Cara Mudah dan Cepat untuk Menghapus Iklan di Telefon Android

cara menyingkirkan iklan di telefon bimbit

Cara menyingkirkan iklan di telefon Android adalah mudah dengan menggunakan Google Chrome. Pertama, buka penyemak imbas Chrome dan klik tiga titik menegak di kanan atas panel kemudian pilih menu tetapan dan ini dijelaskan dalam artikel ini

Saat ini, sebagian besar kegiatan di ponsel Android kita tidak dapat dipisahkan dari internet, bahkan internet telah menjadi kebutuhan utama masyarakat.

Namun, ketika mengakses internet kita sering terganggu oleh iklan secara tiba-tiba yang kadang kala menjengkelkan. Baiklah, jika anda pernah mengalaminya, sudah tentu anda telah memikirkan cara menyingkirkan iklan di telefon bimbit.

Selalunya iklan pop timbul muncul di telefon bimbit anda, yang menunjukkan bahawa telefon bimbit anda diserang oleh perisian hasad. Malware ini diciptakan untuk merosakkan, mencuri dan menggandakan data termasuk virus, worm, spyware dan lain-lain yang penting bagi kita untuk mencegah aktiviti malware ini.

Dalam artikel berikut, kami akan membincangkan cara mudah dan cepat untuk menyingkirkan iklan di telefon bimbit sehingga anda dapat menghindari pelbagai ancaman.

1. Cara Menghapus Iklan di HP Google Chrome

Cara menyingkirkan iklan di telefon bimbit

Anda boleh melakukan cara mudah berikut untuk menyingkirkan iklan di Google Chrome. Pertama, buka penyemak imbas Chrome dan klik pada tiga titik menegak di kanan atas panel kemudian pilih menu tetapan.

Tatal tetapan sehingga anda menjumpai pilihan Tetapan Tapak dan kemudian klik Munculan dan ubah hala . Selepas itu, klik togol di atas sehingga berubah menjadi kelabu dan sekat iklan pop timbul.

Di laman web tertentu, anda juga boleh menyekat iklan pop timbul. Caranya adalah dengan memilih ' Iklan ' di bawah pilihan ' Pop up dan redirect '. Kemudian, klik togol sehingga berubah menjadi kelabu dan iklan berjaya disekat.

Baca juga: Panduan Penanaman Ternakan dan Ikan Lele [PENUH]

Sementara itu, untuk membuang pemberitahuan yang tidak diingini dari laman web tertentu, anda boleh melakukan perkara berikut. Pilih ' Pemberitahuan ' pada menu tetapan laman web , kemudian klik togol hingga warna berubah menjadi kelabu dan iklan disekat.

2. Cara Menghilangkan Iklan di Telefon bimbit Dengan Aplikasi

Cara menyingkirkan iklan di telefon bimbit

Sekiranya anda mahukan cara yang lebih mudah untuk menyekat iklan yang mengganggu, anda boleh menggunakan aplikasi Penyemak Imbas Adblock . Aplikasi ini boleh dimuat turun secara percuma di telefon bimbit Android anda.

Aplikasi Penyemak Imbas AdBlock akan berfungsi secara automatik untuk menyekat iklan yang muncul sehingga ketika melayari itu membuat kita tetap selesa tanpa gangguan iklan.

Selain itu, aplikasi ini juga dapat menghapus iklan tanpa root kerana AdGuard dapat berfungsi dalam mod VPN.

3. Cara Menghilangkan Iklan dan Perisian Kerosakan

Cara menyingkirkan iklan di telefon bimbit

Selain kaedah di atas, anda juga boleh melakukan kaedah ini jika iklan muncul secara tiba-tiba.

Kaedah ini bukan sahaja membuang iklan, tetapi juga menjadikan telefon bimbit kita lebih selamat.

Pertama ialah membuang aplikasi yang bermasalah di telefon bimbit. Caranya adalah dengan mematikan Power untuk menghidupkan semula telefon bimbit anda dalam mod selamat. Kemudian, padamkan aplikasi yang baru anda muat turun satu persatu.

Selepas itu, mulakan semula telefon bimbit anda untuk melihat jika memadam aplikasi menyelesaikan masalah. Sekiranya berjaya, cari dan hapus aplikasi yang bermasalah, maka anda boleh memuat turun aplikasinya semula.

Untuk memastikan telefon bimbit Android anda selamat dari aplikasi berbahaya, anda dapat melindunginya dengan mengaktifkan fitur Play Protect. Caranya adalah dengan membuka play store dan klik pada menu di kiri atas. Kemudian, tatal sehingga anda menjumpai menu Play Protect dan klik gear di kanan atas.

Klik togol ' Imbas peranti untuk ancaman keselamatan ' sehingga berubah menjadi hijau, menunjukkan bahawa Play Protect aktif

Baca juga: 10 Cara Berkesan untuk Mendapatkan Penguat Mood Apabila Mood Buruk

Itulah cara mudah untuk menyingkirkan iklan di telefon Android. Anda boleh mengikuti kaedah yang anda fikir adalah kaedah termudah dan terpantas untuk menyekat iklan yang mengganggu. Semoga bermanfaat!