Teks Berita: Struktur, Elemen 5W + 1H, dan Contohnya

teks berita adalah

Teks berita adalah teks yang melaporkan suatu peristiwa, peristiwa yang berisi maklumat yang telah terjadi atau sedang terjadi. Teks berita dibuat berdasarkan fakta yang ada dan mengandungi maklumat sebenar sehingga layak diketahui oleh kebanyakan orang.

Ini sejajar dengan makna teks berita menurut Kusumaningrat.Teks berita adalah maklumat sebenar mengenai beberapa fakta dan pendapat yang menarik perhatian orang ramai.

Penyampaian berita boleh dibuat secara bertulis atau dapat disampaikan secara lisan. Kita biasanya menghadapi penyampaian secara lisan ketika menonton televisyen, selain itu kita juga sering melakukan penghantaran secara bertulis melalui media cetak dan elektronik.

Teks berita mesti memenuhi beberapa kriteria mengikut unsur penyusunnya. Adapun unsur-unsur yang membentuk berita seperti

Unsur Berita

Elemen berita terdiri daripada apa (apa), siapa (siapa), di mana (di mana), kapan (kapan), mengapa (mengapa), dan bagaimana (bagaimana) sering disingkat sebagai elemen 5W + 1H.

1. Apa

Berita memenuhi elemen apa, jika mengandungi soalan yang dapat menjawab soalan apa.

2. Siapa (Siapa)

Elemen Who mengandungi sesiapa sahaja yang terlibat dalam acara atau acara tersebut.

3. Di mana (Di mana)

Elemen ini mengandungi lokasi atau tempat di mana suatu peristiwa berlaku.

4. Bilakah (Bila)

Berita mengandungi elemen kapan, jika ada waktu di dalamnya

5. Mengapa (Mengapa)

Cerita mengandungi unsur mengapa, jika disertakan dengan alasan atau latar belakang kejadian.

6. Bagaimana

Unsur-unsur dalam berita ini mengandungi bagaimana keadaan atau proses peristiwa termasuk yang akan timbul.

Struktur Berita

Struktur teks berita adalah struktur yang membina teks berita sehingga menjadi keseluruhan teks yang disatukan. Beberapa struktur yang membina berita termasuk:

  • Orientasi Berita
Baca juga: Suhu ialah - Definisi, Jenis, Faktor dan Alat Pengukuran [LENGKAP]

Orientasi berita mengandungi bahagian pembukaan berita yang akan disampaikan. Biasanya dimulakan dengan penerangan ringkas mengenai peristiwa atau peristiwa yang hendak disampaikan.

  • Acara

Peristiwa atau kejadian yang mengandungi peristiwa berurutan dari awal hingga akhir dan disampaikan berdasarkan fakta yang berlaku di lapangan.

  • Sumber Berita

Sumber berita adalah rujukan untuk teks berita yang kita tulis. Sudah menjadi perkara biasa, cerita mengandungi sumber yang ditulisnya, baik di surat khabar atau media cetak lain.

Ciri-ciri teks berita

Teks berita mempunyai ciri-ciri yang pokoknya berdasarkan unsur 5W + 1H. Selain mengandungi unsur-unsur ini, berita adalah produk kewartawanan yang mempunyai ciri-ciri berikut.

  • Fakta

Mengandungi maklumat fakta bahawa peristiwa itu nyata, benar-benar berlaku dan dapat disahkan.

  • Sebenar

Berita mengandungi maklumat bahawa peristiwa atau peristiwa baru, sedang berlaku dan sedang dibincangkan oleh banyak orang.

  • Unik dan menarik

Berita mempunyai ciri yang unik dan menarik. Unik bermaksud bahawa setiap wartawan atau penyedia portal berita mempunyai editorial, editorial dan diksi yang tersendiri (pilihan kata) dalam teks berita. Sementara itu, menarik bermaksud berita dapat menyampaikan maklumat sebenar dan membangkitkan rasa ingin tahu orang ramai.

  • Mempengaruhi masyarakat yang lebih luas

Teks berita mesti memberi pengaruh dan faedah kepada banyak orang.

  • Objektif

Berita yang disampaikan berdasarkan fakta tanpa dipengaruhi oleh pandangan atau pendapat peribadi wartawan

  • Terdapat masa dan tempat untuk kornologi peristiwa

Mesej mesti mempunyai rangkaian peristiwa masa dan ketika kejadian ini berlaku.

  • Bahasa standard, sederhana, dan komunikatif

Secara umum, gunakan bahasa standard yang mengikuti PUEBI, ringkas tetapi tetap menarik dan tidak membingungkan untuk dibaca (senang disampaikan).

Contoh Teks Berita

Cari Pelanggaran, KPU Poso Mengadakan Pemilihan Ulang

Baca juga: 16 Kerajaan Buddha Hindu di Dunia (Penjelasan Penuh)

Suruhanjaya Pilihan Raya Umum Kabupaten Poso, Sulawesi Tengah, mengadakan pemilihan ulang pada hari Sabtu (12/12/2015), menyusuli penemuan pelanggaran pada 9 Desember.

Sebanyak 549 pengundi di TPS 3 di salah satu kecamatan di Kabupaten Poso, Kota Utara dipilih semula.

Kabupaten Poso Panwaslu mengatakan pemilihan kembali diputuskan setelah terjadi pelanggaran oleh salah satu pengundi yang menerima lebih dari 1 suara.

Dalam pemilihan semula, penganjur juga menggantikan ketua dan semua anggota KPPS. Pemilihan semula Bupati dan Wakil Bupati Poso, yang disertai oleh 4 pasangan, berjalan lancar dengan pengawal dari polisi.

Oleh itu, penjelasan lengkap mengenai teks berita dan struktur serta ciri-cirinya. Semoga bermanfaat!