20+ Contoh Alat Muzik Rentas Tradisional dan Moden dan Imejnya

alat muzik bertali

Alat muzik bertali adalah alat muzik yang mempunyai senar atau tali dan dipetik menggunakan jari untuk menghasilkan suara. Contohnya termasuk gitar, Sasando, lute, jentreng, celempung, dan banyak lagi dalam artikel ini.

Alat muzik adalah alat yang diubahsuai dan dibentuk dengan tujuan untuk dapat mengeluarkan suara pada acara persembahan muzik. Terdapat beberapa jenis alat muzik, seperti alat muzik bertali, memukul, bertali, angin dan tekan

Dunia sendiri adalah negara yang kaya dengan budaya dan tradisi rakyatnya. Terdapat beberapa alat muzik seni tradisional yang terkenal, termasuk alat muzik rentetan.

Alat muzik bertali itu sendiri adalah alat muzik yang sangat sering digunakan dalam acara muzik. Berikut ini adalah tinjauan lebih lanjut mengenai alat muzik ini yang merangkumi alat muzik tradisional dan moden.

Memahami alat muzik bertali

Semua jenis alat muzik bertali menggunakan tali atau tali untuk menghasilkan bunyi. Perbezaan panjang atau pendek tali pada alat muzik ini adalah apa yang mempengaruhi nada tinggi dan rendah yang dihasilkan.

Sementara itu, definisi instrumen bertali adalah alat muzik yang dapat mengeluarkan bunyi atau bunyi ketika digetarkan atau dipetik pada tali atau tali.

Contoh Alat Musik Tradisional

1. Sasando

alat muzik bertali

Sasando adalah sejenis alat muzik senar tradisional yang berasal dari wilayah Nusa Tenggara Timur, yaitu pulau Rote. Dari segi sejarah, Sasando telah dimainkan oleh penduduk Pulau Rote sejak abad Masihi.

Alat muzik ini diperbuat daripada buluh yang terbentuk dalam lekukan panjang. Terdapat dua jenis Sasando, iaitu jenis double dan pergelangan kaki. Hingga kini terdapat Sasando dalam bentuk elektrik.

2. Lute

alat muzik bertali

Instrumen kecapi adalah sejenis alat muzik bertali yang pertama kali ditemukan di daerah Sunda di Jawa Barat.

Lute mempunyai sejumlah rentetan yang bervariasi, mulai dari 15-20 string mengikut ukuran dan jenis kecapi. Berdasarkan bentuk kecapi, terdapat dua jenis kecapi, iaitu Parahu dan Siter. Kedua-dua jenis alpa menggunakan tali yang diikat di sebelah kanan kotak untuk mengawal nada lagu.

Sementara itu, berdasarkan fungsinya, ada dua jenis kecapi, yaitu Indung dan Rincik. Jenis Rincik kecapi lebih kecil daripada jenis Indung.

3. Jentreng

alat muzik bertali

Alat muzik jentreng adalah alat muzik yang menyerupai kecapi dengan ukuran yang lebih kecil. Orang Jawa Barat sering menyebut jentreng sebagai tawangsa.

Sekiranya kecapi mempunyai 15-20 tali, jentreng hanya mempunyai 7 tali. Jentreng terbuat dari kayu kenanga atau nangka sehingga ini menambah suara khas yang keluar dari alat muzik jentreng.

4. Pelocok

alat muzik bertali

Jawa Barat memiliki berbagai jenis alat musik senar, termasuk celempung.

Berdasarkan fungsinya, celempung digunakan sebagai pelengkap muzik gamelan daerah. Keunikan celempung adalah selepas rentetan dengan nota prelog dan nota slendro pada tali lain.

5. Siter

alat muzik bertali

Alat muzik jenis ini adalah alat muzik dari Dunia, yaitu dari Jawa Tengah. Instrumen siter pada dasarnya serupa dengan kecapi, tetapi cara memainkannya berbeza.

Siter sering digunakan untuk menemani persembahan muzik di beberapa wilayah. Terdapat ruang gema dalam bentuk bentuk trapezoid dan bahagian atas sitar mempunyai dawai yang panjang.

6. Sampek

Alat sampek adalah salah satu alat muzik yang berasal dari suku Dayak yang dimainkan dengan cara memetik.

Sampek diperbuat daripada kapur dan kayu besi. Tali Sampek pada asalnya dibuat dari pokok palma. Namun, sekarang tali sampek terbuat dari wayar kecil. Terdapat 3 hingga 6 tali pada setiap sampek.

Sampek digunakan oleh suku Dayak untuk mengiringi perarakan tradisional dan menyertai acara tarian tradisional. Keunikan sampek adalah pada akhir ada semacam hiasan atau ciri utama suku Dayak, yaitu kepala helang.

7. Saung Gauk

alat muzik bertali

Alat muzik saung gauk berasal dari Kalimantan Selatan. Saung gauk melengkung di sisi leher dengan sejenis hiasan khas. Alat muzik saung gauk dikategorikan sebagai alat muzik yang serupa dengan alpa tradisional yang sangat kuno di benua Asia.

