Rumusan Pancasila: Sejarah Perumusan dan Kelahiran Pancasila

Pancasila dirumuskan oleh

Pancasila dirumuskan oleh Ir. Soekarno pada sesi BPUPKI pertama dengan agenda untuk membincangkan asas negara ketika Dunia merdeka. Ucapan Ir. Soekarno diperingati sebagai kelahiran Pancasila, yaitu pada 1 Juni.


Dari segi perumusan Pancasila, tidak dapat dipisahkan dari sejarah berita kekalahan Jepang, yang kemudian menjajah Dunia. Kerana kekalahan Jepun, Jepun ingin menarik simpati rakyat Dunia dengan menjanjikan kemerdekaan kepada Dunia.

Kemudian Dokuritsu Junbi Cosakai atau dikenal sebagai BPUPKI (Badan Penyiasatan Perniagaan Persediaan Dunia) dibentuk, yang ditugaskan untuk menyampaikan semua keperluan menjelang kemerdekaan Dunia.

Setelah penubuhannya, BPUPKI segera mengadakan perbicaraan pada 29 Mei 1945 hingga 1 Jun 1945. Dalam perbicaraan itu, BPUPKI membincangkan rumusan dasar negara untuk Dunia yang merdeka.

Dalam sesi tersebut, terdapat berbagai pendapat mengenai dasar negara yang tepat untuk digunakan oleh negara Dunia. Pendapat-pendapat ini disampaikan oleh Mohammad Yamin, Supomo, dan Ir. Soekarno.

Rumusan dasar negeri oleh Mohammad Yamin

Tokoh pertama yang mencetuskan asas negara adalah Mohammad Yamin. Moh. Yamin adalah seorang penulis, sejarawan, pemerhati budaya, ahli politik dan pakar undang-undang.

Pada 29 Mei 1945, Moh. Yamin mencadangkan dasar negeri dengan kandungan berikut:

 1. Peri nasional
 2. Peri kemanusiaan
 3. Peri yang saleh
 4. Peri rakyat
 5. Kesejahteraan rakyat

Dia menamakan ucapan itu dengan Prinsip dan Yayasan Kewarganegaraan Republik Dunia . Dia menyatakan bahawa lima prinsip yang dirumuskan berakar pada sejarah, peradaban, agama dan kehidupan bernegara yang telah lama berkembang di Dunia.

Pancasila dirumuskan oleh

Rumusan dasar negeri oleh Soepomo

Tokoh kedua yang mencetuskan asas negara ialah Dr. Soepomo. Pendapat mengenai rumusan asas negeri dari Dr. Soepomo dinyatakan dalam ucapannya pada sesi BPUPKI pada 31 Mei 1945.

Baca juga: Kaedah Penyelidikan: Definisi, Jenis, dan Contoh [LENGKAP]

Dr. Soepomo mencadangkan dasar negeri dengan kandungan berikut:

 1. Perpaduan
 2. Kekeluargaan
 3. Keseimbangan fizikal dan mental
 4. perbincangan
 5. Keadilan sosial

Dr. Soepomo adalah pahlawan nasional Dunia yang juga terkenal sebagai arkitek Perlembagaan 1945, bersama dengan Mohammad Yamin dan Soekarno.

Rumusan keadaan asas oleh Ir. Soekarno

Dalam ucapannya di sesi BPUPKI pada 1 Jun 1945, Soekarno menyampaikan pidato yang mengandungi idea mengenai dasar negara yang terdiri dari:

 1. Warganegara Dunia
 2. Internationalisme atau kemanusiaan
 3. Konsensus atau demokrasi
 4. Kebajikan sosial
 5. Kepercayaan kepada Tuhan yang Esa

Selain itu, Soekarno juga mengusulkan tiga negara dasar, yaitu Ekasila, Trisila dan Pancasila. Di mana, pada akhirnya, dasar bagi negara yang dipilih adalah Pancasila.

Ini juga yang menjadikan kita warga dunia setiap 1 Juni memperingati ulang tahun Pancasila, untuk memperingati Pancasila yang dirumuskan oleh Soekarno.


Perjalanan Pancasila sebagai dasar negara Dunia tidak berakhir di sana, setidaknya membutuhkan banyak proses dan waktu yang lama untuk menjadikan Pancasila seperti sekarang ini.