Seberapa berbahaya mi segera? (Penjelasan saintifik)

Ringkasan

 • Pada dasarnya, mi segera adalah makanan yang selamat untuk dimakan.
 • Anggapan bahawa mi segera sukar dicerna dan akan mengembang di usus adalah tidak betul
 • Mengandalkan mi segera sebagai satu-satunya sumber makanan tidak dibenarkan. Tubuh masih memerlukan pengambilan nutrien lain untuk memenuhi keperluan pemakanan seimbang setiap hari.

Ikuti Saintif di media sosial untuk mendapatkan maklumat sains menarik yang lain

@saintifcom Saintif

Berapa kali seminggu anda makan mi segera? Sekali, dua kali, atau mi segera telah menjadi pengganti beras?

Bukan hanya di Dunia, mi segera telah menjadi makanan enak yang popular dimakan di seluruh dunia.

Walaupun murah dan senang disediakan, terdapat kontroversi mengenai apakah mi segera mempunyai kesan kesihatan yang berbahaya atau tidak.

Artikel ini membincangkan kemungkinan kesan kesihatan mi segera.

Mie segera adalah sejenis mi yang dimasak, biasanya dijual secara individu atau dalam mangkuk.

Bahan khas dalam mi termasuk tepung, garam dan minyak sawit. Pakej perasa biasanya mengandungi garam, rempah dan monosodium glutamat (MSG).

Seiring dengan perkembangannya, mi dibuat di kilang, dikeringkan dan dibungkus. Kita hanya perlu memasak atau merendam bihun di dalam air panas dengan rempah sebelum makan.

Walaupun terdapat banyak variasi antara pelbagai jenama dan rasa mi segera yang tentunya mempunyai kandungan gizi yang berbeza, kebanyakan jenis mempunyai persamaan nutrien tertentu.

Maksudnya, kebanyakan jenis mi segera cenderung rendah kalori, serat dan protein, dengan jumlah lemak, karbohidrat, natrium dan mikronutrien tertentu yang lebih tinggi.

Berikut ini adalah perbandingan kandungan mi segera dari pelbagai bahan mentah.

Dalam satu hidangan beberapa jenama mi segera mengandungi:

 • 219 kalori yang mengandungi 14% lemak, 73% karbohidrat, dan 13% protein
 • 3.3 gram jumlah lemak
 • 40.02 gram karbohidrat
 • 7.22 gram protein
 • 46 mg kolesterol
 • 378 mg natrium
 • Vitamin A 1%
 • Kalsium 2%
 • Besi 13%

Jika dilihat berdasarkan data di atas, mi segera mengandungi kalori normal sehingga tidak mencetuskan kenaikan berat badan.

Baca juga: 1905 adalah Tahun Keajaiban Albert Einstein (Mengapa?)

Perlu juga diperhatikan bahawa ada beberapa mi khas yang tersedia yang dipasarkan sebagai pilihan yang lebih sihat, yang dibuat menggunakan biji-bijian atau jumlah natrium atau lemak yang lebih rendah.

Permintaan global untuk mi segera meningkat, terutama di negara-negara Asia.

Tetapi sebenarnya, sebungkus mi segera juga mengandungi banyak bahan tambahan, seperti Monosodium glutamat (MSG) yang bertanggungjawab untuk rasa makanan yang sedap.

Hasil gambar untuk msg

Walaupun FDA mengiktiraf MSG sebagai selamat untuk dimakan, potensi kesan kesihatannya tetap kontroversial.

MSG boleh menyebabkan disfungsi otak dan kerosakan pada tahap yang berbeza-beza, dan berpotensi untuk mencetuskan atau memburukkan lagi masalah pembelajaran, penyakit Alzheimer, dan banyak lagi.

Selain itu, mi segera juga mengandungi lemak jahat dan kandungan garam yang tinggi. Lemak buruk boleh menyebabkan keradangan pada penyakit jantung, strok dan masalah pencernaan.

