Ayat Kursi - Makna, Kebajikan, dan Faedah

ayat kursi dan makna

Ayat kursi dan maksudnya sangat penting untuk diketahui dan difahami sebagai orang Islam. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan kerusi Ayat beserta makna, kebajikan, dan manfaatnya bagi kehidupan.


Ayat kursi adalah salah satu ayat dalam Al-Quran yang mengandungi beberapa kemuliaan. Di dalam Al-Quran disebut ayat yang paling besar. Diriwayatkan dalam buku Abdurrul Mantsur, Rasululullah SAW mengatakan:

إنها أعظم اية في القرن كتاب الله

Artinya: "Sesungguhnya dia (Ayat Kursi) adalah ayat yang sangat hebat yang terkandung dalam Al-qur'an."

Ia disebut ayat kursi kerana mengandungi kata kursiyyuhu. Shaykh Wahbah Az Zuhaili dalam Tafsir Al Munir menjelaskan bahawa makna asal Al Kursi adalah Al 'Ilmu (pengetahuan). Para cendekiawan mendapat sebutan sebagai al karaasi, yaitu orang yang dijadikan pegangan atau sokongan.

Ada juga pendapat yang mengatakan bahawa al kursi adalah bentuk kebesaran Allah SWT. Pendapat lain menunjukkan bahawa al kursi adalah bentuk kekuasaan Allah SWT. Hasan Al Basri menyatakan pendapat bahawa makna perkataan al chair adalah arsy.

Bacaan Kursi Ayat dan Maknanya

Ayat kursi ada dalam surah Al-Baqarah ayat 255 yang memuat kalimat tauhid sebagai pegangan tegas sebagai seorang Muslim yang beriman.

Berikut ini adalah lafadz ayat kursi dan maknanya:

(Alloohu laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum, laa ta'khudzuhuu sinatuw walaa naum. Lahuu maa fissamaawaati wa maa fil ardli man dzal ladzii yasyfa'u 'indahuu illaa biidznih, ya'lya maa maa baina aidiihim dzal ladzii yuhiihim 'ilmihii illaa bimaa syaa' wasi'a kursiyyuhus samaawaati wal ardlo walaa ya'uuduhuu hifdhuhumaa wahuwal 'aliyyul' adhiim)

Makna:

Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia yang hidup kekal lagi menjaga (makhluk-Nya); tidak mengantuk dan tidak tidur. Dialah yang ada di langit dan di bumi. Tidak ada yang dapat memberikan syafa'at dengan Allah tanpa izin-Nya? Allah mengetahui apa yang ada di hadapan dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari pengetahuan Allah melainkan apa yang Dia kehendaki. Tempat duduk Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat menjaga keduanya, dan Allah Maha Tinggi, Maha Besar.

Kebajikan Ayat Kursi

Ayat kursi mempunyai banyak kebaikan yang terdapat di dalamnya. Banyak hadis yang diceritakan mengenai ayat ketua ini, salah satu yang paling terkenal adalah dapat menangkis gangguan setan. Berikut adalah keutamaan yang terdapat di tempat duduk ayat:

1. Pemimpin ayat-ayat Al-Quran

لِكُلِّ شَىْءٍ سَنَامٌ وَإِنَّ سَنَامَ الْقُرْآنِ سُورَةُ الْبَقَرَةِ وَفِيهَا آيَةٌ هِىَ سَيِّدَةُ آآْن الآقرة

Artinya: Segala sesuatu mempunyai puncak dan puncak Al-Quran adalah surat al-Baqarah, di mana terdapat ayat pemimpin semua ayat-ayat Al-Quran, yaitu Ayat Kursi. (HR. Tirmidhi)

2. Doa mustajabah (mudah dikabulkan)

Ayat ketua adalah ayat yang hebat dan mulia. Dengan kerap membaca ayat kursi, doa akan dimakbulkan dengan mudah oleh Allah SWT, al hayyu al qayyum. Ini sesuai dengan riwayat hadis oleh Ibnu Majah:

اسْمُ اللَّهِ الأَعْظَمُ الَّذِى إِذَا دُعِىَ بِهِ أَجَابَ فِى سُوَرٍ ثَلاَثٍ الْبَقَرَةِ وَآلِ عِمْرَانَ وَطَهَ

Artinya: Asma Allah yang paling agung, ketika dibaca dalam doa, akan diberikan di tiga tempat, yaitu surat al-baqarah al-imron dan surat Thaha . (Diriwayatkan oleh Ibnu Majah)

Tiga ayat yang disebut dalam hadis ini adalah Surah Al Baqarah ayat 255 (ayat kursi), Surat Ali Imran ayat 1-2, dan Surat Thaha ayat 111.

