Pemahaman dan Fenomena Elektrik Statik dalam Kehidupan Seharian

elektrik statik

Elektrik statik adalah fenomena elektrik yang sering berlaku di mana zarah bermuatan dipindahkan dari satu tempat ke tempat lain.

Contohnya ialah ketika kita menyikat rambut, tanpa merasa rambut akan terangkat ke arah sisir. Kejadian ini ternyata menjadi fenomena elektrik statik.

Bagaimana elektrik statik boleh berlaku mempertimbangkan penjelasan berikut

Definisi Elektrik Statik

Sebelum mengkaji maksud elektrik statik. Kita perlu tahu bahawa suatu objek terdiri dari atom bermuatan. Cas positif, cas negatif dan neutral.

struktur atom
  • Cas positif dipanggil proton (terletak di inti atom )
  • Cas negatif disebut elektron (terletak di shell atom)
  • Cas netral dikenali sebagai neutron (dalam nukleus atom)

Caj ini dipanggil cas elektrik. Cas elektrik adalah muatan asas pada objek, sehingga dapat mengalami daya pada objek lain yang juga mempunyai muatan elektrik pada jarak dekat. Cas elektrik dilambangkan dengan "q" dalam unit C (Coulomb) .

Contohnya, semasa kita menggosok pembaris ke rambut. Pada mulanya rambut bercas neutral. Semasa disapu ke rambut, elektron rambut bergerak ke bar sehingga cas bar menjadi negatif. Pemindahan elektron ini menyebabkan perbezaan cas rambut dan sikat sehingga tidak seimbang.

Formula elektrik statik

Dalam konteks ini, elektrik statik adalah ketidakseimbangan cas elektrik di atau di permukaan objek.

Undang-undang yang menerangkan interaksi dua objek bermuatan elektrik dikenali sebagai undang-undang Couloumb. Undang-undang ini menyatakan bahawa

"Apabila terdapat dua objek dengan jenis yang serupa atau berbeza secara elektrik, cas q1 dan q2 dipisahkan dengan jarak r, akan ada daya tarikan atau tolakan"

Sekiranya kedua-dua objek mempunyai muatan yang sama, daya tolakan berlaku. Sekiranya kedua-dua objek mempunyai pelbagai jenis cas akan ada daya tarikan yang menarik. Inilah formula:

Baca juga: Pakaian tradisional Sulawesi Selatan, Penerangan ringkas dan gambar formula elektrik statik

Fenomena Elektrik Statik di Setiap Hari

Berikut adalah contoh fenomena elektrik statik yang dapat anda hadapi dalam kehidupan seharian.

1. Pembentukan kilat ketika hujan.

Ketika hendak hujan, kumpulan awan membentuk awan besar sehingga terjadi geseran antara satu awan dengan awan yang lain.

Pergerakan ini menyebabkan elektron bergerak bebas untuk membentuk geseran cas elektrik yang jatuh dari awan ke dataran bumi untuk dinetralkan.

2. Gosok kain sutera dengan gelas.

Kain sutera disapu dengan batang kaca. Maka akan ada reaksi tarikan antara kedua objek tersebut.

Ini kerana elektron dari batang kaca akan berpindah ke kain sutera sehingga batang kaca akan mempunyai muatan positif dan batang kaca akan mempunyai muatan negatif.

3. Gosokkan batang plastik dengan kain bulu.

Kedua-dua objek ini mempunyai muatan neutral, tetapi apabila kedua objek digosok, akan terjadi pemindahan elektron dari kain wol ke pembaris plastik, yang menyebabkan pembaris plastik mempunyai muatan negatif dan kain wol memiliki muatan positif.

4. Tangan didekatkan ke skrin televisyen.

Ketika didekatkan ke skrin TV yang baru dimatikan. Kemudian rambut halus yang ada di tangan akan berdiri.

5. Mesin fotokopi.

Mesin fotokopi mempunyai komponen plat logam bersalut selenium yang terletak di tengahnya dan mempunyai dulang pemaju dengan toner (serbuk hitam halus) di dalamnya.

Prinsip kerja mesin fotokopi adalah bahawa plat dikenakan dengan positif dan akan menarik zarah bermuatan negatif dari toner. Corak toner kemudian dipindahkan ke kertas kosong dan dibakar di atas

6. Percikan pada tayar trak di lebuh raya.

Kehadiran geseran antara tayar kereta atau trak dan jalan raya menghasilkan cas elektrik negatif sementara badan logam kereta atau trak yang bersebelahan dengan tayar menjadi bermuatan positif kerana aruhan.

Baca juga: Rumusan Perniagaan: Penjelasan Bahan, Contoh Soalan dan Perbincangan

Ini boleh mengakibatkan munculnya bunga api dan mengakibatkan bahaya membakar muatan kereta yang mudah terbakar seperti petrol.

7. Cat semburan.

Kaedah cat semburan adalah adanya geseran antara butiran cat dari  aerosol  dengan muncung dan udara untuk menghasilkan beban. Sekiranya objek yang akan dilukis diberi cas yang berlawanan, butiran cata akan tertarik ke badan objek.