15+ Ikan Hiasan Air Tawar yang Mudah Dijaga (Tidak Mudah Mati)

ikan hiasan air tawar

Ikan hiasan air tawar yang mudah dijaga termasuk ikan betta, ikan keli, ikan koi, ikan mas, ikan louhan dan banyak lagi dalam artikel ini.

Menjaga ikan hiasan boleh menjadi alternatif aktiviti yang menyeronokkan.

Ikan hiasan adalah haiwan peliharaan yang senang dan praktikal dari segi penjagaan. Di samping itu, ikan hiasan tidak perlu memerlukan banyak ruang sehingga boleh diletakkan di mana sahaja secara fleksibel.

1. Ikan Betta

Ikan betta sangat popular sebagai ikan peliharaan yang mempunyai bentuk dan watak yang unik. Ciri-ciri ikan ini cenderung agresif dalam mempertahankan wilayahnya.

Walau bagaimanapun, ikan betta dapat dikelompokkan dengan jenis ikan lain yang lebih besar dalam satu akuarium.

2. Manfish

Manfish adalah sekumpulan cichlid atau cyclid, juga dikenal sebagai ikan malaikat. Ciri khas ikan ini adalah bentuknya yang rata menyerupai layang-layang.

Ikan jenis ini mempunyai sirip elegan panjang yang membuat orang berminat menjaganya. Selain itu, harganya agak murah dan senang didapati di pelbagai kedai ikan hiasan.

3. Ikan Koi

Ikan Koi dimasukkan sebagai sejenis ikan peliharaan yang popular di Dunia. Warna-warna indah di tubuhnya menjadi tarikan utama.

Ikan jenis ini sangat senang dipelihara dengan kos penyelenggaraan yang minimum. Anda tidak perlu risau tentang kualiti air kerana ikan koi dapat bertahan walaupun di perairan keruh.

4. Ikan tanduk bunga

Jenis ikan ini sangat dikenali di kalangan masyarakat Dunia, kerana banyak orang memeliharanya. Ikan Louhan mempunyai ciri yang sangat mudah dikenali, iaitu bahagian depan kepala yang menonjol.

Ikan Flowerhorn sering dikaitkan sebagai simbol keberuntungan. Selain itu, bentuk unik dengan kombinasi warna yang indah sangat diminati oleh penjaga ikan.

5. Ikan Tetra Neon

Ikan jenis ini mempunyai warna badan yang menarik. Ikan neon sering menjadi salah satu pilihan terbaik bagi mereka yang suka ikan hiasan.

Penjagaan ikan neon juga cukup mudah. Teurtama untuk pemula yang masih belum banyak pengalaman merawat ikan hiasan.

Ikan neon termasuk dalam ikan yang biasanya hidup dalam kumpulan. Oleh itu dengan menjaga ikan neon ini, anda dapat menghidupkan akuarium bersama ikan dan tanaman hiasan yang lain.

6. Ikan Lemon

Ikan lemon termasuk dalam cadangan untuk ikan hiasan air tawar yang patut dijaga. Seperti namanya, ikan ini diberi nama ikan lemon kerana warnanya kuning cerah yang sangat mirip dengan lemon.

Baca juga: 20+ Contoh Puisi Keagamaan dan Nasihat Bijaksana

Jenis ikan hiasan air tawar ini berasal dari Afrika dengan warna kuning lemon khas dan jalur hitam pada sirip punggungnya. Ikan ini adalah sejenis ikan air tawar yang mempunyai ciri wilayah , yang bermaksud bahawa ia memiliki wilayah dan termasuk ikan hiasan yang hidup sendiri atau bersendirian.

7. Ikan Oscar

Ikan Oscar adalah jenis ikan hiasan air tawar lain yang mudah dijaga, habitat awal ikan hiasan ini adalah air tawar di sungai Amazon. Ikan segar jenis ini mempunyai nama latin Astronotus ocellatus, dalam perkembangannya ikan hiasan Oscar dapat diusahakan.

Di habitat mereka, ikan ini adalah jenis ikan air tawar yang agresif, jadi untuk menjaga ikan ini jangan mencampurkannya dengan jenis ikan hiasan air tawar yang lain. Seperti ikan Flowerhorn, perawatan ikan Oscar sangat mudah, cukup untuk memberi makan dan membersihkan akuarium dengan betul dari sisa ikan.

8. Ikan Emas

ikan hiasan air tawar

Ikan ini adalah jenis ikan hiasan yang paling dikenali kerana sering dijumpai di akuarium pemula. Memelihara ikan mas sangat digemari kerana mereka senang dijaga dan cenderung ramah dengan ikan lain. Makanannya juga sangat senang didapati di pelbagai kedai ikan.

Terdapat banyak jenis ikan hiasan jika anda berminat untuk menjaga jenis ikan ini. Spesies ini sangat pelbagai dengan ekor dan mata yang unik.

9. Ikan Hantu Hitam

ikan hiasan air tawar

Ikan ini masih kurang dikenali di kalangan masyarakat Dunia kerana penanamannya masih jarang berlaku.