Kandungan garam yang tinggi jika diminum secara berterusan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang boleh mengganggu prestasi jantung dan organ lain.

Sekiranya kita melihat kandungan serat dan protein dalam mi segera, mereka juga cukup rendah, walaupun serat penting untuk sistem pencernaan dan protein bermanfaat untuk pertumbuhan dan pemeliharaan sel-sel badan.

Gambar berkaitan

Hasil kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition the Journal of Nutrition (Corak Pengambilan dan Pemakanan Mie Instan Dikaitkan dengan Faktor Risiko Kardiometabolik di Korea) menjelaskan bahawa mereka yang memakan mi segera mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami sindrom metabolik, berbanding mereka yang hanya makan sedikit.

Mereka yang memakan mi segera lebih daripada dua kali seminggu 68% lebih cenderung mengalami sindrom metabolik.

Sindrom metabolik itu sendiri adalah sekumpulan gejala seperti obesiti, tekanan darah tinggi, kadar gula darah tinggi, trigliserida tinggi, dan tahap kolesterol HDL yang rendah.

Menurut Prof Hardiansyah (pakar pemakanan, Institut Pertanian Bogor), mi segera bukanlah makanan berbahaya kerana dilabel sebagai Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM).

Kandungan bahan pengawet yang terdapat dalam mi segera tidak berbahaya jika dimakan dalam had normal.

Baca juga: 3 Sebab psikologi mengapa orang menipu

Anggapan mi yang sukar dicerna dan akan mengembang di usus juga tidak benar kerana jika terbukti benar, setelah makan mi badan kita akan merasa lemah.

Hardi sebenarnya mengatakan bahawa apa yang sering membuat mi tidak sihat untuk dimakan adalah cara mereka disajikan dan dimakan. Orang sering berfikir bahawa makan mi cukup untuk memenuhi pengambilan makanan harian mereka kerana makan mi menjadikan perut cukup kenyang.

Mengandalkan mi segera sebagai satu-satunya sumber makanan tidak dibenarkan.

Tubuh masih memerlukan pengambilan nutrien lain untuk memenuhi keperluan pemakanan seimbang setiap hari.

Mi segera juga membantu

Di sebalik kesan negatif yang disebabkan oleh penggunaan berlebihan, sebenarnya mi segera juga banyak membantu dan berpotensi besar.

 • Dalam bencana alam, misalnya.

Mie segera sering mengambil bahagian dalam misi kemanusiaan seperti bencana alam di dalam dan luar negara. Terdapat hampir setiap bungkus mi segera kerana selain praktikal dan senang dimakan, mi segera juga mudah diterima oleh semua kelas sosial.

Dalam peta sumber logistik makanan yang disiapkan oleh Badan Pengurusan Bencana Nasional (BNPB) pada tahun 2010, mi segera hampir selalu dimasukkan dalam senarai bahan makanan untuk bantuan bencana, selain beras dan bahan tambahan makanan lain.

 • Mengurangkan kes kekurangan zat makanan

Beberapa pakar juga melihat mi segera berpotensi besar untuk mengurangkan kes kekurangan zat makanan. Mie segera boleh digunakan sebagai alat untuk meningkatkan pengambilan vitamin dan mineral anda.

Pengambilan mi segera dalam jumlah berlebihan boleh menyebabkan kesan negatif kepada kesihatan. Pengambilan mi segera dalam jumlah yang berpatutan adalah selamat sambil tetap memenuhi pengambilan badan dengan pemakanan seimbang.

Inovasi dalam pengembangan mi berlian perlu dilakukan, memandangkan potensi besar untuk mengurangkan kes kekurangan zat makanan, bencana, dan sebagainya.

Rujukan

 • Pakar Pemakanan: Mie segera tidak berbahaya
 • Seberapa sihat mi segera?
 • Adakah anggukan segera tidak baik untuk anda?
 • Mi Segera: Adakah Mereka Benar-benar Baik untuk Kesihatan? Kajian
 • Mie segera tidak dilanda masalah serong