Pakaian Tradisional Sulawesi Selatan Ringkas dan Gambar

Pakaian tradisional Sulawesi Selatan

Pakaian tradisional dari Sulawesi Selatan meliputi pakaian tutu dan bodo dari suku Bugis, pakaian towaine pattuqduq dari suku Mandar, pakaian Pokko dan pakaian Seppa Tallung dari suku Toraja.

Dunia adalah sebuah negara yang kaya dengan adat dan budaya. Kepelbagaian adat dan budaya adalah identiti kepulauan.

Mulai dari Sabang hingga Merauke, ada adat dan budaya yang berbeda-beda di setiap wilayah. Salah satu contoh kepelbagaian adat dan budaya adalah pakaian tradisional.

Walaupun di era globalisasi yang telah menjadikan Dunia semakin maju, orang masih berpegang pada budaya yang ada.

Biasanya pakaian tradisional dipakai pada hari-hari khas seperti hari kemerdekaan, perkahwinan atau cuti besar yang lain.

Pakaian tradisional Sulawesi Selatan

Setiap wilayah mempunyai ciri khas pakaian tradisional, misalnya pakaian tradisional di Sulawesi Selatan. Pakaian tradisional di wilayah ini sangat berbeza.

Ini kerana terdapat beberapa suku yang mendiami kawasan tersebut sehingga pakaian tradisional di Sulawesi Selatan sangat pelbagai. Untuk lebih jelasnya, mari kita lihat beberapa jenis pakaian tradisional di Sulawesi Selatan.

1. Pakaian Tutu Tradisional

Secara umum, pakaian tradisional lelaki Bugis ini dalam bentuk jas, sehingga sering disebut sebagai mantel Tutu.

Selain itu, mantel Tutu sering digabungkan dengan seluar yang disebut paroci atau ia juga boleh digabungkan dengan sarung atau lipa garusuk. Seluar ini biasanya juga dilengkapi dengan songkok yang dipakai di kepala.

Tutu itu mempunyai butang yang diperbuat daripada emas atau perak yang melekat pada kolar mantel. Manakala sarung itu biasanya diperbuat daripada warna yang kelihatan polos tetapi menyerlah seperti merah dan hijau.

Baca juga: Bahan Ketagihan: Definisi, Jenis, Kesan dan Bahaya

2. Pakaian Tradisional Bodo

Di samping itu, ada pakaian khas untuk wanita dari suku Bugis yang disebut Bahu Bodo. Baju ini terkenal sebagai salah satu pakaian tradisional tertua di Dunia. Baju Bodo mempunyai bentuk segi empat tepat dan mempunyai lengan pendek.

Secara umum, pakaian Bodo mempunyai pelbagai warna dan setiap warna mempunyai makna tersendiri. Berikut adalah pelbagai warna pada pakaian Bodo dan kegunaannya:

  • Jingga, bermaksud pengguna itu adalah seorang gadis berusia sekitar 10 tahun.
  • Jingga dan Merah, yang bermaksud pemakainya adalah gadis yang berumur sekitar 10 hingga 14 tahun.
  • Merah, bermaksud pemakainya adalah wanita berusia 17 hingga 25 tahun.
  • Putih, bermaksud pengguna adalah wanita dari kalangan pembantu dan dukun.
  • Hijau, yang bermaksud pemakainya adalah wanita dari golongan bangsawan.
  • Ungu, yang bermaksud penggunanya adalah semua janda yang tinggal di Sulawesi Selatan.

3. Pakaian Tradisional Towaine Pattuqduq

Selain dari suku Bugis, ada suku lain yang mendiami wilayah Sulawesi Selatan. Salah satu suku ini adalah suku Mandar. Suku Mandar mempunyai pakaian tradisional yang sering dipakai di majlis perkahwinan yang disebut pattuqduq towaine.

Selain dipakai di majlis perkahwinan, pakaian pattuqduq juga dipakai ketika menari tarian pattiqtuq. Perbezaan dari pakaian pattuqduq yang dipakai semasa perkahwinan adalah bahawa ia terdiri dari 24 helai. Sementara itu, tarian pattiqtuq biasanya terdiri daripada 18 buah.

Selain itu, pakaian pattiqduq mempunyai pelbagai jenis, yaitu baju Rawang Boko atau kemeja Pokkoq. Motif hiasan pada pakaian pattiqduq juga berbeza-beza. Selain itu, pakaian tradisional ini biasanya dilengkapi dengan aksesori seperti hiasan kepala, tangan dan badan dengan aksesori khas dari suku Mandar.

Baca juga: Senarai Pakaian Tradisional di 34 Wilayah di Dunia [PENUH + GAMBAR]

4. Pakaian tradisional Pokko

Suku Toraja juga merupakan salah satu penduduk di Pulau Sulawesi, terutama di Sulawesi Selatan.

Suku Toraja juga memiliki pakaian tradisional mereka sendiri yang disebut Pokko. Ciri khas kemeja Pokko adalah lengan pendeknya dan dikuasai oleh kuning, merah dan putih.

Pakaian Pokko adalah pakaian yang mudah dilihat ketika kita berada di Tana Toraja. Sebenarnya, setiap penjawat awam di Tana Toraja memakai pakaian tradisional ini pada hari Sabtu. Selain itu, penjawat awam lelaki juga diharuskan menggunakan buku sepung tallung sebagai simbol cinta akan budaya di Nusantara.

5. Pakaian tradisional Seppa Tallung

Baju Seppa Tallung adalah pakaian tradisional yang biasa dipakai oleh suku Toraja di Sulawesi Selatan.

Pakaian ini mempunyai ciri khas bawahan yang sampai ke lutut. Biasanya, lelaki memakai seppa tallung dengan beberapa aksesori seperti kandaure, style, lipa dan sebagainya.

Itulah beberapa pakaian tradisional di Sulawesi Selatan. Semoga artikel ini dapat meningkatkan rasa bangga dengan budaya yang ada di Nusantara.