2018 memang tahun dengan banyak gempa bumi dan inilah penyebabnya

Ringkasan

  • Tahun ini putaran Bumi semakin perlahan. Kelambatan ini memberi kesan besar sekiranya berlaku gempa
  • Apabila putaran Bumi melambat, logam cair di dalam Bumi masih bergerak, sehingga menekan lapisan luar Bumi dan tekanan menyebar melalui keretakan di atasnya.

Ikuti instagram @saintifcom

Beberapa gempa bumi besar melanda Dunia baru-baru ini. Gempa bumi Lombok, gempa Palu & Donggala, dan gempa bumi Situbondo baru-baru ini.

Ribuan bangunan rusak dan usaha menyelamat terhambat oleh pemadaman elektrik, kurangnya penerimaan telefon di beberapa kawasan dan pilihan pemindahan yang terhad.

Sebilangan besar gempa bumi besar berlaku di atau dekat sempadan lempeng tektonik Bumi, seperti yang berlaku di Dunia baru-baru ini.

Sebenarnya, adalah wajar bahawa gempa bumi sering terjadi di Dunia.

Dua penyebab utama berlakunya gempa bumi di rantau Dunia adalah ...

1. Dunia terletak di laluan Pacific Ring of Fire

Cincin Api

Cincin api ini terbentuk kerana pergerakan tektonik di bawah kerak bumi dan menyebabkan kawasan yang sering mengalami gempa bumi dan letusan gunung berapi yang mengelilingi lembah Lautan Pasifik.

Kawasan ini berbentuk seperti tapal kuda dan meliputi kawasan seluas 40,000 km.

Kira-kira 90% gempa bumi berlaku dan 81% gempa bumi terbesar berlaku di sepanjang Cincin Api.

2. Pusat pertemuan beberapa plat bumi seperti plat Indo-Australia, plat Eurasia, dan plat Pasifik.

Dunia berada di laluan gempa yang paling aktif di dunia kerana ia adalah pusat di mana beberapa plat bumi bertemu, seperti plat Indo-Australia, plat Eurasia dan plat Pasifik.

Baca juga: Alfred Wegener, Formulator Teori Pengapungan Kontinental

Keadaan geografi ini menjadikan Dunia sebagai kawasan yang terdedah kepada letusan gunung berapi, gempa bumi dan tsunami.

ed25-fizik-3

Gempa bumi boleh menyebabkan kematian, kerosakan, dan pemusnahan kemudahan dan infrastruktur yang menyokong kehidupan manusia. Pembinaan bangunan yang rosak dan penyusunan semula kawasan yang terjejas akibat gempa akan menelan belanja ratusan juta rupiah.

Tetapi ada juga kelebihannya, keadaan ini menjadikan wilayah Dunia subur dan mempunyai potensi panas bumi yang melimpah.

Tetapi sayangnya bencana gempa ini tidak dapat diramalkan dengan tepat. Berbeza dengan bencana alam seperti angin puting beliung, monsun, banjir yang bergantung pada pengaruh musim. Gempa boleh datang dengan sendirinya. Malah para pakar masih sukar untuk meramalkannya dengan tepat

Tahun ini, bermula dari Januari hingga Ogos, Dunia telah mengalami gempa bumi dengan jumlah yang melebihi purata.

Salah satu penyebab berlakunya semakin teruknya kejadian gempa ini, telah diselidiki oleh Roger Bilham dan Rebecca Bendick dan telah diterbitkan dalam Surat Penyelidikan Geofizik.

Pada tahun ini, aktiviti gempa bumi berlaku, dengan gempa bumi dengan skala besar berlaku lebih kerap. Peningkatan ini akan berlaku di seluruh dunia, terutama di kawasan tropika. Peningkatan ini berlaku disebabkan oleh perubahan pada kelajuan putaran Bumi.

Walaupun perubahan putaran ini mungkin tidak dapat dirasakan oleh manusia. Kerana, perubahan putaran ini sangat kecil, hanya mengubah milisaat dalam jangka masa dalam sehari.

Bumi adalah badan padat yang permukaannya tidak hanya terdiri dari lautan dan udara, tetapi juga memiliki inti luar, yang terletak sejauh 2.200 km dan kebanyakannya terdiri dari besi cair dan nikel.

Inti luar yang cair cenderung mudah mengikuti pergerakan, misalnya perkataan menggoncang atau menumpahkan air di dalam baldi. Air akan bergerak berulang-ulang dengan kitaran berulang. Tetapi hanya itu, dalam skop yang luas.

Baca juga: Ucapkan Selamat Tinggal Bulan Satu Hari Kemudian

Pergerakan seperti ini sedikit akan mengubah kadar putaran Bumi, meningkat atau menurun dari 24 jam sehari sekitar satu milisaat.

Apabila perlambatan berlaku, nukleus cair terus mendorong ke luar, mematuhi undang-undang asas Newton bahawa objek bergerak berusaha sedaya upaya untuk tetap bergerak.

Tekanan ini perlahan-lahan menyebar melalui batu-batu dan plat dan patah tulang yang berada di atasnya.

Ini juga telah berlaku.

Bilham dan Bendick mengira bahawa diperlukan masa 5-6 tahun untuk tenaga yang dihantar oleh teras untuk memancar ke lapisan atas Bumi di mana gempa berlaku. Sehingga melalui ini kita dapat menjangkakannya terlebih dahulu.

Ini juga terjadi pada tahun 2011, ketika bumi terakhir mengalami perlambatan, mengakibatkan gempa berukuran 7.1 yang melanda Mexico City, 7.3 di perbatasan Iran-Iraq dan 7.0 dari Kaledonia Baru.

Kedudukan dengan potensi tertinggi untuk gempa bumi merujuk kepada khatulistiwa, pada garis lintang 30 darjah utara atau selatan.

Ini akan menjadi zon bahaya kerana titik tertentu berada di sepanjang khatulistiwa, di mana planet ini berputar 1000 mph lebih cepat daripada kawasan kutub, sehingga perlambatan yang berlaku juga akan lebih kuat di sepanjang khatulistiwa.

Kerana itu, Dunia pasti akan mengalami gempa bumi. Oleh itu, kita harus bersiap sedia dari segi menangani, evakuasi, dan arahan masyarakat agar tidak menyebabkan banyak kerugian.

Penafian: Penjelasan ini masih merupakan hipotesis dan terdapat beberapa penjelasan lain untuk fenomena ini.

Rujukan

  • //time.com/5031607/earthquake-predictions-2018/
  • //majalah1000guru.net/2013/04/apa- bagaimana- berlaku-gempa-bumi /
  • //agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/2017GL074934