10+ Universiti Terbaik dan Kegemaran di Bandar Malang + Foto mereka

universiti di yigyakarta

Universiti terbaik di Malang termasuk Universiti Brawijaya, Universiti Negeri Malang, Universiti Islam Negeri Malang (UIN Malang), Universiti Malang Muhammadiyah (UMM) dan banyak lagi dalam artikel ini.

Malang bukan sahaja terkenal dengan pelbagai destinasi pelancongannya. Bandar ini juga mempunyai sektor pendidikan tinggi yang berkualiti.

Bandar Malang mempunyai kos sara hidup yang agak murah selain Malang City juga menawarkan sejumlah Universiti Negeri ke Universiti Swasta yang mempunyai akreditasi yang sangat baik.

Bagi anda yang belum menemui senarai rujukan kampus terbaik di Malang. Berikut adalah 10 kampus terbaik di Malang yang boleh anda pilih.

1. Universiti Brawijaya (UB)

Universiti Brawijaya adalah universiti negeri yang mempunyai 18 fakulti dan 221 program pengajian. Kampus ini telah ditubuhkan sejak tahun 1963 dan secara konsisten termasuk dalam 5 universiti terbaik di Dunia.

Universiti Brawijaya adalah salah satu universiti awam terbaik di Malang dan sentiasa berada dalam senarai 10 universiti terbaik di Dunia.

Hingga kini, Universiti Brawijaya mempunyai lebih daripada 55 ribu pelajar dan telah menghasilkan banyak tokoh penting di Dunia, salah satunya Munir, Said Thalib dan Djarot Saiful Hidayat.

2. Universiti Negeri Malang (UM)

UM adalah kampus guru tertua di Dunia dengan pentauliahan A. Kampus ini mempunyai 8 fakulti dengan 119 program pengajian.

Kualiti universiti ini ditunjukkan oleh ketekalannya yang selalu termasuk dalam 50 universiti terbaik di Dunia. Universiti awam ini berada di kedudukan ke-15 di Dunia.

3. Universiti Muhammadiyah Malang (UMM)

universiti di Malang

Universiti Muhammadiyah Malang adalah universiti swasta yang cukup terkenal, UMM berada di kedudukan ke-24 di Dunia.

Universiti ini dikenali sebagai universiti swasta di Malang dengan pentauliahan A. dan telah menghasilkan sebilangan besar graduan terbaik yang bekerja di seluruh Dunia.

Baca juga: Bahagian Mata dan Fungsinya [PENERANGAN LENGKAP]

Bukan hanya karena itu, UMM juga menawarkan banyak pilihan jurusan, sehingga dapat dikatakan sebagai universiti Muhammadiyah terbesar di Jawa Timur kerana menggabungkan sains, teknologi dan ketakwaan.

4. Universiti Kanjuruhan Malang

Universiti Kanjuruhan Malang bukan universiti swasta biasa, di provinsi Jawa Timur UNIKAMA termasuk dalam senarai 10 universiti swasta terbaik, mengalahkan universiti swasta lain.

Di samping itu, alasan UNIKAMA dimasukkan dalam senarai universiti terbaik di Malang adalah kerana UNIKAMA sudah mempunyai akreditasi B dari PT BAN dan sudah mempunyai sijil ISO 9001: 2015.

Kanjuruhan University Malang sesuai untuk calon pelajar yang mencari universiti dengan yuran pengajian yang murah di Malang, Jawa Timur.

5. Universiti Merdeka (UNMER)

universiti di Malang

Universiti Merdeka Malang yang juga sering dimasukkan dalam senarai universiti swasta terbaik di Malang dan universiti swasta terbaik di Jawa Timur. UNMER pertama kali ditubuhkan pada tahun 1964 di bawah penubuhan Kolej Malang Merdeka (YPTM).

Pada tahun 2017 UNMER disenaraikan sebagai universiti terbaik ke-44 di Dunia, kedudukan ke-4 sebagai universiti swasta terbaik di Jawa Timur, dan universiti swasta ke-2 terbaik di Malang.

