Bagaimana telefon pintar mempengaruhi prestasi otak anda?

Berapa kerap anda memeriksa telefon pintar anda?

Setiap 30 minit? Setiap 15 minit? Atau 5 minit sekali? Hanya untuk melihat sama ada terdapat pemberitahuan masuk atau snapgram orang yang anda ikuti.

Anda tidak bersendirian, kebanyakan orang melakukan begitu sahaja.

Lalu apa kesannya?

Dalam penyelidikan yang diterbitkan dalam  Journal of Association for Consumer Research (JACR), didapati bahawa ketika seseorang berjaya membangun perhatian (fokus) yang berterusan - seperti ketika menghindari godaan untuk memeriksa telefon bimbit, kemampuan kognitif mereka meningkat.

Dan apabila seseorang berinteraksi dengan telefon pintar (walaupun ia dimatikan), kemampuan kognitif mereka akan berkurang.

Hasil lukisan untuk kognitif tidak jelas

Dalam kajian ini, juga dinyatakan bahawa rata-rata pemilik telefon pintar memeriksa telefon bimbit mereka 85 kali sehari.

Ada yang mengatakan bahawa semasa dalam perjalanan lebih baik kehilangan dompet daripada telefon bimbit.

Sebenarnya, 90% melaporkan bahawa mereka tidak pernah meninggalkan rumah tanpa telefon bimbit mereka, dan 46% mengatakan bahawa mereka tidak dapat hidup tanpa telefon bimbit.

Walaupun telefon pintar adalah peranti kecil yang memberikan banyak maklumat, ia juga memberi kesan negatif.

Cukup menjengkelkan.

Hasil gambar untuk kajian dengan telefon pintar

Contohnya, anda serius belajar. Baca buku yang diterjemahkan oleh Biology Campbell, yang bahasanya agak rumit untuk difahami.

Kemudian letakkan telefon bimbit anda di atas meja tempat anda belajar. Walaupun anda tidak mengoperasikannya, ketika lampu pemberitahuan telefon bimbit anda berkedip, mata anda secara tidak sedar akan melihatnya.

Dan ketika itulah fikiran untuk memeriksa apakah pemberitahuan itu. Segera tumpuan anda hilang pada buku yang anda baca. Itulah salah satu pengaruh telefon pintar.

Bayangkan fokus yang anda bina dari awal akan tiba-tiba hilang kerana lampu pemberitahuan tadi. Lampu pemberitahuan dirancang dengan warna terang dan kontras sehingga anda berminat untuk memeriksanya.

Tidak dapat dinafikan bahawa mereka (telefon pintar) dapat memberikan kesejahteraan bagi pengguna mereka, tetapi kerana telefon pintar ini selalu ada di sisi anda, ia boleh menyebabkan masalah kognitif di otak.

Pengaruh telefon pintar memenuhi sebahagian otak kita. Ini bererti menempati sebagian ruang minda kita, inilah yang dimaksudkan dengan penurunan kerja otak akibat adanya telefon pintar.

Fikirkan otak sebagai kotak kosong.

Kemudian saya menganggap "kewujudan telefon pintar" sebagai "objek X" Sekarang saya meletakkan objek X ke dalam kotak kosong. Objek X jelas menempati beberapa ruang di dalam kotak, bukan?

Baca juga: 6 Maklumat asas mengenai otak

Dan jelas bahawa kotak yang tidak diisi dengan objek X dapat memuat lebih banyak objek lain (tugas lain yang dilakukan oleh otak) daripada yang sudah diisi dengan objek X.

Mungkin anda tidak dapat memahami analogi tadi. Tetapi itulah pendekatan saya yang dapat menggambarkan apa maksudnya "menempati beberapa ruang di otak".

Bahaya Berbilang Tugas

Contoh lain adalah berikut.

Adakah anda pernah mendengar kenyataan seperti ini,

"Jangan mendengarkan muzik semasa anda bekerja atau melakukan sesuatu"?

Saya setuju dengan kenyataan ini.

Kenapa? Tidak setiap individu bekerja berbeza?

Sebenarnya, aktiviti ini dinamakan multitasking .

Seorang pakar sains saraf kognitif, Daniel Levitin, mengatakan bahawa melakukan sesuatu sambil mendengar muzik sebenarnya menjadikan produktiviti menurun kerana fokus kita terbahagi antara aktiviti yang sedang kita jalankan dan mendengar muzik.

Ada juga yang mengatakan multitasking menghalang memori jangka pendek. Pernahkah anda mahu menyapu tetapi memutuskan untuk memeriksa telefon bimbit anda terlebih dahulu ...

... Dan setelah bermain telefon bimbit, akhirnya tidak menyapu kerana anda terlupa?

