15+ Kebajikan Solat Tahajud (PENUH)

keutamaan bersolat tengah malam

Keutamaan doa tengah malam termasuk menjadi penyediaan ibadah di akhirat, memasuki surga, bebas dari gangguan iblis, terjaga secara rohani, tempat solat yang mustahil dan banyak lagi yang dibincangkan dalam artikel ini.


Solat tengah malam adalah solat sunnah yang dilakukan pada waktu malam setelah mengerjakan solat malam hingga subuh dalam keadaan setelah tidur walaupun hanya sebentar.

Solat tengah malam dapat dilakukan tanpa henti. Waktu yang paling disyorkan untuk mengerjakan solat tengah malam adalah pada malam ketiga, iaitu selepas tengah malam hingga subuh.

Hukum mengerjakan solat tengah malam adalah sunnah muakkad, yang merupakan ibadah sunnah yang sangat digalakkan untuk diamalkan. Petunjuk mengenai solat tengah malam dijelaskan dalam firman Allah SWT dalam QS Al-Isra ayat 79:

وَمِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً لَكَ عَسَى أَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَحْمُودًا

Maksudnya: "Dan sebahagian malam anda berdiri untuk diri anda sebagai ibadah tambahan untuk anda; semoga Tuhanmu mengangkatmu ke tempat yang terpuji. "

keutamaan bersolat tengah malam

Solat tengah malam adalah doa khas agar terdapat banyak kebaikan dalam mengerjakannya.

Berikut adalah keutamaan doa tengah malam:

1. Masuk ke syurga

Solat tengah malam adalah doa sunnah yang sangat dianjurkan. Selesai pada sepertiga malam, di mana orang lain sedang tidur. Dengan menunaikan solat tengah malam seorang hamba dapat berkomunikasi dengan khusyuk kepada Khaliq.

Orang yang beriman akan mendapat pahala untuk solat tahajud sehingga dia dapat membantunya memasuki syurga.

Diriwayatkan dalam sebuah hadis, Nabi mengatakan tentang hak istimewa sholat tahajud kepada Abdullah Ibn Muslim.

"Wahai orang! Sebarkan salam dan sebarkan makanan dan terus berhubung dan berdoa pada waktu malam ketika manusia lain sedang tidur, pasti anda akan memasuki syurga dengan selamat. (Diriwayatkan oleh Ibnu Majah)

2. Penyediaan amal untuk akhirat

Keutamaan lain dari solat tengah malam adalahsebagai peruntukan amal ibadah untuk akhirat.

setiap perbuatan manusia di dunia pasti akan mendapat ganjaran, baik di dunia ini dan di akhirat. Amal ibadah bagi orang yang beriman adalah ketentuan untuk menghadapi keputusan mahkamah di akhirat. Ketika seorang mukmin menunaikan solat tengah malam, pahala yang dia dapat dapat digunakan sebagai bekal di akhirat.

Allah SWT berfirman dalam Al-Quran surah Az-Zariyat: 15-18

إن المتقين في جنات وعيون (15) آخذين ما درهم ربهم إنهم كانوا قبل ذلك محسنين (16) كانوا قليلا من الليل ما يهجعون (17) وبالأسحار هم يستغفرون (18)

Sesungguhnya, mereka yang bersolat berada di taman-taman syurga dan di mata air, sambil mengambil apa yang Allah SWT berikan kepada mereka. Sebelum mereka berbuat baik sebelumnya (di dunia), merekalah yang tidur sedikit pada waktu malam dan pada akhir malam mereka meminta ampun kepada Allah. (Surah Az-Zariyat: 15-18)

3. Mencapai kemuliaan

Solat tengah malam adalah solat sunnah yang mulia dan mulia sehingga orang yang beriman yang mengerjakannya akan mendapat kemuliaan. Rasulullah SAW bersabda:

Baca juga: Niat Solat Idul Adha (PENUH) + Bacaan dan Prosedur

" Jibril datang kepadaku dan berkata," Wahai Muhammad, hiduplah sesuka hatimu, kerana kamu akan mati, cintailah orang yang kamu suka, kerana kamu akan berpisah dengannya, lakukan apa yang kamu inginkan, kamu akan mendapat pahala, ketahuilah bahawa kemuliaan sebenar seorang muslim adalah solat pada waktu malam dan keperluan mereka dimuliakan oleh orang lain. " (Dilaporkan oleh Al-Baihaqi)

