Khayalan Adalah ... Penjelasan, Jenis dan Kaedah Penanganan

khayalan adalah

Khayalan adalah sejenis gangguan jiwa yang dikenali sebagai psikosis, yang biasanya dicirikan oleh ketakselanjaran antara pemikiran, imaginasi, emosi dan kenyataan.

Seseorang yang menderita khayalan sering mempunyai pengalaman yang berbeza dengan kepercayaan, percaya pada perkara-perkara yang tidak nyata dibandingkan dengan keadaan yang sebenarnya dan jika terbukti bahawa apa yang diyakini berbeza dari kenyataan, dia masih memarahi pemikirannya.

Gangguan khayalan boleh mengganggu hubungan pesakit dengan orang di sekelilingnya kerana fikiran yang tidak sesuai dengan kenyataan, jadi jika ada orang yang mengalami khayalan atau psikosis di persekitaran anda, segera berjumpa doktor atau profesional kesihatan mental.

Jenis Khayalan

khayalan adalah

Bagi beberapa jenis khayalan yang dialami oleh penghidap, sering khayalan yang dialami oleh kebanyakan penghidapnya adalah khayalan paranoia. Nah, di sini kami menerangkan jenis khayalan:

  • Khayalan keagungan

Seseorang yang mengalami khayalan seperti ini nampaknya mempunyai lebih banyak kekuatan, harga diri, identiti atau pengetahuan.

Dia merasakan bahawa dia telah menemui sesuatu yang luar biasa atau mempunyai kemampuan unik yang tidak dimiliki oleh siapa pun.

Dalam satu kes, seseorang dengan khayalan keagungan percaya bahawa dia adalah orang yang terkenal atau pemimpin mazhab agama tertentu.

  • Khayalan somatik

Orang dengan khayalan percaya bahawa mereka mempunyai kecacatan dalam badan atau mempunyai keadaan perubatan tertentu, kadang-kadang orang dengan khayalan somatik merasakan sensasi fizikal atau disfungsi tertentu.

  • Khayalan erotomanik

Seseorang dengan khayalan erotomanik percaya bahawa dia disayangi oleh seseorang yang dianggap menyukainya, biasanya orang terkenal atau orang penting.

Orang yang khayalan ini cuba mendekati dan berinteraksi bahkan sehingga mengintai orang itu secara diam-diam.

  • Paranoia yang tidak menyenangkan

Khayalan paranoia percaya bahawa mereka telah dianiaya dan percaya bahawa mereka sedang dibuntuti atau seseorang merancang untuk mencederakan mereka.

Baca juga: Panduan untuk memuat turun video Twitter dengan mudah dan cepat

Penghidap khayalan ini tidak mempercayai orang di sekeliling mereka dan merasa sangat cemas dan takut. Kadang kala mereka juga mengasingkan diri dan sering mengadu kepada pihak berkuasa.

  • Khayalan cemburu

Khayalan yang cemburu menunjukkan bahawa seseorang percaya pasangannya curang dan bahawa mereka tidak jujur ​​dengan mereka.

  • Khayalan bercampur

Khayalan bercampur adalah khayalan yang dialami penderita bukan hanya satu jenis tetapi bercampur dengan khayalan jenis lain.

Cara mengatasi Delusi

Orang dengan khayalan mesti mendapat rawatan yang sewajarnya, kerana kehidupan dan masa depan mereka akan terancam.

Walaupun tahapnya tidak seburuk skizofrenia, orang dengan khayalan sering enggan minum ubat.

Sekiranya rawatan sering ditangguhkan, dikhuatiri pesakit akan mengalami gejala yang lebih teruk. Inilah cara menangani khayalan.

1. Mengambil dadah

Orang yang mengalami khayalan boleh mengambil ubat antipsikotik kerana dapat mengurangkan dan melegakan khayalan pesakit.

Ubat ini juga dapat mengurangkan gejala gangguan mental seperti mudah marah, gelisah dan sukar tidur.

Dos ubat ini akan dimulakan dari dos terendah untuk mengelakkan kesan sampingan dari rawatan farmakologi. Selanjutnya, ia akan ditambah secara perlahan untuk mengelakkan kecurigaan dari pesakit.

2. Psikoterapi

Selain mengambil ubat, psikoterapi juga dilakukan untuk mendapatkan rawatan yang lebih baik.

Ahli terapi akan cuba mengelakkan perkara-perkara yang berkaitan dengan kandungan khayalan dan cuba mencerminkan kenyataan dalam keadaan yang betul.

Oleh itu, penjelasan mengenai Delusi, jenis khayalan dan cara mengatasinya. Terima kasih