Tari Legong: Asal Wilayah, Fungsi, dan Fakta Unik

tarian legong berasal dari

Tarian legong berasal dari Bali. Tarian ini mencerminkan keanggunan, keindahan dan keceriaan para penari Bali. Secara amnya, tarian legong dipersembahkan semasa upacara tradisional atau ketika menyambut tetamu pelancongan

Bali adalah salah satu peneraju pelancongan Dunia. Pulau ini, yang dikenal sebagai Pulau Dewa, memiliki banyak potensi pelancongan, termasuk pelancongan semula jadi dan pelancongan tradisional dan budaya.

Tarian telah menjadi identiti Bali global. Jadi kali ini kita akan membincangkan tarian legong, tarian tradisional Bali.

Asal Tarian Legong

Tarian Legong adalah tarian tradisional Bali yang mempunyai pergerakan yang kompleks dalam bentuk gabungan gerakan penari dengan muzik gamelan tradisional Bali.

Nama tarian legong berasal dari kata Bali "kaki" yang bermaksud gerakan tarian lues, dan juga kata "gong" yang diambil dari unsur-unsur alat muzik gamelan tradisional.

Oleh itu, Tari Legong dapat didefinisikan sebagai tarian yang pergerakannya terikat dengan gamelan atau muzik yang menyertainya.

Biasanya tarian ini dipersembahkan oleh sebilangan kumpulan penari wanita.

tarian legong berasal dari

Fungsi Tarian Legong

Tarian Legong berfungsi sebagai tarian upacara keagamaan, tetapi tarian ini juga dilakukan di lingkungan kerajaan sebagai hiburan dan tarian untuk menyambut tamu kerajaan.

Untuk tempat-tempat tertentu, biasanya dipaparkan di bahagian istana kerajaan. Sehingga kini Tarian Legong masih dipertahankan di Puri Agung Peliatan.

Memasuki era moden, seperti hari ini, fungsi tarian Lengong bukan hanya untuk menyambut tetamu kerajaan. Namun, tarian ini juga dipentaskan untuk menyambut pelancong yang berkunjung ke Bali.

Baca juga: Norma Undang-Undang: Definisi, Tujuan, Jenis, Contoh dan Sekatan

Fakta Menarik mengenai Tari Legong

Bukan hanya tarian suci, tetapi tarian legong mempunyai beberapa fakta unik seperti berikut:

1. Digelar Keraton Legong

kerana sesuai dengan sejarahnya, Tari Legong ini hanya berkembang di lingkungan istana dan kuil.

Itulah sebabnya nama Legong Keraton dulu. Hampir setiap aktiviti istana, Tarian Legong ini selalu ditari. Tidak pernah hadir.

Tetapi kemudian ia mulai berkembang di masyarakat kerana kesedaran seni yang mesti terus hidup sebagai warisan budaya.

2. Penari adalah seorang gadis

Penari legong mestilah gadis, yang mewakili makna suci kerana sifat suci tarian ini dan dijadikan tarian dalam upacara keagamaan yang berlangsung di kuil.

3. Hanya dimainkan oleh dua orang penari

Ini memang sesuai dengan jalan cerita tarian yang menceritakan kisah cinta dan percintaan antara Putera Lasem dan Puteri Rankesari.

4. Dorongan tarian Bali

Sebelum ada Tarian Pendet, Tari Kecak, dan tarian Bali lainnya, Tari Tarian Legong sudah ada di Bali.

Melalui penampilannya di persekitaran kerajaan, Tari Legong menjadi terkenal kepada orang ramai.

5. Kipas

Salah satu sifat unik yang digunakan dalam Tari Legong ini adalah kipas.

6. Keperluan khas untuk penari Leggong

Selain penari mestilah gadis, penari legong mestilah gadis yang tidak haid dan mereka mesti menari semasa bulan purnama. Tetapi buat masa ini tarian legong dapat dipersembahkan pada bila-bila masa.

Keunikan Tari Legong ini adalah sebilangan besar keindahannya. Masih banyak keunikan lain yang perlu diterokai dengan lebih mendalam.

Tujuannya adalah untuk mendidik anak-anak dan cucu-cucunya, agar tidak ditelan oleh tarian Barat.

Terima kasih kerana membaca, semoga bermanfaat.