Terdapat beberapa alumni dari UNMER yang cukup terkenal oleh masyarakat Jawa Timur dan Dunia, termasuk Rendra Kresna, Muhammad Tholchah Hasan, Syahri Mulyo, dan Abuya Busyro Karim.

6. Universiti Islam Malang (UNISMA)

universiti di Malang

UNISMA mempunyai 10 fakulti dan 1 fakulti pascasiswazah. Walaupun pentauliahan masih B, universiti ini mempunyai kualiti pengajaran yang tidak kalah dengan universiti terkenal yang lain.

Universiti swasta ini cukup menarik bagi remaja di luar bandar, terutama bagi mereka yang beragama Islam.

Dengan kedudukan ke-57 dalam kategori universiti terbaik di dunia, UNISMA mempunyai kampus yang luar biasa dengan konsep timur tengah di pusat bandar Malang.

7. STIE Malangkecwara

universiti di Malang

Ditubuhkan pada tahun 1971, STIE Malangkucecwara tidak berhenti memperbaiki diri dan terus berkembang.

PTS termasuk dalam senarai 100 kampus terbaik di Dunia pada tahun 2015. Kolej Ekonomi ini merupakan kampus andalan di Malang dalam bidang tumpuan dalam bidang Ekonomi.

Baca juga: Formula Isipadu Tiub + Contoh Soalan dan penjelasan LENGKAP

Dalam peringkat DIKTI yang berkaitan dengan universiti terbaik di Dunia, kampus ini berada di kedudukan ke-58. Untuk kualiti juga tidak ada keraguan kerana kampus ini telah berjaya melahirkan belia yang berprestasi tinggi.

8. Politeknik Negeri Malang (Malang POLTEK)

universiti di Malang

PTN ini ditubuhkan pada tahun 1982 dan hingga kini telah mengadakan program peringkat D3 dan DIV dengan 6 pilihan jurusan pengajian.

Politeknik Negeri Malang atau POLTEK Malang juga merupakan salah satu universiti vokasional yang menarik di Bandar Malang.

Ia berada di kedudukan ke-68 dalam kategori Universiti Terbaik di Dunia.

9. Institut Teknologi Nasional (ITN)

Universiti swasta yang fokus pada bidang teknologi mempunyai tahap pendidikan mulai dari D3, S1, hingga S2.

Institut Teknologi Nasional mempunyai makmal yang lengkap untuk latihan pelajar. Institut ini disenaraikan oleh DIKTI ke-70 sebagai salah satu universiti terbaik di Dunia.

10. Universiti Widya Gama

universiti di Malang

Widyagama University Malang ditubuhkan pada tahun 1971 oleh sebuah yayasan yang disebut World Education Development Foundation.

Universiti ini sering dipendekkan menjadi UWG. UWG adalah salah satu universiti swasta di Malang yang sudah mempunyai akreditasi B dan termasuk dalam senarai universiti terbaik di Malang, Jawa Timur.

Hingga kini, Universiti Widyagama memiliki 3 fakulti yang terdiri dari Fakulti Kejuruteraan, Fakulti Ekonomi dan Fakulti Undang-Undang.

11. Universiti Islam Negeri Malang (UIN Malang)

universiti di Malang

Universiti Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim atau Universiti Islam Negeri Malang sebelumnya: UIIS adalah sebuah universiti yang terletak di Malang. Penamaan UIN Malang dengan Maulana Malik Ibrahim diambil dari nama seorang Walisongo yang dikenal sebagai Sunan Gresik, seorang tokoh yang menyebarkan agama Islam di Jawa.

UIN Malang ditubuhkan pada 21 Jun 2004, usianya masih muda untuk universiti yang cemerlang.

Sehingga tahun ini, UIN Malang sudah mempunyai 1 sekolah pascasiswazah dan 7 fakulti.