Kad Kredit: Penjelasan, Hak dan Kewajiban Pengguna

kad kredit adalah

Kad kredit adalah kad pembayaran yang digunakan sebagai pengganti wang tunai. Penggunaan penuh, hak, dan kewajiban pengguna kad kredit dalam artikel ini.

Bagi kebanyakan orang, terutamanya yang aktif bekerja di pejabat, kad kredit bukan sesuatu yang asing lagi. Kehadiran kad kredit membantu memudahkan pelbagai transaksi kewangan. Sebenarnya, kad kredit telah menjadi gaya hidup bagi sebilangan penggunanya.

Sebelum menggunakan kad kredit secara aktif, ada baiknya anda mengetahui seluk beluk kad kredit itu sendiri. Berikut ini adalah tinjauan selanjutnya mengenai penjelasan kad kredit dan hak dan kewajiban pengguna kad kredit.

Definisi Kad Kredit

Kad kredit adalah kad pembayaran yang digunakan sebagai pengganti wang tunai. Pengguna menggunakan kad kredit untuk menukar pelbagai barang dan perkhidmatan yang dibeli di tempat yang menerima pembayaran kad kredit.

Kad kredit adalah instrumen pembayaran sah yang dikeluarkan oleh bank sebagai layanan kepada pelanggannya (pemegang kad), di mana ia diberikan perjanjian atau persetujuan antara kedua belah pihak.

Kewajiban membayar transaksi menggunakan kad kredit dipenuhi terlebih dahulu oleh penerbit kad kredit, sementara pemegang kad dapat membuat pembayaran pada waktu yang disepakati, baik secara langsung atau secara ansuran. 

Peraturan Bank Dunia Mengenai Kad Kredit

Menurut Peraturan Bank Dunia Nomor 7/52 / PBI2005 sebagaimana yang kemudian diubah oleh Peraturan Bank Dunia 10/8 / PBI2008 Pasal 1 Nomor 4, menjelaskan Pelaksanaan Kegiatan Instrumen Pembayaran Berbasis Kartu, yaitu:

Kad kredit adalah instrumen pembayaran yang menggunakan kad yang dapat digunakan untuk melakukan pembayaran untuk kewajiban yang timbul dari kegiatan ekonomi, termasuk transaksi belanja atau melakukan pengeluaran tunai.

Di mana kewajipan pembayaran pemegang kad pertama kali dipenuhi oleh pemeroleh atau penerbit, dan pemegang kad wajib melunaskan kewajiban pembayaran pada waktu yang dipersetujui, baik sekaligus (kad pengisian) atau secara ansuran.

Berdasarkan definisi dalam peraturan Bank Dunia di atas, jelas bahawa definisi kad kredit adalah alat pembayaran, bukan sebagai alat hutang atau dana simpanan.

Bank Dunia juga mengeluarkan peraturan mengenai had kad kredit, termasuk yang berikut:

 1. Sekatan umur pemilikan kad kredit:
  • Pemegang kad utama berumur sekurang-kurangnya 21 tahun atau sudah berkahwin
  • Pemegang kad tambahan berumur sekurang-kurangnya 17 tahun atau berkahwin

    

 2. Pendapatan atau sekatan pendapatan pada pemilikan kad kredit:
  • Kurang dari IDR 3 juta tidak dibenarkan memiliki kad kredit
  • Pendapatan IDR 3-10 juta, anda boleh memiliki maksimum dua kad kredit, dengan had semua kad kredit maksimum tiga kali ganda pendapatan anda setiap bulan
  • Pendapatan di atas Rp 10 juta tidak terbatas pada pemilikan kad kredit, tetapi mempertimbangkan analisis risiko setiap penerbit kad. 

Jenis Kad Kredit

1. Jenis kad kredit mengikut wilayah

Berdasarkan kawasan yang berkenaan, kad kredit dapat dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

a. Kad kredit nasional

Kad kredit nasional adalah jenis kad kredit yang hanya mempunyai kawasan penggunaan yang terhad, di mana kad ini hanya dapat digunakan dan sah di wilayah atau wilayah tertentu.

Secara amnya, kad kredit jenis ini hanya dikeluarkan oleh syarikat tertentu bekerjasama dengan bank penerbit kad kredit, di mana pembuatan kad kredit ini bertujuan untuk memberikan kemudahan dan prestij kepada pelanggan (pelanggan) mereka.

