20+ Jenis Kraf Karton Unik dan Mudah Dibuat

kraftangan dari kadbod

Kerajinan dari kadbod yang sangat mudah dibuat termasuk kereta kadbod, celengan kadbod, hiasan lampu, meja komputer riba, rumah, dan banyak lagi dalam artikel ini.

Hari ini, terdapat banyak kraftangan yang dibuat oleh beberapa orang. Sebabnya, hanya dengan kreativiti, seseorang dapat membuat karya seni yang indah.

Dengan cara ini, barang yang pada awalnya tidak ternilai menjadi berharga apabila telah menjadi barang kraftangan.

Kraftangan boleh dibuat walaupun menggunakan barang terpakai. Barang terpakai ini boleh berupa plastik, kadbod, kepingan kayu atau barang lain yang tidak digunakan.

Selain mendapat faedah, dengan menggunakan barang terpakai kita juga dapat mengurangkan jumlah sampah di persekitaran kita.

Kraf dari kadbod

Salah satu barang terpakai yang sering kita temui ialah kadbod. Selalunya ketika kita membeli barang dalam jumlah besar atau besar, barang itu dibungkus dengan kadbod.

Walau bagaimanapun, kadbod menjadi tidak terpakai selepas itu walaupun kadbod boleh digunakan sebagai objek yang lebih berguna atau mempunyai nilai penjualan.

Oleh itu, artikel ini membincangkan beberapa kraftangan yang boleh dibuat dari kadbod.

Kereta kadbod

Salah satu kraftangan yang diperbuat daripada kadbod adalah mainan mainan. Biasanya, beberapa anak kecil membuat kereta mainan yang diperbuat daripada kadbod.

Pembuatannya agak mudah, iaitu dengan memotong kadbod dengan corak yang sesuai dengan mainan yang hendak dibuat. Kemudian potong bulatan menjadi roda.

Piggy Bank kadbod

Daripada kadbod terpakai di rumah anda yang tidak digunakan begitu sahaja, anda boleh mengubahnya menjadi piggy bank. Selain itu, piggy bank kadbod agak mudah dibuat walaupun tidak tahan lama seperti plastik atau timah piggy timah. Cara membuatnya adalah dengan memotong kadbod mengikut corak kubus dan kemudian mengikatnya dari satu sisi ke sisi lain untuk menjadikannya sebuah kubus. Seterusnya adalah membuat lubang di piggy bank sebagai tempat memasukkan wang.

Kotak pensel

Anda juga boleh mengubah kadbod terpakai anda menjadi tempat meletakkan alat tulis anda. Anda boleh membuatnya dengan memotong kadbod menjadi tempat alat tulis dan kemudian memberikan beberapa tiang untuk menampung pelbagai jenis alat tulis. Seterusnya, berikan penutup supaya ruang alat tulis anda menjadi lebih baik.

Baca juga: Cukai adalah: Fungsi dan Jenis [PENUH]

Hiasan Lampu

Kraf dari kadbod

Sekiranya anda merasakan bahawa lampu tidur anda hanya biasa, anda boleh menghiasnya hanya dengan kotak kadbod terpakai. Anda boleh membuatnya dengan memotong kadbod menjadi blok kecil. Kemudian buat lubang di kadbod mengikut corak yang anda mahukan. Langkah terakhir adalah menutup corak dengan mika berwarna sehingga hiasan lampu tempat tidur dapat dipasang.

Meja Komputer riba

Kraf dari kadbod

Kadbod terpakai juga boleh digunakan sebagai meja kecil untuk komputer riba anda supaya anda tidak bosan membongkok semasa bekerja di komputer riba.

Caranya adalah dengan menyambungkan dua kotak yang mempunyai ketinggian yang berbeza. Untuk menjadikannya lebih baik, anda boleh menutup atau melukis kadbod.

Rumah

Kraf dari kadbod

Kadang kala, kadbod juga boleh dijadikan rumah untuk mainan anak kecil anda.

Namun, tidak jarang kotak kadbod digunakan sebagai miniatur untuk menggambarkan peta agar lebih jelas objek apa yang ada di suatu kawasan.