Walau bagaimanapun, ikan ini patut dijaga kerana warna terang yang unik hanya terdapat di ekornya. Semakin terang corak ekor ikan ini, semakin mahal harganya.

10. Ikan Pedang

Seperti namanya, ikan ini menyerupai pedang kerana ekor runcing. Ikan ini mempunyai warna merah terang dengan sirip runcing di perutnya.

Ikan pedang mudah dijaga kerana ia dapat hidup di perairan hangat dan sejuk. Makanan jenis ini mudah dijumpai di pelbagai kedai haiwan peliharaan.

11. Ikan Guppy

ikan hiasan air tawar

Ikan guppy dikenali dengan nama Latin Poecilia reticulata. Ikan jenis ini dikenali sebagai ikan pelagi kerana warnanya yang berwarna.

selain berwarna terang, ikan ini jinak dan kuat sehingga mudah untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran baru bersama dengan jenis ikan lain.

12. Ikan Platy

ikan hiasan air tawar

Ikan platy mempunyai warna cerah seperti oren, biru, perak, dan emas. Corak menarik ini menjadi tarikan utama bagi peminat ikan hiasan.

Jenis ikan ini merangkumi ikan yang dapat hidup secara berkelompok sehingga senang dibiakkan dengan ikan lain. Ikan platy cenderung tenang dan bertoleransi dengan ikan lain.

13. Ikan molly

ikan hiasan air tawar

Ikan ini, dengan nama Latin Poecilia sphenops, adalah spesies ikan air tawar yang mudah dipelihara dengan harga yang berpatutan. Terdapat dua jenis ikan molly yang mudah dijumpai, iaitu molly pendek dan moli biasa.

Baca juga: Penginapan adalah - Definisi dan Jenis [LENGKAP]

Berasal dari Mexico, ikan ini sering mendiami air segar dan payau. Memiliki sifat tenang, ikan ini dapat hidup bersama dengan ikan lain di satu akuarium.

14. Ikan Discus

ikan hiasan air tawar

Ikan diskus berbentuk seperti bulatan rata yang melebar. Jenis ikan ini berasal dari perairan Sungai Amazon tetapi telah banyak ditanam di pelbagai negara. Warna terang dan terang menjadi tarikan utama.

Sekiranya anda seorang pemula dalam memelihara ikan, jenis ikan ini tidak digalakkan kerana mempunyai sifat agresif sehingga tidak sesuai jika digabungkan dengan jenis ikan hiasan yang lain. Selain itu, ikan diskus juga cenderung karnivor.

15. Lemak Badut Ikan

ikan hiasan air tawar

Ikan ikan badut, juga dikenal sebagai ikan botia harimau, adalah ikan air tawar yang berasal dari perairan Dunia tepat di pulau Sumatera dan Kalimantan.

Warnanya unik dan menarik perhatian peminat ikan hiasan di seluruh dunia. Selain itu, ikan badut adalah ikan jinak yang mudah dijaga dan disatukan dengan persekitaran baru.

Walau bagaimanapun, ikan jenis ini agak pemalu sehingga kebanyakannya sunyi dan bersembunyi di sebalik objek seperti karang dan rumah di akuarium.

16. Danio Zebrafish

ikan hiasan air tawar

Ikan Zebrafish danio juga dikenali sebagai zebrafish. Haiwan air ini berasal dari keluarga Cyprinidae yang mempunyai ukuran badan yang kecil. Jenis ikan ini senang dijumpai di Asia Selatan dan Tenggara.

Ia dinamakan sebagai zebrafish kerana mempunyai garis-garis mendatar seperti corak zebra dengan beberapa bintik atau batang menegak.

Jenis ikan ini merangkumi ikan yang senang dipelihara. Mereka mempunyai sifat yang mudah disesuaikan dan tahan terhadap pelbagai keadaan air yang berubah. Jadi ikan ini sesuai jika anda seorang pemula dalam menjaga ikan hiasan air tawar.

17. Ikan sapu

ikan hiasan air tawar

Seperti namanya, ikan ini dapat membantu anda menjaga kebersihan kolam atau tangki ikan anda. Sebabnya ialah ikan ini mampu memakan lumut dan alga yang melekat di sisi kolam sehingga menjaga kolam dan akuarium tetap bersih.

Tongkat sapu bukan sekadar hitam pekat. Mereka juga mempunyai pelbagai corak, seperti corak harimau, poladot, dan zigzag.

18. Ikan Keli Cory

ikan hiasan air tawar

Ikan keli cory kecil, tenang dan senang hidup dengan jenis ikan lain. Jenis ikan ini sesuai digunakan sebagai pilihan tambahan untuk akuarium komunal.

Mereka mudah menyesuaikan diri dengan ikan lain. Selain itu, ikan ini juga membantu membersihkan alga di akuarium kerana tabiat semula jadi mereka sebagai pemakan alga.


Ini adalah ulasan cadangan untuk ikan hiasan air tawar yang senang dijaga. Adakah anda telah memutuskan jenis ikan hiasan air tawar yang ingin anda simpan?