Berikut adalah contoh cara yang boleh anda gunakan untuk mengurangkan pergantungan pada telefon pintar.

1. Mula membaca buku bercetak ( mencetak ).

Hasil gambar untuk buku dan ebook

Bukannya membaca e-book atau e-book tidak bagus.

Tetapi di sini tujuannya adalah agar anda tidak mempunyai kebiasaan memegang telefon pintar. Memang e-buku lebih praktikal jika anda membawanya ke mana-mana, tetapi masalahnya adalah ketika kita membaca e-book , tiba-tiba ada pemberitahuan, sama ada dari WhatsApp, Instagram, atau aplikasi lain.

Ini benar-benar mengalihkan perhatian anda daripada apa yang anda baca.

Fokus membina tidak semudah yang anda fikirkan. Memerlukan beberapa minit untuk membina fokus.

Mungkin timbul pertanyaan seperti ini, “Anda boleh mematikan data mudah alih. Jadi tidak ada pemberitahuan lagi. " Kembali ke kajian di atas.

Hanya kehadiran telefon pintar di sekitar anda, walaupun anda telah membina fokus, masih ada bahagian otak yang kurang berkurang yang tersedia.

Oleh itu, walaupun anda mematikan data mudah alih dari telefon pintar anda dan berharap anda tidak mendapat pemberitahuan masuk yang menjengkelkan, masih ada godaan (jika anda seorang penagih telefon pintar) untuk memeriksa telefon bimbit anda.

Kembali membaca buku bercetak, terdapat lebih banyak faedah yang anda dapat ketika membaca buku daripada e-buku .

Dari satu kajian pada tahun 2013, didapati bahawa pelajar kelas 10 (mungkin kelas ini sedang dikaji) mendapat markah yang lebih baik pada ujian pemahaman membaca jika mereka membaca di atas kertas dan bukannya di layar.

Baca juga: 3 petua mudah untuk membaca ebook dengan selesa [Terbukti]

2. Fikirkan semula berapa banyak faedahnya

Fikirkan lebih lanjut mengenai apakah faedah yang anda peroleh daripada menggunakan telefon pintar bernilai masa yang anda habiskan.

Sebilangan besar orang kita mengendalikan telefon bimbit mereka selama kira-kira 5 jam sehari secara purata. Dari bangun tidur hingga tidur.

Jangka masa yang panjang itu jelas memberi kesan yang besar terhadap aktiviti lain yang lebih penting.

Sebagai contoh, ia boleh digunakan untuk mengembangkan bakat anda, atau membaca buku. Adakah diam, menjaga kepala ke bawah, ibu jari bergerak dari bawah ke atas meluncur skrin menyelesaikan masalahnya? Saya tidak fikir begitu .

3. Sembunyikan telefon pintar

Beritahu rakan atau ibu bapa terdekat anda untuk menyembunyikan telefon pintar tanpa mengetahui tempatnya oleh anda.

Mungkin idea ini terdengar pelik. Tetapi ia cukup berkesan.

Saya melakukannya semasa belajar di kolej. Oleh itu, saya meminta ibu bapa saya menyembunyikan telefon bimbit saya sebentar.

Dengan cara ini, anda tidak akan berfikir berapa banyak telefon bimbit yang tinggal, perlu dicas atau tidak, apa yang lelaki ini lakukan, di mana anda lakukan.

Memang , sangat menyenangkan untuk mendapatkan maklumat atau istilah menguntit . Internet penuh dengan hiburan. Video kucing comel di Instagram, video YouTube yang popular, tetapi perkara yang tidak cukup penting harus dielakkan.

Lebih baik mendapat kesenangan sebenar daripada yang maya, bukan?

Well , saya tidak akan mengatakan bahawa anda perlu mengharamkan semua akaun media sosial anda.

Sekarang, fikirkan semula berapa banyak faedah yang anda dapat dari aktiviti media sosial.

Adakah sama dengan berapa jam yang anda habiskan untuk aktiviti ini? Adakah ini akan memberi kesan yang baik kepada anda di masa hadapan? Fikir semula .

Kita semua memahami kegembiraan dunia kita yang selalu berkabel - hubungan, pengesahan, ketawa ... maklumat. ... Tetapi kita baru mulai memikirkan kosnya.

Andrew Sullivan (2016)

Rujukan

  • Brain Drain: Kehadiran Telefon Pintar Sendiri Mengurangkan Kapasiti Kognitif Yang Ada
  • Rasa ingin tahu: Telefon Pintar Membantutkan Prestasi Mental Anda - Walaupun Tidak Berfungsi
  • Rasa ingin tahu: Sekiranya Anda Membaca Dari Kertas Atau Skrin?