Kenapa panas hari ini?

Siapa di sini yang terlalu panas akhir-akhir ini? Walaupun sudah bulan Oktober dan sepatutnya memasuki musim hujan.

Di kota Semarang suhunya dapat mencapai 35 darjah, dan ternyata ini bukan hanya terjadi di kota Semarang. Suhu bandar di Jawa pada masa ini berkisar antara 33-35 darjah Celsius. Jelas itu membuatkan kita berasa panas.

Tapi tenang, suhu dalam lingkungan 33-35 darjah memang panas, tetapi untuk iklim tropika seperti Dunia masih normal dan normal.

Sebenarnya, terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kenaikan suhu di bandar-bandar besar akhir-akhir ini, tetapi antara perkara yang menyebabkannya adalah…

Suhu udara merangkumi dua aspek, iaitu tahap dan intensiti sinaran suria yang mencapai permukaan bumi.

Keamatan sinaran matahari berdasarkan masa bergantung pada garis lintang bumi sehubungan dengan matahari dan keadaan atmosfera. Sementara itu, berdasarkan kedudukannya, cahaya matahari bergantung pada kedudukan matahari itu sendiri di bumi, sama ada ia terletak di atas khatulistiwa atau khatulistiwa atau jauh dari kedudukan khatulistiwa di bumi.

Apabila kedudukan matahari berada tepat di atas khatulistiwa, intensiti sinaran matahari akan menjadi lebih kuat, dan sebaliknya, jika berada jauh dari khatulistiwa, intensiti akan menurun.

Sekiranya kita melihat keberadaan Matahari ... posisi matahari saat ini berada di hemisfera selatan, di sekitar wilayah Dunia. Sehingga kita secara langsung menerima paparan cahaya matahari yang hampir tegak lurus dengannya.

Sebenarnya, kedudukan matahari tepat melewati khatulistiwa bumi pada 23 September 2018, yang disebut ekuinoks.

Walau bagaimanapun, kerana pergerakan cahaya matahari yang bergerak ke hemisfera selatan, kedudukan matahari saat ini adalah pada 6 darjah garis lintang selatan (dekat dengan Pulau Jawa) antara 5 hingga 10 Oktober.

Baca juga: Salam di Jakarta, kenapa?

Pada bulan September-Oktober, keadaan kelembapan rendah yang menyebabkan udara menjadi lebih panas.

Kelembapan udara itu sendiri adalah tahap kelembapan udara atau tahap kandungan wap air di udara.

Kelembapan udara secara terbalik berkaitan dengan suhu udara. Semakin tinggi suhu udara, semakin rendah kelembapan di udara. Ini kerana dengan suhu udara yang tinggi akan terjadi pemendapan (pemeluwapan) molekul.

Hasil gambar untuk kelembapan udara

Kelembapan ini juga sangat berpengaruh dalam proses pembentukan dan pertumbuhan awan hujan.

Sekiranya kelembapan rendah, awan hujan akan bertambah kecil. Ini boleh menyebabkan potensi hujan menjadi lebih kecil dan meningkatkan suhu udara.

Keadaan panas ini disebabkan oleh dua perkara:

  • Kedudukan matahari di hemisfera selatan berhampiran Dunia
  • Kelembapan rendah

Tapi tenanglah, keadaan panas ini normal. Jadi tidak ada yang perlu dirisaukan.

Rujukan

  • //sains.kompas.com/read/2018/10/09/110107723/merasa-jakarta-dan-se-jawa-panas-jangan-heran-ini-yang-terjadi.
  • Hubungan Suhu Udara dan Intensiti Sinaran Matahari terhadap Prestasi Mesin Pendingin dalam Kitaran Adsorpsi Suria - Garuda Portal
  • //www.pikiran-rakyat.com/bandung-raya/2018/10/08/matahari-tegak-lurus-alasan-cuaca-terasa-lebih-panas-di-jawa-barat-431302
  • //ilmugeografi.com/