4. Bebas dari gangguan syaitan

Kehidupan setiap manusia mengalami gangguan dan godaan dari jin dan syaitan. Dengan rajin dan menjadikan sembahyang tengah malam sebagai kebiasaan, syaitan akan merasa malu untuk terus menggoda orang yang beriman, sehingga seorang yang beriman akan diselamatkan dari jenis gangguan syaitan yang menyesatkan. Rasulullah SAW pernah bersabda:

"Iblis akan mengikat kepala orang yang sedang tidur dengan ikatan, menyebabkan kamu tidur cukup lama. Sekiranya seseorang muncul sambil melafazkan nama Allah, maka ikatan pertama dilepaskan, ketika dia melakukan wuduk, ikatan kedua akan dibuka, jika kemudian dia berdoa semua ikatannya akan dibuka. Dia juga akan merasa teruja, jiwa akan merasa tenang, jika tidak, dia akan menjadi malas dan jiwanya akan kusut. " (Dilaporkan oleh Muslim)

5. Menjaga kerohanian

Apabila seorang mukmin rajin beribadah, rohani (jiwa) akan mencapai ketenangan. Dengan sering mengerjakan solat tengah malam, orang yang beriman akan mendapat sifat rendah hati dan ramah sesuai firman Allah dalam surah AL-Furqan ayat 63-64.

وعباد الرحمن الذين يمشون على الأرض هونا وإذا خاطبهم الجاهلون قالوا سلاما (63) والذين يبيت لربهم سجدا وقياما (64

"Dan hamba-hamba Tuhan yang Maha Penyayang) adalah) orang-orang yang berjalan di bumi dengan rendah hati dan ketika orang-orang yang jahil menyapa mereka, mereka mengucapkan kata-kata baik. Dan orang-orang yang melewati malam sujud dan berdiri menghadap Tuhan mereka. " (Surah Al-Furqan; 63-64)

6. Solat mustajab

Solat tengah malam adalah solat sunnah yang sangat digalakkan untuk dilakukan pada sepertiga malam terakhir. Pada masa inilah doa orang beriman yang meminta kepada Tuhannya akan mudah dimakbulkan. Rasulullah SAW bersabda:

"Malaikat diperintahkan oleh Allah untuk turun ke bumi pada sepertiga malam yang ketiga, lalu Allah berseru," Apakah ada orang yang meminta (berdoa) saya pasti akan mengabulkannya, apakah ada yang meminta, saya pasti akan memberikannya dan siapa saja yang mengharapkan pengampunan Saya memaafkannya hingga subuh. "

7. Dipromosikan

Oleh kerana itu adalah amalan yang istimewa, maka bagi setiap orang yang beriman yang melakukannya pasti akan mendapat gelaran istimewa dari Allah SWT. Di dalam Al-Qur'an ayat 79, Allah berfirman:

وَمِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً لَكَ عَسَىٰ أَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَحْمُودًا

"Dan pada sebagian besar malam, berdoalah untukmu sebagai ibadah tambahan untukmu, semoga Tuhanmu mengangkatmu ke tempat yang terpuji." (Surah Al-Isra: 79)

Selain dijelaskan dalam ayat-ayat suci Al-Qur'an, ini juga dijelaskan dalam sebuah hadis di mana Nabi Muhammad SAW bersabda:

"Sekurang-kurangnya ada 3 jenis orang, Allah SWT mengasihi mereka, tersenyum pada burung merak, dan merasa senang dengan mereka, iaitu, salah satunya adalah seseorang yang mempunyai isteri yang cantik dan tempat tidur yang lembut dan menyenangkan. Kemudian dia bangun dari alam (untuk berdoa), lalu Allah berfirman: "Dia meninggalkan kesenangannya dan mengingati Aku. Sekiranya dia mahu, dia akan tidur. " (Riwayath Ath-Tabrani).

