Kuiper, tali pinggang terbesar di Sistem Suria Kita

Semasa anda memakai seluar dan mengikat tali pinggang keledar. Pernahkah anda terfikir berapa lama sekiranya tali pinggang gesper di seluruh dunia yang pernah dibuat oleh manusia digabungkan? Adakah akan lebih lama daripada tali pinggang ini? Tali pinggang terbesar di Sistem Suria kita? Tali pinggang Kuiper?

Di pinggir jauh sistem suria kita terdapat batu gergasi seperti asteroid, objek angkasa kecil yang mengorbit matahari, kawasan ini terbentang dari seberang orbit planet Neptunus dan menjangkau sejauh 50 unit astronomi -1 unit astronomi kira-kira sama dengan 15 juta kilometer- dari matahari kita. Kumpulan objek ini dipanggil Kuiper Belt.

Tali pinggang Kuiper dapat dilihat sebagai tali pinggang asteroid - seperti tali di antara orbit Marikh dan Musytari - tetapi tali pinggang asteroid 20 kali lebih lebar dan 200 kali lebih besar dalam jisim.

Objek Kuiper Belt umumnya terdiri daripada semua bahan beku, seperti ais, ammonia, metana dan bahan yang serupa dengan komet.

Jadi, bagaimana asal-usul tali pinggang ini terbentuk? Bilakah manusia menyedari tali pinggang ini?

Kenneth Edgeworth, ahli astronomi pada tahun 1943 mengemukakan hipotesis bahawa bahan-bahan yang membentuk sistem suria yang kini terletak di seberang orbit Neptunus jaraknya sangat jarang antara satu sama lain, sehingga mustahil untuk mengembun dan mengagregat untuk membentuk planet, maka mereka menjadi banyak objek kecil. jumlah. Beberapa kali sebahagian dari mereka bergerak menuju Matahari dan menjadi komet.

Beberapa tahun kemudian ahli astronomi lain bergabung untuk terlibat dalam masalah ini, adalah Gerard Kuiper pada tahun 1951 membuat hipotesis bahawa di luar sana mungkin ada sisa bahan dari pembentukan sistem suria yang berbentuk seperti komet. Ditambah dengan hasil simulasi komputer yang meniru proses pembentukan sistem suria, diketahui bahawa setelah sistem suria terbentuk, ada sekumpulan benda-benda sisa yang tidak membentuk planet yang terletak di pinggir luar sistem suria.

Baca juga: Ciri-ciri Planet dalam Sistem Suria (PENUH) dengan Gambar dan Penjelasan

Kuiper dengan yakin menyangka benda-benda ini akan dijumpai.

Empat dekad kemudian, pada tahun 1992, keberadaan objek ini akhirnya diketahui, sebuah objek yang diberi nama 1992QB1 dapat diperhatikan yang terletak tepat di kawasan di mana Kuiper Belt dianggap.

Selepas itu pada bulan-bulan berikutnya, semakin banyak objek Kuiper Belt ditemui, ahli astronomi di seluruh dunia akhirnya percaya, jika tali pinggang terbesar di Sistem Suria itu nyata.

Sejak itu, pendapat muncul bahawa Pluto sebenarnya bukan planet yang setaraf dengan planet lain di Sistem Suria kita, tetapi anggota Kuiper Belt. Begitu juga, satelit Neptunus, Triton dan Nereid, dan satelit Saturnus, Phoebe, adalah objek Kuiper Belt yang ditangkap oleh graviti planet ini.

Oleh kerana kewujudan tali pinggang ini sebenarnya dihipotesiskan oleh dua orang, iaitu Kenneth Edgeworth dan Gerard Kuiper, para astronom berpendapat bahawa penamaan kawasan ini lebih tepat disebut Edgeworth-Kuiper Belt. Walau bagaimanapun, ini sudah dikenali sebagai Sabuk Kuiper.

Bayangkan berapa banyak lemak di perut anda jika anda memakai tali pinggang kuiper seperti ini. Hehe.


Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif


Rujukan:

Buku Penerokaan Sistem Suria, A. Gunawan Admiranto. 2017. Mizan.