Alat: Bukan Dadah Tetapi Boleh Mengandung

Dalam filem Powder 1995, muncul ungkapan yang menyatakan bahawa teknologi jelas melampaui interaksi manusia. Nampaknya memang begitu. Di antara anda yang mana yang lebih suka bertemu secara langsung daripada berbual melalui L * NE? Mana antara anda yang tidak menggunakan telefon bimbit anda semasa anda bergaul dengan keluarga?

Petikan mengenai Serbuk (1995)

Sekarang ini, anda sedang membaca artikel mengenai sains. Ini bermaksud, anda disambungkan ke internet menggunakan telefon pintar atau komputer peribadi atau komputer riba. Untuk mendapatkan maklumat terkini dari saintis, Anda mengikuti Instagramnya yang bermaksud menggunakan aplikasi di telefon pintar anda. Itu semua teknologi, bukan?

Hanya saja, mungkin jika apa yang anda lakukan dengan telefon pintar dan internet hanya membaca artikel dan berita popular, anda bukan sebahagian daripada penagih alat .

Istilah penagih gadget belum ditentukan . Walau bagaimanapun, beberapa artikel ilmiah telah berusaha untuk mengkaji dan memasukkan istilah seperti pergantungan telefon pintar dan ketagihan internet di bawah istilah ketagihan alat .

Ketergantungan telefon pintar belum mempunyai definisi yang jelas: sama ada penggunaan telefon pintar yang berlebihan atau ketergantungan pada telefon pintar. Walaupun begitu, istilah ketagihan telefon bimbit , yang dianggap tidak berbeza dengan ketergantungan telefon pintar , sering digunakan dalam penyelidikan untuk mengkaji ketergantungan pada telefon bimbit menggunakan kriteria sindrom pergantungan dari edisi ke-10 Kod Penyakit Antarabangsa . Sebenarnya, kriteria ketergantungan sindrom yang digunakan sebenarnya bertujuan untuk penyalahgunaan bahan psikoaktif, alkohol dan rokok. Bukankah itu pelik?

Sebenarnya, mungkin masuk akal mengapa ketergantungan telefon pintar dianggap sebagai gangguan psikiatri (lebih dikenali sebagai psikiatri). Dianggarkan 70% orang menggunakan telefon bimbit mereka pada 1 jam pertama setelah bangun pagi, 56% memeriksa telefon bimbit mereka sebelum tidur, dan 51% memeriksa telefon bimbit mereka secara berterusan walaupun pada waktu cuti. Penyelidikan mengenai tingkah laku yang berkaitan dengan penggunaan telefon bimbit yang berlebihan di kalangan pelajar sekolah menengah telah menunjukkan bahawa mereka mempunyai tingkah laku yang sesuai dengan kriteria ketagihan atau ketagihan. Tinjauan juga menunjukkan bahawa 44% responden mengalami kegelisahan dan mudah marah ketika tidak dapat menggunakan telefon bimbit mereka selama seminggu.

Tidak hanya memberi kesan kepada kesihatan mental, tingkah laku orang yang terlalu gemar menggunakan telefon bimbit juga boleh menyebabkan kemalangan dan bahkan kematian. Sering melihat orang yang terlalu sibuk dengan gajet mereka , tidak memperhatikan lalu lintas di sekitarnya, sehingga terjadi kemalangan. Dari kemalangan itu, mungkin ada korban jiwa. Di samping itu, walaupun masih memerlukan penyelidikan lebih lanjut, penggunaan telefon bimbit yang kerap diduga berkaitan dengan kejadian tumor otak. Bukankah itu menakutkan?

Baca juga: 3 Petua untuk Belajar Matematik dengan Konsep dan Logik

Oleh kerana tidak lengkap jika telefon pintar tidak dilengkapi dengan sambungan internet, keadaan lain timbul dalam perbincangan ini yang sama-sama popular tetapi tidak disedari oleh orang ramai. Ia adalah ketagihan internet . Siapa sekarang ini yang tidak pernah menyentuh internet? Bahkan hari ini aplikasi Wha ** telah berjaya menggulingkan SMS dari segi menghantar mesej.

Istilah ketagihan internet (kadang-kadang juga dikenali sebagai pergantungan siber ) meliputi pergantungan kepada aktiviti di ruang siber termasuk cybersex , -hubungan siber , permainan dalam talian , membeli-belah dalam talian , perjudian dalam talian , dan juga carian menggunakan enjin carian seperti G ** gle atau pangkalan data carian. dari segi penyelidikan. Anehnya, ada orang yang ketagih untuk membuat penyelidikan di dunia maya. Anda juga perlu tahu, sebagai sebahagian daripada ketagihan internet , permainan dalam taliansebaliknya, ia telah dimasukkan dalam tingkah laku ketagihan atau ketagihan dalam buku panduan yang digunakan hampir di seluruh dunia untuk mendiagnosis gangguan mental, edisi ke-5 Diagnostik dan Statistik Manual Gangguan Mental .