Kotak tisu

Kraf dari kadbod

Mungkin kebanyakan orang pasti memerlukan tisu dalam kehidupan seharian mereka untuk membersihkan wajah, tangan atau benda lain.

Biasanya, kita hanya diberi bungkus plastik sebagai bekas tisu. Sekiranya anda ingin mempunyai bekas yang baik, kadbod juga boleh digunakan sebagai pemegang tisu.

Istana

Kraf dari kadbod

Selain dibuat sebagai rumah, kadangkala kadbod juga dibuat sebagai miniatur istana.

Perincian istana juga merupakan nilai seni kraftangan yang dapat menambah nilai jual istana miniatur.

Figura

Ternyata kadbod bekas juga boleh dijadikan bingkai hiasan untuk foto, anda tahu. Cara membuatnya cukup mudah, iaitu memotong kadbod mengikut corak bingkai. Kemudian tutup penutupnya supaya bentuknya lebih cantik.

Bunga

Bagi anda yang ingin membuat kejutan atau hadiah kepada pasangan anda, anda boleh menggunakan bunga kadbod, anda tahu. Walaupun bunga kadbod tidak berbau seperti bunga asli, bunga itu tetap tidak kompetitif.

Burung

Bagi anda yang suka kertas kertas, mungkin anda boleh mencuba membuat burung dari kadbod terpakai. Anda boleh menggunakan karya anda sebagai paparan juga kerana burung kadbod mempunyai nilai artistik.

Kapal terbang

Bagi anda yang mempunyai anak, mungkin anda boleh mencuba mengeluarkan pesawat mainan dari kadbod. Selain menjimatkan kos, kanak-kanak juga akan belajar mengenai kreativiti dari barang yang anda buat.

Baca juga: Panduan cara memeriksa penerimaan J&T dalam talian dari laman web dan aplikasi

Hiasan dinding

Hiasan dinding juga boleh dibuat dengan menggunakan kadbod terpakai di tempat anda. Selain mengurangkan sisa kadbod di rumah, hiasan dinding kadbod juga boleh menjadi hiburan estetik.

Kostum

Bagi anda yang mempunyai hobi memakai kostum, anda mesti mengetahui kos pembuatan kostum yang tinggi. Tapi jangan risau, ada alternatif lain seperti menggunakan kadbod sebagai bahan asas untuk membuat kostum, anda tahu.

Jam

Sekiranya anda mempunyai jam tangan lama dan tidak melihat nombornya, anda boleh menggantinya dengan kotak kadbod lama. Kaedahnya cukup mudah, iaitu dengan memotong kadbod mengikut corak jam dinding. Kemudian masukkan mesin jam dinding ke penutup kadbod.

Danbo

Mungkin anda sudah biasa dengan mainan yang satu ini. Danbo adalah watak yang cukup terkenal di kalangan masyarakat milenium. Cara membuatnya hanya dengan menyesuaikan kepingan kadbod seperti badan danbo.

Motosikal

Dari jauh, basikal ini mungkin kelihatan seperti motosikal sebenar. Tetapi ternyata, motosikal ini adalah kraftangan yang dibuat dengan kadbod. Sudah tentu, karya ini mempunyai nilai jual yang tinggi kerana keindahannya.

Rumah Kucing

Bagi pencinta kucing, tentu saja kucing adalah haiwan yang sangat comel dan menggemaskan. Pencinta kucing juga menjaga kucing peliharaan seperti makanan sihat, kebersihan dan rumah kucing.

Topeng

Bagi kanak-kanak, bermain dengan rakan sebaya adalah kegembiraan. Kadang-kadang kanak-kanak juga memainkan peranan seperti watak pahlawan super dengan memakai topeng dengan rakan mereka. Topeng boleh dibuat menggunakan kadbod dan diikat dengan getah.

Pedang

Selain topeng, kanak-kanak juga menggunakan alat peraga lain untuk bermain seperti senjata. Senjata atau pedang juga dapat dibuat dari kadbod bekas dan dibentuk sedemikian rupa sehingga menyerupai pedang.

Demikianlah artikel mengenai kraf yang diperbuat daripada kadbod. Semoga ini dapat bermanfaat untuk anda.