3. Pergi ke syurga

Membaca ayat kursi sangat mulia dan disarankan untuk membacanya dengan kerap. Sebab itu membaca kerusi ayat mempunyai pahala yang besar dengan Allah SWT sehingga seorang muslim dibenarkan masuk syurga.

مَنْ قَرَأَ آيَةَ الْكُرْسِيِّ دُبُرَ كُلِّ صَلاةٍ مَكْتُوبَةٍ لَمْ يَمْنَعْهُ مِنْ دُخُولِ الْجَمَةِ

Artinya: Barangsiapa membaca ayat di atas kursi setelah setiap solat fardhu, tidak ada penghalang baginya untuk memasuki syurga kecuali mati. (HR. Thabrani)

4. Ayat terhebat

Diriwayatkan dalam buku Abdurrul Mantsur, Rasululah SAW bersabda:

Baca juga: Doa Sebelum dan Selepas Wudu - Bacaan, Makna dan Prosedur

إنها أعظم اية في القرن كتاب الل ه

Artinya: "Sesungguhnya dia (Ayat Kursi) adalah ayat yang sangat hebat yang terkandung dalam Al-qur'an."

Begitu hebat ayat kursi sehingga Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bertanya kepada Ubay Bin ka'ab, "Ayat mana dari kitab Allah yang paling besar?" Ubay menjawab, "Allah dan Rasul-Nya lebih tahu."

Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam mengulangi pertanyaannya, sehingga Ubay menjawab, "Ayat kursi."

Kemudian Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda,“ Selamat dengan ilmu yang kamu miliki, wahai Abu Mundzir. Demi Tuhan, yang jiwanya ada di tangan-Nya, sebenarnya ayat kursi itu mempunyai mulut dan sepasang bibir yang selalu menyucikan Tuhan yang maha kuasa di dekat tiang arsy. " (HR. Ahmad)

5. Lindungi diri anda dari godaan jin dan sihir

Diriwayatkan dari Abdullah bin Ubay bin ka'ab, ayahnya (Kaab) pernah mengatakan kepadanya bahawa dia mempunyai bekas besar berisi kurma. Ayahnya biasa menjaga tong berisi kurma tetapi dia mendapati kandungannya semakin berkurangan.

Suatu malam ketika dia menjaganya, tiba-tiba dia melihat seekor binatang yang kelihatan seperti budak lelaki pada zamannya. Kemudian Kaab menyambutnya. Makhluk itu menjawab salam Kaab.

"Siapa kamu, jin atau manusia?" tanya Kaab.

"Saya jin," jawabnya,

"Berikan tangan anda untuk saya."

Makhluk itu mengangkat tangannya ke Ka'ab, ternyata tangannya seperti kaki anjing dan juga bulu.

"Adakah itu bentuk jin?" tanya Kaab lagi.

"Anda sekarang tahu jin. Antaranya, tidak ada yang lebih kuat daripada saya. "

"Apa yang mendorongnya melakukan ini?"

"Telah tiba pada saya bahawa anda adalah manusia yang suka bersedekah, jadi kami ingin mendapatkan makanan anda."

"Apa yang dapat melindungi kami dari gangguan Anda?"

"Ayat ini, iaitu ayat ketua," jawab jin.

Keesokan harinya, Kaab pergi menemui Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam dan memberitahunya tentang hal itu. Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda, "Memang benar apa yang dikatakan oleh si jahat." (HR Hakim, dipetik oleh Ibn Kathir ketika menafsirkan ayat di kerusi)

Di samping itu terdapat sejarah yang mengatakan:

"Bacalah Ayat Kursi kerana dapat mengurus diri sendiri, anak-anak anda dan tempat di mana anda tinggal dan rumah di sekitar tempat anda tinggal. Sekiranya anda membacanya pada waktu pagi dan malam, ia akan selamat dari gangguan oleh jin. Sekiranya anda membacanya semasa anda akan tidur, Allah akan menjaga anda sehingga Syaitan tidak dapat menghampiri anda sehingga pagi. "

6. Isinya setara dengan seperempat al-Quran

Dalam buku Taisiril Ushul Ila Jami 'Ushul Min Hadis Rasul SAW, karya seorang ulama besar Asy-Syaikh Abdurrahman Ad-Diba'iy Asy-Syaibani Asy-Shafi'I, meriwayatkan dari Abu Hurairah bahawa Rasulullah SAW bersabda:

إن لكل شيء سناما ، وإن سنام القران سورة البقرة ، وفيها اية سيدة اي القران اية الكرسى.

