Adakah Tumbuhan Berkomunikasi Terlalu?

Bayangkan jika bunga matahari benar-benar dapat bercakap antara satu sama lain seperti dalam pertunjukan teater kanak-kanak tadika.

Tumbuhan juga bercakap. Kadang-kadang sembang mereka boleh menarik, kadang tidak. Kadang kala

Tumbuhan yang mempunyai lebih banyak masalah cuba bercakap dan menyelesaikan akar masalah mereka, tetapi jika itu tidak berjaya, kadang-kadang mereka boleh mendiamkan diri. Ini sering berlaku di kedai-kedai bunga, di mana salah seorang dari mereka keluar dari bandar kerana dia menjadi bahan gosip di kalangan rakan-rakannya. Hehehe ~

Tumbuhan berkomunikasi dengan tanaman dan serangga lain, walaupun nampaknya mereka tidak menggunakan kata-kata lembut untuk memberi komen mengenai bahagian tanaman mereka.

Komunikasi tumbuhan berlaku bermula pada tahap di dalam tubuh tumbuhan itu sendiri, antara satu tanaman dengan tanaman yang lain, serta komunikasi antara tumbuhan dan serangga bersama-sama.

Komunikasi dalam Badan Tumbuhan

Tumbuhan menghasilkan nutrien dan cecair di akarnya, kemudian menyebarkan bahan-bahan ini ke semua bahagian badan tumbuhan.

Cara daun berinteraksi dengan atmosfera mempengaruhi tekanan dalaman tanaman, sehingga mempengaruhi pemindahan bahan-bahan ini dari akar ke bahagian tanaman yang menjadi sasaran.

Interaksi daun dengan matahari menghasilkan nutrien untuk semua bahagian tumbuhan melalui fotosintesis.

Seperti semua organisma yang diketahui oleh kita, tumbuhan menggunakan rantai molekul RNA (asid ribonukleik) panjang untuk menyampaikan mesej mereka.

Mesej-mesej ini kemudian disampaikan dalam sel untuk manusia, dan untuk tumbuhan baik di dalam sel dan juga dari satu sel ke sel yang lain. RNA berfungsi seperti tukang pos, ya.

Posmen RNA bergerak ke dua arah dan mempengaruhi tahap kandungan protein di pelbagai bahagian tumbuhan.

Tahap protein ini dapat mengandungi maklumat seperti mengenai keadaan fizikal seluruh tubuh tumbuhan, memberi isyarat kehadiran bakteria atau virus tersebut, dan bahkan mengenali musim apa itu.

Tumbuhan mempunyai sejenis rangkaian telefon kimia dalam diri mereka.

Baca juga: Formula rahsia untuk mencampurkan air dan minyak [Kaedah mudah]

Komunikasi Antara Tumbuhan

Akar tumbuhan dapat melepaskan bahan kimia yang dapat menarik atau menghalau organisma lain.

Tumbuhan parasit dapat "memberitahu" tanaman inangnya untuk memberikan jumlah bahan kimia yang diperlukannya.

Tumbuhan parasit ini membiarkan benihnya menggantung di tanah sehingga mereka menemui bahan kimia yang dikeluarkan oleh akar tumbuhan yang berpotensi menjadi tuan rumah mereka.

Kemudian parasit ini bercambah dan tumbuh melekat pada tanaman inang.

Cara lain adalah dengan melepaskan bahan kimia tertentu ke udara. Perkara menarik ini berlaku dalam interaksi tanaman tembakau dengan Sagebrush.

Apabila serangga memakan daun satu sagebrush, ia melepaskan kimia metil jasmonate. Tumbuhan tembakau, yang terletak di arah angin dari sagebrush yang rosak, kemudian menghasilkan PPO kimia yang menjadikan daun tembakau tidak menyenangkan serangga.

Tembakau ini lebih mampu menahan serangan serangga daripada tanaman tembakau lain yang jauh dari sagebrush. Jelas ini adalah sistem amaran antara tanaman!

Komunikasi Tumbuhan dengan Serangga

Tumbuhan memerlukan kehadiran lebah untuk membiak.

Lebah yang menempel pada bunga tanaman akan membawa serbuk sari ke putik tanaman serupa, sehingga menghasilkan pembiakan tanaman.

Lebah dan banyak serangga mempunyai mata yang lebih sensitif untuk melihat sinar ultraviolet. Ternyata banyak bunga botani memancarkan corak dalam sinar ultraviolet. Kita tidak dapat melihatnya kerana kita hanya dapat melihat pada spektrum cahaya yang dapat dilihat.

Coraknya berbeza dari bunga ke bunga, corak ultraviolet ini seolah-olah memandu lebah ke tempat mereka memerlukannya.

Sebilangan corak ini menonjolkan pusat debunga, sementara yang lain membuat corak mata lembu atau bahkan corak garis pendaratan yang menuju ke debunga.

Komunikasi Pengumpulan Tumbuhan dan Serangga

Para saintis di Jepun, iaitu Shimoda dan Takabayashi, telah melakukan penyelidikan yang sangat baik ini.

Baca juga: Lubang Hitam atau Mata Kucing? Inilah Cara Saintis Memotret Lubang Hitam

Mereka meletakkan hama labah-labah pada tanaman kacang lima, tungau kemudian memakan kacang lima.

Ketika tungau mula menyerang kacang lima, mereka menghasilkan bahan kimia yang membuat mereka terasa tidak menyenangkan pada tungau, seperti yang dilakukan dengan tembakau.

Kacang Lima juga menghasilkan bahan kimia lain yang menyebar ke udara ke tanaman kacang lima yang lain. Ini menyebabkan kacang lima yang lain juga menghasilkan bahan kimia yang tidak sedap.

Menariknya, kilang kacang lima juga menyebarkan bahan kimia yang dapat menarik serangga lain yang gemar memakan hama labah-labah. Jadi kacang lima selain memiliki sistem peringatan awal, juga mampu memanggil pasukan untuk menghancurkan musuh-musuhnya.

Jagung juga melepaskan bahan kimia di udara untuk mengundang tawon untuk memusnahkan ulat yang menyerang jagung.

Jenis komunikasi ini ternyata menjadi bentuk umum di antara tumbuhan itu sendiri dan antara tumbuhan dan serangga.

Komunikasi Tumbuhan dengan Manusia?

Terdapat isu yang cukup popular yang mengatakan bahawa jika kita bernyanyi dengan tanaman di rumah kita, kesihatan dan pertumbuhan tanaman akan baik. Tetapi saya tidak tahu pasti adakah ini benar atau hanya mitos.

Yang jelasnya ialah komunikasi antara tumbuhan sangat elegan, tanpa banyak suara, tetapi dapat saling memahami. Seperti ungkapan "bercakap dalam diam".

Baca juga: Adakah Haiwan Mempunyai Bahasa

Rujukan:

Shimoda T, Takabayashi J. 2001. Respons Oligota kashmiricabenefica, pemangsa serangga spesies tungau labah-labah, terhadap mudah menguap dari daun yang dipenuhi bulu di bawah keadaan makmal dan ladang . Entomologia Experimentalis et Aplicata 101 (1): 41-47

Kac, E. 1994. Esei Mengenai Kefahaman Manusia . www.ekac.org/essay.html