Teks Cerita Inspirasi: Definisi, Struktur, Jenis dan Contohnya

teks cerita inspirasi

Teks cerita inspirasi adalah cerita yang ditulis untuk memberi inspirasi, idea, atau idea yang dapat meningkatkan semangat dalam mencapai tujuan yang diharapkan.

Teks cerita inspirasi adalah teks naratif yang bertujuan untuk memberi inspirasi kebaikan kepada banyak orang.

Berdasarkan definisi di atas, dapat dijelaskan bahawa tujuan teks cerita inspirasi adalah untuk meningkatkan dan membangkitkan motivasi, semangat, dan keyakinan diri.

Ini dilakukan untuk menghadapi semua cabaran yang mungkin dihadapi dalam mencapai matlamat yang diharapkan dengan positif.

Ciri-ciri teks yang diilhamkan

Dari objektif di atas, tentu saja, teks yang diilhamkan mempunyai ciri-ciri yang membezakannya dengan jenis teks lain, iaitu,

 • Dicipta untuk membangkitkan perasaan pembaca
 • Buat kesan mendalam
 • Mengandungi motivasi
 • Mempunyai mesej moral yang jelas supaya pembaca dapat belajar dari teks cerita inspirasi.

Struktur teks inspirasi

Teks cerita inspirasi mempunyai unsur-unsur berikut,

 1. Orientasi, adalah pengenalan kepada cerita.
 2. Komplikasi peristiwa, adalah kisah watak dan peristiwa yang menuju ke puncak cerita (konflik)
 3. Komplikasi adalah inti cerita, di mana cerita menjadi inspirasi
 4. Penyelesaian, adalah peristiwa yang membuat watak menyedari kebaikan
 5. Koda, adalah cerita penutup atau kesimpulan dan mesej moral

Ciri-ciri Cerita Inspirasi

Dari ciri dan struktur di atas, teks cerita inspirasi mempunyai ciri-ciri yang dapat dikenali dengan mudah, iaitu,

 • Memberi inspirasi dan mempunyai mesej yang dapat disampaikan kepada setiap pembaca.

 • Teks inspirasi adalah naratif kerana ia mengenai seseorang atau sesuatu yang dapat memberi inspirasi kepada sesiapa sahaja untuk membaca cerita.
 • Teks inspirasi biasanya menceritakan kisah hidup watak, yang dapat ditetapkan oleh pembaca sebagai teladan.

  Karakter dalam teks inspirasi boleh menjadi watak nyata atau fiksyen. Ini juga dapat menjadi teks inspirasi dalam kisah binatang atau dongeng.

 • Teks inspirasi mempunyai struktur teks yang terdiri daripada orientasi, komplikasi peristiwa, kerumitan, resolusi dan kod.
 • Teks inspirasi biasanya mempunyai topik khas yang dapat dikembangkan menjadi cerita yang menarik.
 • Sebagai tambahan kepada topik, ini adalah inspirasi dan mempunyai jalan cerita yang khusus sehingga pembaca dapat memahami cerita yang disampaikan dan mesej yang dikandungnya.
Baca juga: Sistematik Surat Permohonan Pekerjaan (+ Contoh Terbaik)

Langkah Menulis Teks Cerita Berinspirasi

Berikut adalah beberapa langkah untuk menulis teks cerita inspirasi, yang terdiri daripada:

 1. Tentukan tema dan mesej yang hendak disampaikan
 2. Tetapkan sasaran sasaran
 3. Reka acara utama yang akan dipersembahkan dalam bentuk carta alir
 4. Bahagikan peristiwa utama ke awal, perkembangan, dan akhir cerita
 5. Perincian peristiwa utama menjadi perincian acara sebagai sokongan
 6. Susun watak dan ciri, tetapan, dan sudut pandangan
 7. Fahami peraturan tanda baca dalam ayat

Contoh kisah inspirasi

Seseorang Yang Bangkit Dari Kemurungan

Dikatakan bahawa ada seorang ayah yang kehilangan anaknya. Namanya seorang ayah, tentu akan sangat menyakitkan apabila bayi yang sangat disayangi tiba-tiba meninggalkannya terlebih dahulu untuk mengambil kematian. Mungkin ramai yang berjaya melalui situasi ini, tetapi tidak dengan lelaki bernama Brian ini.

Brian boleh dikatakan mengalami tekanan dan kejutan yang teruk kerana kematian anaknya. Sebenarnya, keadaan Brian sangat teruk sehingga dia cuba membunuh diri. Sebenarnya, anaknya yang mati bukan satu-satunya anak lelaki yang dimilikinya. Brian masih mempunyai seorang anak perempuan yang seharusnya dapat menenangkan kesedihan anak lelaki ini.

Walaupun begitu, keluarga masih bersyukur kerana Brian tidak kehilangan kawalan dan benar-benar terjalin dengan anaknya ketika itu. Sebenarnya, kemurungan Brian telah pulih seperti sebelumnya. Dia tidak lagi mengalami perkara-perkara yang melampaui batas normal seperti beberapa tahun yang lalu sejak kematian anaknya.

Keadaan Brian akhirnya bertambah baik dengan perjuangan keras dan pelbagai tahap pemulihan yang dilaluinya. Sebenarnya, dia kini sangat sihat sehingga dia mengambil bahagian dalam pelbagai penyembuhan bagi orang yang mengalami kemurungan. Ini dilakukan sebagai kesyukuran atas kesembuhannya hingga kini. Dan dia juga bekerja di pekerja sokongan pemulihan.

Banyak pengajaran penting yang dapat diambil dari kisah ini. Bahkan seseorang yang mengalami kemurungan akhirnya mengabdikan diri kepada mereka yang mengalami perkara yang sama. Oleh itu, tidak kira betapa sedihnya perkara atau peristiwa yang pernah berlaku dalam hidup. Termasuk ketika orang yang paling anda sayangi pergi, jangan lupa dan ambil tindakan berbahaya.

Ini kerana semuanya mesti kembali ke asalnya dan hanya menunggu giliran. Selain itu, bagi anda yang mempunyai keluarga dalam keadaan serupa, anda tidak perlu terlalu risau kerana dengan usaha, niat dan doa yang kuat dari keluarga anda, orang yang anda sayangi dan menderita kemurungan dapat disembuhkan seperti sebelumnya.

Sebenarnya, dia mungkin juga orang yang jauh lebih baik. Dan ini telah dibuktikan oleh Brian dan anak perempuannya yang melalui masa-masa sukar dengan keadaan ayah mereka yang sangat menyentuh hati. Sebenarnya, kisah inspirasi ini diceritakan oleh puteri itu sendiri yang sangat gembira sehingga ayahnya kembali normal.