Baca juga: Rumusan Peluang dan Contoh Masalah

8. Japen

alat muzik bertali

Alat muzik japen jenis ini berasal dari daerah Kalimantan Tengah. Alat muzik Japen hampir menyerupai kecapi. Sebenarnya, bunyi yang dihasilkan oleh japen sama dengan nada kecapi.

Japen adalah alat muzik yang popular di wilayah Kalimantan Tengah. Tubuh japen hampir menyerupai bentuk gitar, tetapi bentuk japen lebih kecil dengan ukiran khas dan warna yang unik.

9. Terengah-engah

alat muzik bertali

Pada pandangan pertama, alat muzik penting menyerupai kecapi. Panting adalah alat muzik tali tradisional yang berasal dari Kalimantan Selatan.

Pada mulanya, penting dimainkan secara individu. Namun, dengan perkembangan zaman, terengah-engah dapat dimainkan secara berkumpulan. Panting biasanya digunakan untuk persembahan muzik di kawasan suku Banjar.

10. Knobe Khabates

alat muzik bertali

Knobe Khabetas adalah alat muzik bertali yang agak sukar untuk dimainkan, kerana ia tidak hanya dipetik tetapi juga perlu dilekatkan pada mulut dan ditiup untuk mengeluarkan suara.

Alat muzik ini dari Nusa Tenggara Timur memiliki bentuk yang hampir seperti busur.Orang Dawan percaya bahawa alat muzik ini telah wujud sejak nenek moyang mereka tinggal di gua.

Orang Dawan biasanya membawa alat ini ketika mereka pergi ke kebun atau ketika mereka menggembala ternakan, muzik ini dimainkan untuk menghilangkan kesunyian.

Walaupun sering dimainkan sendiri, alat muzik ini juga merupakan alat muzik utama yang dimainkan semasa upacara tradisional Napoitan Li'ana, yang merupakan upacara menyambut bayi yang baru berusia 40 hari yang boleh dibawa keluar dari rumah.

11. Kompas

alat muzik bertali

Instrumen hasapi adalah alat muzik bertali batak tradisional. Hasapi sering disebut sebagai kecapi Batak kerana bentuknya mirip dengan kecapi khas Sunda. Biasanya hasapi digunakan sebagai iringan majlis perkahwinan.

Hasapi mempunyai dua jenis, iaitu hasapi Ende dan Doal. Alat ini dikelaskan sebagai alat muzik berirama kerana tidak menggunakan timbangan. Hasapi terbuat dari kayu ijor yang terdapat di tepi Tasik Toba. Di badan hasapi, ukiran tertentu biasanya ditambah sebagai hiasan.

Contoh Alat Muzik Dipilih Moden

Berikut adalah beberapa contoh instrumen bertali moden.

1. Gitar

Gitar adalah sejenis alat muzik bertali yang terdengar ketika dipetik. Berdasarkan sejarahnya, gitar berasal dari wilayah Sepanyol. Sehingga kini, gitar adalah alat muzik rentetan yang paling popular di dunia.

Alat muzik gitar mempunyai tali atau tali yang dipetik untuk menghasilkan suara. Manakala badan dan leher gitar terbuat dari kayu seperti gambar di atas.Ada dua jenis gitar, iaitu gitar akustik dan elektrik.

Selain dimainkan dengan memilih, gitar dapat dimainkan dengan cara yang menarik. Untuk bermain gitar, anda mesti terlebih dahulu mempelajari beberapa akord dengan nada gitar. Terdapat sehingga 144 kord yang boleh anda pelajari dan gunakan semasa anda ingin memainkannya.

2. Ukulele

Dari bentuknya, pada pandangan pertama ukulele serupa dengan gitar. Namun, ukulele lebih kecil daripada gitar, yang panjangnya sekitar 20 inci.

Alat muzik bertali ini sebenarnya berasal dari negara Hawaii. Nah, untuk kata Ukulele itu sendiri ketika diterjemahkan menggunakan bahasa Hawaii, itu bermaksud "melompat kutu". Menurut sejarah, pada tahun 1880, instrumen bertali ini menyebar ke Dunia.

3. Harpa Gitar

Sekiranya dalam tinjauan sebelumnya kita membincangkan Harp sahaja. Jadi kali ini, kita akan membincangkan gitar Harp yang merupakan hasil gabungan gitar dan kecapi. Seperti namanya, instrumen ini hampir serupa dengan gitar sekilas. Namun, untuk bahagian atas terdapat penambahan alat muzik, iaitu alat kecapi. Terdapat dua jenis gitar kecapi yang kita ketahui, iaitu kecapi gitar elektrik dan akustik.

Ya, walaupun instrumen ini mirip dengan gitar, perbezaan utama dengan instrumen ini adalah terdapat tambahan harpa tambahan. Selain itu, instrumen ini tidak hanya dimainkan sendiri. Namun, biasanya berkolaborasi dengan muzik lain pada masa yang sama. Bilangan pemain gitar Harp boleh menjadi satu, atau lebih banyak lagi.