Artinya: "Sesungguhnya , segala sesuatu harus mempunyai bonggol dan bonggol Al-Quran adalah huruf al-Baqarah dan di dalamnya terdapat kepala ayat-ayat Al-Quran, yaitu, Ayat Kursi." (HR. At-Turmudzi)

Pernah suatu ketika Rasulullah pernah bertanya kepada seorang lelaki dari kalangan rakan-rakannya, "Hai Fulan, adakah anda sudah berkahwin?" Lelaki itu menjawab, "Belum, kerana saya tidak mempunyai wang untuk berkahwin." Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bertanya, "Tidakkah kamu menghafal qul huwallahu ahad (surat Al Ikhlas)?" Lelaki itu menjawab, "Itu benar." Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda, "seperempat dari Al-Quran."

"Tidakkah kamu menghafal qafya ayyuhal kaafirun (surah Al Kafirun)?" Lelaki itu menjawab, "Betul." Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda, "seperempat dari Al-Quran."

"Tidakkah kamu menghafal idzaa zulzilati (surat al zalzalah)?" Lelaki itu menjawab, "Betul." Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda, "seperempat dari Al-Quran."

"Tidakkah kamu menghafal idzaa jaa'a nashrullah (surah an nashr)?" Lelaki itu menjawab, "Betul." Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda, "seperempat dari Al-Quran."

"Bukankah kamu memiliki ayat Kursi (Allahu laa ilaha illa huwa)?" Lelaki itu menjawab, "Betul." Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda, "seperempat dari Al-Quran." (HR. Ahmad, dipetik oleh Ibn Katsir ketika menjelaskan penafsiran ayat di kerusi)

7. Dimudahkan dalam urusan rezeki dan jodoh

Ayat kursi disebut sebagai ayat Muhridah (ayat yang membawa) yang bermaksud bahawa dengan membaca ayat itu Allah akan membawa sesuatu yang pada asalnya tidak ada. Oleh itu, kerusi ayat dapat mempermudah untuk membawa rezeki dan pasangan. Rasulullah pernah bersabda:

Original text


Baca juga: Hadis mengenai Sabar dan Penjelasannya [PENUH]

" Barangsiapa membaca ayat di atas kursi ketika dia sakit, nescaya Allah akan mempermudah dia dalam kematian. Malaikat tidak melewati rumah di mana ia dibaca "

Pembacaan Ayat Kursi mengandungi manfaat, fadilah-fadhilah, khasiat, kegunaan, mukjizat, karamah, ciri, kebajikan, sifat dan faedah termasuk

8. Ganjaran untuk mati syahid

Ayat kursi adalah ayat yang mempunyai kekaburan yang luar biasa. Ayat ketua mempunyai kandungan yang sangat besar sehingga dengan membacanya, anda akan mendapat pahala yang sama dengan pahala seorang syahid. Ini diceritakan dalam hadis berikut:

من قرأ آية الكرسى دبر كل صلاة كان الذى يلى وقت روحه ذو الجلال والإكرام وكان كمن دعا عن أنبياء الله ورس

Maksudnya: Barangsiapa membaca ayat di atas kursi setelah setiap solat, orang yang akan mengambil nyawanya adalah Allah sendiri dan dia seperti orang yang berperang dengan para nabi sehingga dia mati syahid. (HR. Hakim)

Kelebihan Ayat Kursi

Selain dari kebaikan yang terdapat di kerusi ayat, kita akan mendapat beberapa faedah besar ketika mempraktikkan kerusi ayat dalam kehidupan seharian kita. Berikut adalah beberapa faedah membaca ayat ketua:

1. Bebas dari gangguan roh

Abu Ayyub sering dikunjungi oleh jin yang mengganggu tidurnya. Dia kemudian melaporkan hal ini kepada Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam. Maka Nabi berkata kepadanya, "Apabila kamu melihatnya maka katakanlah:

بسم الله اجيبي رسول الله

Bismillah, serahkan kepada Nabi

Ketika jin itu datang, Abu Ayyub mengucapkan kalimat itu dan akhirnya dia menangkapnya. Tetapi jin itu berkata, "Tentunya saya tidak akan kembali lagi."