Baca juga: Petua dan Trik Cara Menjimatkan Elektrik di Rumah

Contoh penggunaan kad kredit nasional di Dunia, seperti: Garuda Executive Card, Hero Card, Astra Card, Golden Truly, dan lain-lain.

b. Kad kredit antarabangsa

Kad kredit antarabangsa adalah jenis kad kredit yang boleh digunakan dalam pelbagai urus niaga kewangan di peringkat antarabangsa (di seluruh negara), di mana kad kredit jenis ini akan sah dan dikenali di hampir semua bahagian dunia.

Dengan sokongan rangkaian yang sangat luas, penggunaan kad kredit antarabangsa membolehkan seseorang melakukan transaksi kewangan di pelbagai kawasan yang mereka lawati.

Pada dasarnya, ini boleh berlaku kerana adanya dua "gergasi" yang memiliki rangkaian kad kredit terbesar dan paling banyak digunakan di dunia, iaitu Visa dan Master Card.

Namun, selain daripada Visa dan Master Card, terdapat beberapa syarikat kad kredit yang dapat digunakan di seluruh dunia, seperti: Dinners Club, Carte Blanc, dan juga American Express.

2. Jenis kad kredit berdasarkan gabungan

Sementara itu, berdasarkan gabungan, kad kredit boleh dibahagikan kepada 2 jenis, iaitu:

a. Kad Penjenamaan Bersama

Co-Branding Card adalah perkhidmatan kad kredit yang dikeluarkan kerana adanya kerjasama antara institusi pengurusan kad kredit dan satu atau beberapa bank sekaligus.

contoh: Visa dan Master Card.

b. Kad pertalian

Affinity Card adalah kad kredit yang digunakan oleh kumpulan atau kumpulan tertentu. Pengguna biasanya tergolong dalam kumpulan profesional, kumpulan pelajar dan jenis kumpulan lain.

3. Jenis kad kredit berdasarkan had

Dalam menetapkan had atau had kad kredit, bank akan mempertimbangkan pendapatan bulanan pelanggan sebagai ukuran kemampuan membayar. Inilah bahagiannya:

a. Kad kredit klasik

Kad kredit klasik adalah kad kredit dengan had dan yuran terendah berbanding dengan kad kredit lain.

Secara amnya, kad kredit klasik menawarkan siling sehingga IDR 5 juta, dengan syarat pendapatan minimum bermula dari IDR 3 juta.  

b. Kad kredit emas

Satu tingkat di atas kad kredit klasik, kad kredit emas menawarkan had sehingga IDR 40 juta.

Walaupun dengan siling yang agak tinggi, kad kredit ini sesuai digunakan sebagai kad kredit pertama oleh bakal pelanggan dengan pendapatan bulanan bermula dari IDR 5 juta.

c. Kad kredit Platinum

Kad kredit Platinum ditujukan kepada pekerja atau ahli perniagaan dengan pendapatan bermula dari IDR 25 juta sebulan.

Sementara itu, had kad kredit platinum boleh mencapai lebih dari IDR 75 juta.

d. Kad kredit tandatangan

Secara amnya, kad kredit khas ditujukan kepada pelanggan yang mempunyai keutamaan dengan pendapatan bermula dari IDR 30 juta sebulan.

Kad kredit gaya hidup ini menawarkan had bermula dari IDR 100 juta hingga tidak terhad. Selain siling tinggi, kad kredit khas juga mempunyai kemudahan dan perkhidmatan yang lebih eksklusif daripada jenis lain.

e. Kad kredit tanpa had

Kad kredit tanpa had hanya boleh dimiliki oleh mereka yang mempunyai aset atau pendapatan bermula dari IDR 50 juta sebulan. Had kad kredit tanpa had bermula dari IDR 500 juta hingga tidak terhad.

Secara amnya, semakin tinggi had kad kredit, semakin tinggi yuran tahunan akan dikenakan. Sebagai contoh, kad kredit klasik mempunyai yuran tahunan antara 0 hingga 100 ribu, sementara yuran tahunan kad kredit tanpa had bermula dari IDR 500 ribu hingga lebih dari Rp 4 juta.