4. Banjo

Alat muzik banjo adalah sejenis alat muzik bertali yang berasal dari Amerika. Kemunculan instrumen banjo di Amerika berlaku ketika ada kehidupan hamba Afrika di sana. Beberapa hamba Afrika membuat alat dan kemudian mengembangkannya menjadi alat muzik dengan suara yang khas.

Baca juga: Cara Cepat dan Mudah untuk Membuat Pembersih Tangan di Rumah

Banjo sering digunakan dalam persembahan muzik seperti bluegrass, folk, country, dan tradisional irish.

5. kecapi

Instrumen kecapi tergolong dalam instrumen peitk tertua di dunia. Terdapat tiga bahagian kecapi, yang meliputi papan suara, leher, dan tali. Jumlah tali di kecapi berbeza dari 22 hingga 47. Berdasarkan catatan sejarah, pada tahun 1500 SM tali alpa dibuat dari rambut atau serat tumbuhan yang dihubungkan pada kedua sisi.

6. Gambus

Alat muzik bertali adalah sejenis alat muzik bertali yang berasal dari wilayah Timur Tengah. Pada masa penyebaran Islam yang dibawa oleh negara Timur Tengah, gambus tersebar ke seluruh masyarakat Melayu.

Bentuk kecapi menyerupai gitar, tetapi kecapi memiliki bentuk yang menyerupai labu yang terbagi dua. Berdasarkan fungsinya, kecapi sering digunakan untuk mengiringi tarian zapin dan mengiringi muzik Islam.

7. Gayageum

Gayageum adalah sejenis muzik rentetan yang berasal dari Korea. Terdapat sehingga 12 helai setiap buah Gayageoum.

Berdasarkan jenis bunyi, terdapat dua jenis Gayageum, iaitu jeongak dan sanjor. Perbezaan antara keduanya adalah bahawa sanjo digunakan untuk persembahan solo, sementara jeongak digunakan untuk persembahan orkestra.

8. Shamisen

Shamisen adalah alat muzik yang termasuk dalam kategori alat muzik bertali. Cara memainkan alat ini adalah dengan memilih. Instrumen Shamisen ini berasal dari Jepun. Alat muzik Shamisen ini sangat berbeza dengan alat muzik lain kerana hanya mempunyai 3 tali. Di negara asalnya di Jepun, alat muzik Shamisen ini telah memasukkan elemen penting dalam seni muzik tradisional mereka.

Apa yang menjadi ciri instrumen ini ialah bahagian badannya dibalut dengan kulit di belakang anjing atau kulit di perut kucing betina. Selain itu, terdapat juga beberapa Shamisen yang ditutup dengan plastik. dalam alat muzik ini, terdapat tiga jenis seperti badan (Do), leher (Sao), dan pasak (Itomoki).

9. Sanxian

Sanxian adalah alat muzik bertali yang berasal dari daratan China. Alat muzik ini mempunyai 3 senar. Apa yang menjadikan alat ini lebih unik adalah bahawa bahan untuk badannya terbuat dari kulit python dan di leher seperti alat muzik gitar.

Alat muzik bertali ini mempunyai fungsi, yaitu untuk menemani persembahan solo dan orkestra. Pada abad ke-20, alat muzik Sanxian telah diubah suai dan hanya tinggal 4 tali lagi. Sementara itu, nada yang dihasilkan adalah perkusi. Walaupun instrumen ini sama persis dengan banjo.

10. Paip

Paip itu merangkumi instrumen bertali tulen. Asal alat muzik ini dari China. Alat muzik ini juga telah wujud sejak dinasti Qin. Ya, sekitar 221-206 SM. Alat muzik paip mempunyai lokasi yang unik kerana ia seperti pir. Sementara itu, tali ialah 4-5 tali.

Sejak ada dinasti Tang, alat ini mulai dimainkan. Sebenarnya, instrumen ini digunakan sebagai pendamping kepada peristiwa kerajaan. Seiring berjalannya waktu, instrumen bertali ini terus dimodifikasi dan dikembangkan, mulai dari jumlah fret, bentuk, hingga cara memainkannya.

11. Sitar

alat muzik bertali

Alat muzik bertali jenis ini kurang dikenali di Dunia. Namun, pada masa ini juga banyak yang memainkannya. Alat muzik bertali ini berasal dari Asia Selatan.

Kerana berasal dari wilayah Asia Selatan, alat ini paling sering digunakan untuk menemani persembahan tarian India dan juga digabungkan dengan instrumen dari muzik klasik Hindustani.

Dalam instrumen bertali ini, menggunakan dawa, berjumlah 7 keping. Tali sitar, terdiri daripada dua jenis, iaitu tali simpatik dan tali biasa. Sekarang, untuk menghasilkan nada yang unik, instrumen ini mempunyai ruang resonans tanah.

12. Dan Bau

alat muzik bertali

Alat muzik dan bau berasal dari Vietnam. Cara bermain alat muzik dan bau yang dipetik.

Keunikan alat dan bau ini adalah bahawa ia hanya mempunyai satu nota atau tali utama. Penampilan alat muzik dan bau hangat terdiri dari tongkat tali, buluh, tali sutera, dan tempurung kelapa.