Oleh itu Abu Ayyub melepaskannya. Abu Ayyub mendatangi Nabi dan dia bertanya, "Apa yang telah dilakukan tahanan kamu?" Abu Ayyub menjawab, "Saya dapat menangkapnya dan dia mengatakan bahawa dia tidak akan kembali lagi, akhirnya saya melepaskannya." Nabi menjawab, "Tentunya dia akan kembali."

Abu Ayyub meneruskan ceritanya: Saya menangkapnya dua atau tiga kali. Setiap kali saya menangkapnya, dia berkata, "Saya sudah menyerah dan tidak akan kembali menggoda." Saya kembali menemui Nabi dan dia bertanya, "Apa yang telah dilakukan tahanan anda?" Saya menjawab, "Saya menangkapnya dan dia mengatakan dia tidak akan kembali." Maka dia berkata, "Tentunya dia akan kembali lagi."

Kemudian saya menangkapnya lagi dan dia berkata, "Biarkan saya pergi dan saya akan mengajar anda satu kalimat bahawa jika anda mengatakan pasti tidak ada yang berani mengganggu anda, iaitu ayat kursi."

Abu Ayyub mendatangi Nabi dan memberitahunya tentang hal itu. Lalu Nabi berkata, "Kamu benar, tetapi dia banyak berbohong." (HR. Ahmad dan Tirmidzi, dipetik oleh Ibn Kathir ketika menjelaskan tafsiran ayat di atas kursi)

2. Tidak didekati oleh syaitan dan jin

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah memerintahkannya menyimpan zakat Ramadhan. Tiba-tiba seseorang datang mengambil bahagian dari zakat yang dijaganya. Kemudian Abu Hurairah menangkapnya.

"Sungguh aku akan melaporkanmu kepada Nabi."

"Lepaskan saya, sebenarnya saya orang miskin dan banyak anak dan saya sangat memerlukan makanan."

Abu Hurairah kemudian melepaskannya.

Pada waktu pagi, Nabi berkata, "Abu Hurairah, apa yang dilakukan tahanan kamu tadi malam?"

"Ya Rasulullah, dia mengatakan tentang kemiskinan yang melampau dan banyak anak yang saya kasihan kepadanya sehingga saya membiarkannya pergi."

"Ingat dia akan berbohong kepadamu dan dia pasti akan kembali lagi."

Abu Hurairah yakin bahawa pencuri itu akan kembali seperti yang dikatakan oleh Nabi. Oleh itu pencuri itu bertanya. Ketika dia tiba, Abu Hurairah kembali ditangkap. Pada waktu pagi, Rasulullah memberitahunya bahawa pencuri itu akan kembali.

Pada malam itu, Abu Hurairah kembali mengejar pencuri itu. Ternyata dia datang lagi dan mengambil sebahagian dari zakat. Abu Hurairah kembali menangkapnya.

"Sungguh saya akan menghadap diri anda kepada Rasulullah kali ini. Untuk ketiga kalinya anda mengatakan bahawa anda tidak akan kembali lagi tetapi sebenarnya anda kembali lagi. "

"Lepaskan saya. Saya akan mengajar anda beberapa kalimat yang akan membuat anda mendapat manfaat dari Allah untuknya. "

"Apa ayat-ayat itu?"

"Sekiranya anda ingin tidur, maka baca ayat di kerusi. Sesungguhnya kamu akan terus mendapat pertolongan dari Allah dan tidak ada syaitan yang berani mendekatimu hingga ke pagi. " Oleh itu, saya membiarkannya pergi.

Abu Hurairah kemudian melepaskannya.

Pada waktu pagi, Rasulullah bertanya kepada Abu Hurairah. Setelah Abu Hurairah menceritakan semuanya, Nabi berkata, "Ingatlah, sebenarnya dia mempercayai kamu tetapi dia sendiri banyak berbohong. Hai Abu Hurairah, adakah anda tahu dengan siapa anda bercakap selama tiga malam itu? " Abu Hurairah menjawab, "Tidak." Nabi berkata, "dia adalah syaitan."

Itulah kebaikan dan faedah yang dapat dirasakan semasa membaca ayat di atas kerusi. Semoga bermanfaat!