuti ujian TOEFL.

Walaupun masih mudah, melalui laman web ini, anda dapat menterjemahkan Bahasa Inggeris-Dunia dengan mudah dan sebaliknya dengan satu klik hingga 1000 aksara.

6. Terjemahan Yandex

penterjemah bahasa Inggeris

Terdapat banyak pilihan jika anda mahu menggunakan penterjemah. Oleh itu, jika anda masih keliru mengenai penterjemah mana yang akan digunakan, cuba gunakan Yandex.

Yandex adalah salah satu penterjemah terbaik yang cukup lengkap. Di laman web ini terdapat hingga 94 bahasa yang dapat digunakan untuk menerjemahkan dokumen hingga 10,000 karakter.

Ada beberapa ciri menarik, yaitu input suara (menukar suara menjadi teks), papan kekunci di layar, dan ejaan automatik menjadi pembetulan automatik jika ada tulisan yang salah.

Baca juga: Koleksi doa untuk orang yang sudah berkahwin dan pengantin baru [PENUH]

7. Penterjemah IMT

penterjemah bahasa Inggeris

IMTranslator adalah gabungan laman terjemahan Google dan Microsoft, sehingga terjemahan itu sendiri jauh lebih baik dan lebih tepat daripada laman terjemahan lain.

Tidak hanya dapat diakses melalui mesin pencari, IMTranslator bahkan tersedia dalam bentuk ekstensi atau tambahan pada pelayar Opera, Chrome, Mozilla Firefox, dan Yandex yang tentunya akan memberi anda lebih banyak kemudahan dalam mengakses.

Untuk dapat memasang IMTranslator dalam penyemak imbas, yang perlu anda lakukan ialah memasang pelanjutan yang terdapat di penyemak imbas itu sendiri.

8. Penterjemah Percuma

penterjemah bahasa Inggeris

Satu lagi laman terjemahan terbaik adalah free-translator.com yang bukan sahaja dapat digunakan sebagai aplikasi terjemahan, tetapi juga sebagai media pembelajaran bahasa.

Sekiranya anda berminat untuk memperdalam bahasa tertentu, maka anda dapat mempelajarinya secara intensif melalui laman web ini.

9. iTranslate

penterjemah bahasa Inggeris

Dibangunkan di Austria, iTranslate adalah perkhidmatan terjemahan yang dapat menterjemahkan lebih daripada 80 bahasa asing.

Laman ITranslate sendiri mempunyai kelebihan yang terletak pada penampilannya yang sederhana dan senang digunakan. iTranslate juga terus memberikan inovasi untuk pengembangan perkhidmatannya.

Sebagai contoh, pada tahun 2017, iTranslate mempersembahkan ciri terbarunya, iaitu iTranslate Converse, yang dapat menangkap dan mengenal pasti bunyi yang didengar dan kemudian menerjemahkannya.

10. Terjemahan SayHi

penterjemah bahasa Inggeris

Bagi anda yang gemar melancong, laman web SayHi nampaknya menjadi pendamping yang hebat. Laman SayHI cukup lengkap sehingga dapat menerjemahkan pelbagai jenis bahasa asing di dunia.

Uniknya, SayHi Translate juga dapat mengenali dialek yang dituturkan. Selain itu, SayHi Translate juga mempunyai mod luar talian sehingga walaupun sambungan anda buruk, SayHi Translate masih dapat digunakan.


Ini adalah ulasan 10 penterjemah Bahasa Inggeris yang lengkap dan tepat yang boleh digunakan. Semoga ini bermanfaat.