Mengapa Air Laut Biru?

Soalan oleh Hanson Prihantoro Putro

Selalunya lautan tampak biru, tetapi air laut boleh menjadi warna apa pun bergantung pada zarah terlarut, kedalaman air, dan jumlah cahaya yang diterimanya.

Panjang gelombang cahaya yang dapat melalui bahan bergantung pada komposisi bahan.

Gelombang cahaya biru dipancarkan lebih dalam di air laut, sementara cahaya merah dapat diserap dengan cepat oleh air laut.

Sebenarnya, bukan hanya warna biru yang dipantulkan oleh air laut, tetapi warna biru yang dipantulkan lebih banyak dan juga kuat untuk menembus jauh lebih dalam, sementara warna lain dengan tenaga yang lebih rendah seperti hijau, kuning dan merah lebih mudah diserap oleh air.

Sekiranya hanya terdapat sedikit air, kesan warna ini kurang dapat dilihat. Pantulan dan penyerapan masih berlaku, tetapi bahagiannya kecil, sehingga air kelihatan seperti biasa, jelas. Inilah yang berlaku pada air di dalam gelas.

Semakin dalam air, semakin gelap warna biru.

Ini berkaitan dengan warna biru yang memiliki tenaga tertinggi dibandingkan dengan warna lain, sehingga dapat meresap lebih dalam ke dalam air (lihat gambar), sementara warna lain telah diserap sepenuhnya.

Kadang-kadang laut kelihatan hijau, ini kerana laut menahan banyak tumbuh-tumbuhan atau alga dan bahan sedimen dari sungai yang mengalir ke laut. Cahaya biru lebih banyak diserap dan pigmen kuning dari tumbuh-tumbuhan bercampur dengan cahaya biru menjadikan air laut kelihatan hijau.

Beberapa kali lautan akan kelihatan coklat gelap atau susu setelah ribut. Ini berlaku kerana angin dan arus lautan yang disebabkan oleh ribut dapat mengganggu pasir dan sedimen dari sungai yang mengalir ke laut, serta akibat dari awan gelap.

Baca juga: Formula rahsia untuk mencampurkan air dan minyak [Kaedah mudah]

Dijawab oleh Ferry Fj Ginting, Fajrul Falah, Peny Cahaya Azwari, Indra Abdurrouf, Adexon, Saza Homeschooling.