Penyelidikan yang dilakukan oleh ahli psikologi dari University of Texas menunjukkan bahawa 13% pengguna Internet di kalangan pelajar sekolah menengah memenuhi kriteria ketagihan, di mana 72% adalah lelaki. Di antara orang yang suka melayari dunia maya ( pelayar web ), sekitar 5-10% bergantung dan menunjukkan gejala kemurungan dan kegelisahan. Ternyata menurut sebuah kajian di China, pelajar yang menjadi penagih internet mengalami pengurangan ukuran bahagian otak yang mengatur kemampuan ingatan jangka pendek dan kemampuan membuat keputusan. Ini nampaknya bertepatan dengan keadaan yang disebut sindrom amnesia digital .

Apabila anda melayari sedikit untuk mengetahui sesuatu tanpa cuba mengingatinya, itulah yang disebut sindrom amnesia digital . Kehilangan data di telefon bimbit atau tempat penyimpanan lain menjadikan orang yang mengalami sindrom amnesia digital menjadi tertekan (istilah ini disalah anggap salah, itu benar-benar menyusahkan ), terutama mereka yang wanita dan berumur kurang dari 35 tahun. Kebiasaan yang timbul dalam keadaan ini menghalang pembentukan ingatan jangka panjang kerana proses mengingat adalah masa ketika otak mengubah memori jangka pendek menjadi ingatan jangka panjang. Proses ini dikenali sebagai penyatuan.

Baca juga: Louis Pasteur, Penemu Vaksin

Terdapat satu lagi keadaan yang berkaitan dengan pencarian maklumat yang berlebihan di internet dan cukup untuk mengganggu doktor, iaitu cyberchondria . Akses internet sangat mudah sehingga orang merasa sedikit seperti mereka mempunyai penyakit tertentu ketika mereka mendapati bahawa beberapa gejala penyakit itu kelihatan seperti mereka mengalaminya. Mereka menjadi yakin bahawa mereka menghidap penyakit itu dan menjadi tertekan dan cemas. Kemudian doktor cuba menjelaskan tetapi mereka tetap percaya. Mereka menjadi semakin cemas dan doktor juga risau kerana mereka tidak tahu apa yang harus dirawat sebagai pesakit psikiatri atau pesakit perubatan dalaman.

Sekarang anda tahu bahawa bukan sahaja ubat boleh menyebabkan ketagihan. Walaupun belum diseragamkan sebagai gangguan yang berasingan, alat penagih masih perlu diperhatikan. Oleh itu, mari kita menggunakan telefon bimbit dan internet dengan bijak, misalnya dengan sering bermain di laman web ilmiah ini supaya lebih berpengetahuan. Bagi mereka yang gemar melakukan penyelidikan dalam bidang psikiatri, topik ini boleh menjadi peluang besar, anda tahu!

Rujukan:

[1] Ranjan, B, Melayu, G, Kaustav, C, Kumar, MS, Ketagihan alat, teknostress, ketagihan internet: Cabaran yang akan datang, Bengal Journal of Private Psychiatry (Julai 2016), //www.researchgate.net/publication/ 307512740_Gadget_addiction_Technostress_Internet_addiction_Upcoming_challenges.

[2] Nikhita, CS, Jadhav, PR, Ajinkya, SA, Prevalensi Ketergantungan Telefon bimbit di Remaja Sekolah Menengah, Jurnal Penyelidikan Klinikal dan Diagnostik (2015); 9 (11): VC06 - VC09.

[3] Jorgenson, AG, Hsiao, RCJ, Yen, CF, Ketagihan Internet dan Ketagihan Tingkah Laku Lain, Klinik Psikiatri Remaja Kanak-kanak N Am (2016); 25: 509–520.

[4] Khaliq, A, 2017, Ketagihan Alat Boleh Membawa Demensia Digital [Diakses dari //www.onlymyhealth.com/are-you-addiction-to-your-gadgets-1416221746 pada 19 Julai 2018].

[5] Saunders, JB, Penggunaan bahan dan gangguan ketagihan dalam DSM-5 dan ICD 10 dan draf ICD 11, Curr Opin Psychiatry 2017; 30: 000–000.