Baca juga: Prosedur Tayamum (Lengkap) + Niat dan Makna

8. Mendekatkan diri dengan Tuhan

Ibadah amal adalah bentuk tindakan sebagai rasa cinta dan syukur kepada Allah SWT. Seperti jika orang yang beriman mencintai seseorang, maka dia akan mencuba bagaimana mendekati orang yang dicintainya. Dengan rajin mengerjakan solat tengah malam sebagai bentuk kasih sayang dan rasa syukur, seorang mukmin telah berusaha mendekatkan diri dengan Allah SWT. Rasulullah SAW pernah bersabda:

"Kamu harus menunaikan solat malam kerana solat malam adalah kebiasaan orang soleh sebelum kamu, ibadah yang mendekatkan diri dengan Tuhanmu dan menutup kesalahan dan menghapus dosa." (Dilaporkan oleh Tirmidhi, Al-Hakim, Baihaqi. Dibuat oleh Syeikh Al-Albani dan Irwaa Al-Ghalil)

9. Penghilang dosa

Amalan yang baik dapat berfungsi sebagai penghapus doa. Dengan rajin menunaikan solat tengah malam, hati akan menjadi tenang dan berusaha melakukan kebaikan dan menjauhi dosa. Menyesal kerana melakukan dosa dan kembali bertaubat, maka dosa akan diampuni.

Dari Abu Umamah al-Bahili mengatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda , "Lakukanlah qiyamul lail, kerana itu adalah kebiasaan orang-orang saleh sebelum kamu, suatu bentuk taqarub, penghapusan dosa, dan penghalang melakukan kesalahan." (Dilaporkan oleh At-Tirmidhi)

10. Bukti ketaqwaan

Selalunya menunaikan solat tengah malam, ia akan meningkatkan ketakwaan orang yang beriman di sisi Allah. Peningkatan kesetiaan seorang mukmin akan dilihat dalam yaumil qiyamah dengan wajah yang bersinar.

11. Fikiran menjadi tenang

Mendekatkan diri kepada Tuhan dengan pelbagai amalan sebagai bentuk cinta dan kesyukuran, semakin tenang hati anda dalam hidup anda. Solat tengah malam dikerjakan pada sepertiga malam terakhir, pada waktu itu badan berada dalam keadaan sangat baik, segar dan tenang.

12. Mencapai cinta dan kesenangan

Melaksanakan solat tengah malam adalah bentuk kasih seorang hamba kepada Tuhannya. Seorang mukmin yang mengaku mencintai Tuhannya memerlukan bukti, bukan? Bagaimana untuk? Salah satunya adalah dengan menunaikan solat tengah malam.

Berbicara dengan Tuhan pada sepertiga malam terakhir dengan tenang, maka hidup akan lebih damai dan diberkati. Mudah-mudahan.

13. Doa yang diutamakan

Keistimewaan solat tengah malam adalah bahawa ia adalah sunat sunat utama dan diutamakan setelah solat lima waktu yang wajib. Solat Tahajud diutamakan untuk menambah kesempurnaan ibadah harian.

Niatkan setiap malam untuk bangun untuk solat tengah malam, insya Allah, akan menjadi istiqomah juga jika anda menjadikan solat tengah malam sebagai kebiasaan.

14. Menambah maruah dan martabat

Selain membuat seorang mukmin merendah diri, melakukan sholat tengah malam secara teratur akan membuat orang percaya dalam kemuliaan dan martabat. Dalam sebuah hadis, Nabi bersabda:

"Dan ketahuilah bahawa kemuliaan dan martabat seorang mukmin ada dalam shalat malamnya."

15. Menambah nikmat untuk beribadah

Perintah untuk beribadah dari Allah SWT adalah kesenangan bagi seorang hamba. Bagaimana seorang hamba ingin menunjukkan cintanya jika tidak dilakukan dengan latihan? Solat, dzikir, bacaan, muamalah dan amalan ibadah lain.

Doa adalah amalan utama, kerana dengan berdoa, seorang hamba berpeluang bertemu dengan Tuhannya untuk menyatakan kasih dan syukur, keluhan, kesedihan. Maka dengan ini solat tengah malam akan menambahkan kesenangan dalam beribadah.

Begitu banyak perbincangan mengenai kebaikan solat tengah malam dalam artikel ini. Selain dari pelbagai kebajikan ini, utamakan melakukan sesuatu dengan rasa cinta dan terima kasih tanpa ada ikatan, termasuk dari segi ibadah.

Semoga bermanfaat!