Kebaikan limau untuk kesihatan badan

kapur

Limau telah lama dikenali sebagai buah yang mengandungi banyak khasiat. Sebagai ramuan semula jadi, limau digunakan untuk ubat batuk, diuretik (diuretik) dan peluh, mengeluarkan kahak, membantu proses pencernaan dan banyak faedah lain.

Limau biasa digunakan sebagai penambah rasa dalam pelbagai makanan seperti sup.

Selain itu, limau sering dijadikan minuman segar untuk menghilangkan dahaga. Ia bahkan digunakan sebagai penghilang bau ikan.

Di sebalik banyak kegunaan, limau mengandungi banyak faedah.

Beberapa kelebihan limau termasuk:

Pencernaan

Jus limau yang berasid dapat membantu air liur (air liur) dalam memecah makanan. Selain itu, flavonoid dalam air lemon juga merangsang pembebasan enzim pencernaan. Jus limau purut juga berkesan dalam merawat sembelit.

Meningkatkan sistem imun

Limau mengandungi vitamin C dan antioksidan yang tinggi. Kedua-duanya dapat meningkatkan sistem ketahanan badan, meningkatkan pengeluaran dan membantu tubuh melawan penyakit seperti selesema, selsema, dan sebagainya.

Mengekalkan tahap gula dalam darah

Limau mengandungi kadar gula yang rendah, jadi tidak menjadi masalah bagi pesakit diabetes. Selain itu, ia dapat mengurangkan penyerapan gula ke dalam darah.

Membantu menurunkan berat badan

Kandungan asid sitrik dalam kapur dapat meningkatkan proses metabolik yang akan membakar kalori dan meninggalkan lebih sedikit lemak. Selain itu, vitamin C juga berperanan dalam membakar lemak di dalam badan.

Meremajakan kulit

Kandungan vitamin C dan flavonoid dapat menguatkan kolagen. Itulah sebabnya limau berguna sebagai bahan semula jadi dalam merawat kecantikan.

Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Kandungan magnesium dan kalium sangat berguna dalam menjaga kesihatan jantung. Kalium dapat menurunkan tekanan darah serta meningkatkan peredaran darah.

Baca juga: Ahli Psikologi Woebot Hari Ini

Sebagai tambahan, penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa limonin pada jeruk dapat membantu menurunkan kadar kolesterol darah.

Mengatasi penyakit keradangan

Vitamin C yang terkandung dalam kapur dapat menghilangkan gejala keradangan dari pelbagai penyakit seperti arthritis, gout, dan penyakit sendi lain.

Penyelidikan dalam jurnal Annals of the Rheumatic Disease , menunjukkan bahawa orang yang kurang mengambil vitamin C tiga kali lebih mungkin untuk menghidap artritis.

Selain khasiat kapur di atas, kapur juga dipercayai dapat digunakan sebagai ubat untuk merawat beberapa penyakit seperti berikut:

 1. Tonsil
 2. Suasana
 3. Batuk
 4. Jerawat dan bintik-bintik gelap
 5. Anyang-anyangan
 6. Batu karang
 7. Demam atau selesema
 8. Vertigo
 9. Lendir longgar
 10. Sakit tekak

Rujukan:

 • Kebaikan limau purut
 • Khasiat Kapur untuk Penyembuhan Penyakit
 • Kebaikan limau untuk kesihatan