Ciri Kad Kredit

kad kredit adalah

Sebagai kad yang berfungsi sebagai alat pembayaran, sekilas kad kredit juga mempunyai bentuk fizikal yang sama persis dengan pelbagai jenis kad pembayaran lain, seperti kad debit dan kad ahli tertentu. Berikut adalah beberapa ciri kad kredit:

Bahagian Depan Kad

 • Ada nombor kad. Nombor ini biasanya timbul di permukaan kad, ini membezakannya dengan kad debit yang biasanya timbul.
 • Terdapat tempoh sah kad, yang juga timbul.
 • Nama pemegang kad dicetak, yang juga timbul. Pada kad kredit, secara umum, nama pemegang kad mesti dicetak pada kad, berbeza dengan kad debit yang boleh dikeluarkan tanpa nama pemiliknya.
 • Terdapat nama dan logo bank penerbit.
 • Terdapat hologram atau gambar tiga dimensi di permukaan kad, biasanya untuk jenis Master Card, Visa, Astra Card, dan BCA Card.
Baca juga: Adat: Definisi, Fungsi dan Dasar [PENUH]

Belakang Kad

 • Panel tandatangan.
 • Jalur Magnetik.
 • Nombor debossing atau nombor bercetak timbul di bahagian depan kad.

Walau bagaimanapun, beberapa ciri yang disebutkan di atas juga tidak hanya terdapat pada kad kredit, kerana terdapat beberapa jenis kad lain yang dikeluarkan oleh bank yang mempunyai ciri yang sama dengan kad kredit.

Contohnya: kad ATM, Kad Diskaun, Kad Ahli, dan lain-lain.

Hak dan Kewajiban Pengguna Kad Kredit

kad kredit adalah

Untuk menjadi pemilik atau pengguna kad kredit, seseorang mesti memohon pemilikan kad kredit terlebih dahulu ke bank penerbit kad kredit.

Ini dapat dilakukan dengan mengunjungi bank dan mengisi borang permohonan atau kad kredit dan melengkapkan semua syarat yang ditentukan oleh bank sebagai penerbit.

Beberapa syarat yang wajib dan biasanya akan diminta oleh bank, termasuk:

 • Salinan identiti (KTP / Pasport).
 • Surat slip gaji / penyata pendapatan (SKP), khusus untuk pekerja.
 • SIUP, NPWP, akaun semasa (3 bulan terakhir), terutamanya untuk pengusaha.
 • Lesen Amalan, khas untuk profesional (doktor, jururawat)

Setelah memenuhi semua syarat yang ditentukan oleh bank dan mengisi borang permohonan sepenuhnya, permohonan akan diproses dan sesuai.

Ini akan memakan masa sekitar 2 minggu, sehingga akhirnya pelanggan dapat menerima kad kreditnya dan menggunakannya dengan betul.

Hak Pemegang Kad Kredit

 • Meningkatkan atau menurunkan had kredit yang diberikan oleh bank, di mana ini dapat dilakukan sesuai dengan keperluan pelanggan sendiri dan perjanjian antara kedua-dua pihak.
 • Perlindungan (insurans) untuk item tertentu yang dibeli menggunakan kad kredit, ini biasanya berlaku untuk jenis barang yang memiliki harga tinggi (mahal).
 • Kemudahan kecemasan (kenaikan had mendadak), ini biasanya dilakukan oleh pelanggan yang sedang atau akan melancong ke luar negara.
 • Insurans semasa dalam perjalanan, ini termasuk dalam ciri tambahan yang tentunya dikenakan sejumlah bayaran secara berkala.
 • Terima penyata bil setiap bulan.

Tanggungjawab Pemegang Kad Kredit

 • Tanggungjawab penyalahgunaan kad kredit, ini boleh berlaku akibat kecurian dan pelbagai tindakan lain.
 • Bayar pelbagai yuran yang dikenakan oleh bank akibat menggunakan kad kredit, seperti: yuran pembayaran lewat, bayaran pengeluaran tunai, yuran melebihi had, yuran tahunan, dan pelbagai yuran lain.
 • Membayar kos faedah, jika terdapat pembayaran tunggakan atau pembayaran tidak lengkap atas bil atau pembelian yang timbul dalam jangka waktu tertentu.
 • Laporkan dengan segera kepada bank penerbit kad kredit, jika pada bila-bila masa anda mengalami kecurian atau kehilangan kad kredit anda.  
 • Mematuhi semua peraturan dan polisi yang digunakan oleh bank penerbit kad kredit.

Ini adalah penjelasan mengenai kad kredit dan hak serta kewajipannya. Semoga bermanfaat.